Αν και έχουμε συνηθίσει τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε να είναι ο κακός που μας μεταδίδει τα άσχημα νέα, αυτή τη φορά τον ρόλο ανέλαβε ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ. Αν κάποιος διαβάσει μέσα από τις λέξεις της συνέντευξής του στην Figaro, θα δει τη νέα στρατηγική των θεσμών, στους οποίους φυσικά ο ESΜ έχει κυρίαρχο ρόλο αφού «χάρη» σε αυτόν πήραμε το δάνειο το καλοκαίρι.

Ο Ρέγκλινγκ έδωσε δύο πολύ σημαντικά στοιχεία.

Πρώτον είπε ότι η αξιολόγηση μπορεί να ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα (των Καθολικών ). Η… μετάφραση αυτού είναι «φροντίστε να έχει ολοκληρωθεί μέχρι το Πάσχα, στις 27 Μαρτίου».

Δεύτερον επεσήμανε ότι η Ελλάδα σύντομα θα έχει πρόβλημα ρευστότητας (κάτι που το είχε τονίσει και στο Eurogroupπριν μερικές ημέρες). Όπως είπε, η Ελλάδα θα πρέπει να πληρώσει για την εξυπηρέτηση του χρέους (επιτόκια και επιστροφές) περίπου 4 δισ. € το πρώτο τρίμηνο.«Είναι επίσης, πολύ πιθανό ότι θα έχει ένα μικρό πρωτογενές έλλειμμα στην αρχή του χρόνου. Ως εκ τούτου, η κυβέρνηση θα έχει ανάγκη χρημάτων για να καλύψει τις δαπάνες του προϋπολογισμού. Βεβαίως, έχει πάντα την δυνατότητα να καθυστερήσει τις πληρωμές, όπως αυτές των προμηθευτών, μια πρακτική την οποία η κυβέρνηση έχει χρησιμοποιήσει και στο παρελθόν. Όμως δεν την συνιστώ γιατί κάτι τέτοιο θα ήταν κακό για την ελληνική οικονομία», τόνισε ο Ρέγκλινγκ.

Άρα, τα νέα δεδομένα είναι δύο. Ότι, πρώτον, ο Αλέξης Τσίπρας από το παγωμένο – κυριολεκτικά και μεταφορικά – Νταβός, επέστρεψε έχοντας πάρει το εξής μήνυμα: Η αξιολόγηση να έχει κλείσει ως το τέλος Μαρτίου. Γι αυτό και οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει ο ένας μετά τον άλλο να μιλούν για αξιολόγηση το Πάσχα. Αυτό έχει συμφωνηθεί.  Όχι γιατί θέλουν να κάνουν την χάρη στο Τσίπρα που βιάζεται να τελειώνει με την αξιολόγηση, αλλά γιατί θέλουν να φροντίσουν να είναι ήρεμα τα εν οίκω τους, δηλαδή η κατάσταση της ευρωζώνης. Και το έχει αποδεχτεί ο Τσίπρας, έχοντας φυσικά δεσμευτεί να προχωρήσει με τη μεταρρύθμιση του ασφαλιστικού.

Όπως ανακοίνωσε ο Ντράγκι την περασμένη εβδομάδα, είναι έτοιμος να λάβει πρόσθετα μέτρα στήριξης τον Μάρτιο, δηλαδή να βάλει στο τραπέζι της Ευρώπης ακόμη περισσότερη ποσοτική χαλάρωση (QE). Mιλώντας για την επιβράδυνση της Κίνας και την βουτιά του πετρελαίου, παράγοντες οι οποίοι αποσταθεροποίησαν έντονα τις αγορές τις τελευταίες εβδομάδες, ο επικεφαλής της ΕΚΤ παραδέχθηκε ότι οι προκλήσεις έχουν αυξηθεί το τελευταίο διάστημα, γεγονός που επηρεάζει και την Ευρωζώνη, καθώς οι προοπτικές της οικονομίας είναι πιο αδύναμες έναντι των αρχικών εκτιμήσεων.   

Σε αυτή τη χρονική στιγμή, ο Ντράγκι δεν θέλει άλλες ανισορροπίες και σίγουρα δεν θέλει μία νέα κρίση στην Ευρωζώνη. Θέλει να διασφαλίσει την σταθερότητα των αγορών της περιοχής αλλά και του ενιαίου νομίσματος, μετά από το τεράστιο κύμα φυγής που παρατηρήθηκε από το ευρώ και προς το δολάριο. Το προσφυγικό ήδη «καίει» την Ευρώπη, και το τελευταίο που χρειάζεται είναι κάποια νέα περιπέτεια με την Ελλάδα και έναν νέο κύκλο αβεβαιότητας.

Ο Ντράγκι έδωσε αυτό το μήνυμα-τελεσίγραφο στον Τσίπρα στο Νταβός, αφήνοντας παράλληλα και ανοιχτό το ενδεχόμενο επαναφοράς του waiver στα ελληνικά ομόλογα, ακόμη και αν δεν έχει κλείσει η αξιολόγηση, αλλά αν η ΕΚΤ κρίνει ότι βρίσκεται πολύ κοντά στην τελική της φάση. 

Είναι λοιπόν ξεκάθαρο γιατί ο Ντράγκι και ο Ρέγκλινγκ επιδιώκουν να κλείσει η αξιολόγηση πριν το Πάσχα των Καθολικών, δηλαδή προς τα τέλη Μαρτίου. Ακόμα και ο «δύσκολος» Τόμας Βίζερ, ο επικεφαλής του Euro WorkingGroup δήλωσε πως θεωρεί ότι «υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης». Όχι γιατί βιάζονται να προχωρήσουν στην συζήτηση για το χρέος, αυτή έχει ήδη μετατεθεί κρυφά για πολύ αργότερα – ίσως και το Φθινόπωρο, αλλά γιατί θέλουν να υπάρξει σταθερότητα« εδώ και τώρα» στην ευρωζώνη.

Και για να μην… χαλαρώσει η ελληνική κυβέρνηση πιστεύοντας ότι… μαλάκωσαν οι θεσμοί, ο Ρέγκλινγκ (και αυτό είναι το δεύτερο στοιχείο της συνέντευξής του) φρόντισε να πετάξει και πάλι τον άσο της ρευστότητας. Όπως διαμήνυσε, τα χρήματα της Ελλάδας τελειώνουν και η μόνη της επιλογή είναι να εκταμιευθεί η δόση των 5,7 δισ. ευρώ που συνδέεται με το κλείσιμο της αξιολόγησης. Γιατί η άλλη εναλλακτική, αυτή που χρησιμοποιούσε για μήνες η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ, κηρύσσοντας στάση εσωτερικών πληρωμών έτσι ώστε να διατηρεί πλεόνασμα και να έχει κάποια χρήματα στην άκρη, δεν υφίσταται πλέον καθώς ο επικεφαλής του ESM ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση θα έχει πρωτογενές έλλειμμα στο πρώτο τρίμηνο. Άρα δεν θα έχει τρόπο να καλύψει τις δαπάνες της.

Ο Ρέγκλινγκ λοιπόν έδειξε τον… μονόδρομο στον Τσίπρα.

Από την άλλη, ο Ντράγκι του έδωσε και ένα sweetener. O σούπερ Μάριο έχει αποδείξει πως πάντα κρατάει τον λόγο του και πως πάντα βρίσκει τον τρόπο να πετύχει τον σκοπό του. Όπως αποσύνδεσε το περασμένο φθινόπωρο την ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών από την διαδικασία αξιολόγησης, έτσι και τώρα μπορεί να άρει τον αποκλεισμό των ελληνικών ομολόγων, ακόμα και πριν κλείσει η αξιολόγηση.

Aυτό συμφέρει και την ελληνική κυβέρνηση η οποία θέλει να αποφύγει τον εφιάλτη μιας παρατεταμένης αξιολόγησης που θα εξανέμιζε εντελώς το ήδη αποδυναμωμένο πολιτικό της κεφάλαιο. 

Τώρα, με πόσες… αντοχές θα φτάσει ο Αλέξης Τσίπρας στα τέλη Μαρτίου, μετά από τον δυναμίτη του ασφαλιστικού και του φορολογικού, είναι ένα άλλο θέμα…

Facebook Comments