Η νέα υπουργός Οικονομικών της Πορτογαλίας, Maria Luis Morgado Dias de Albuquerque, πρέπει να διατηρήσει το ρυθμό των μεταρρυθμίσεων σύμφωνα με το πρόγραμμα διάσωσης της χώρας, όπως υποστήριξε ο Ευρωπαίος Επίτροπος Olli Rehn.

Η Maria Luis Morgado Dias de Albuquerque, πρώην γενική γραμματέας του υπουργείου, αναλαμβάνει καθήκοντα μετά την παραίτηση του πρώην υπουργού Οικονομικών Vitor Gaspar, επικεφαλή της εφαρμογής των μέτρων λιτότητας στο πλαίσιο του προγράμματος διάσωσης ύψους 78 δισ. ευρώ τα τελευταία δύο χρόνια.

Ο O. Rehn εξήρε τον V. Gaspar για «το πολύτιμο έργο» που πραγματοποίησε εφαρμόζοντας «δύσκολα, αλλά απαραίτητα μέτρα» για την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στα δημόσια οικονομικά της Πορτογαλίας.

«Είμαι σίγουρος πως η Maria Luis Albuquerque θα δείξει παρόμοια δέσμευση και αποφασιστικότητα», ανέφερε ο O. Rehn σε γραπτή του δήλωση, συμπληρώνοντας πως υπήρξε βασική συνεργάτιδα του V. Gaspar.

Παράλληλα, ο Ευρωπαίος Επίτροπος τόνισε ότι η Πορτογαλία «πλησιάζει στο τελευταίο στάδιο του προγράμματός της» και ότι «υπάρχει μεγάλη πρόοδος» στις μεταρρυθμίσεις και στην εξυγίανση των δημόσιων οικονομικών. Ωστόσο, «παραμένουν βασικές δυσκολίες».

«Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό να διατηρηθεί ο ρυθμός των μεταρρυθμίσεων και να διευρυνθεί η υποστήριξη του προγράμματος, που θα ενισχύσει τη διεθνή εμπιστοσύνη».

Σημειώνεται πως η ΕΕ πρόσφατα συμφώνησε στην επέκταση των λήξεων του δανείου της Πορτογαλίας.

Ωστόσο, το πρόγραμμα διάσωσης δεν υπήρξε δημοσφιλές εν μέσω της ύφεσης και της υψηλής ανεργίας. Ο V. Gaspar ανέφερε στην επιστολή παραίτησής του πως προσφέρθηκε να παραιτηθεί και τον περασμένο Οκτώβριο καθώς αυξάνονταν οι ενδείξεις ξεθωριάσματος της δημόσιας και πολιτικής στήριξης του προγράμματος.

«Είναι πεποίθησή μου ότι η αποχώρησή μου θα συμβάλει στην ενίσχυση της ηγεσίας και της συνοχής της κυβέρνησης», σημείωσε ο V. Gaspar στην επιστολή προς τον πρωθυπουργό Pedro Passos Coelho.

Facebook Comments