Με σημαντικά κέρδη έκλεισαν οι ευρωπαϊκές αγορές, με τις θετικές επιχειρηματικές εξελίξεις να υπερτερούν των ανησυχιών για τις γεωπολιτικές προεκτάσεις της κρίσης στην Κριμαία.

Ειδικότερα, ο βρετανικός FTSE 100 κέρδισε 0,61% στις 6.568 μονάδες, ο γερμανικός DAX ενισχύθηκε κατά 1,38% στις 9.181 μονάδες και ο γαλλικός CAC 40 σημείωσε κέρδη 1,32% στις 4.253 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx Europe 600 έκλεισε με κέρδη 1,1% στις 325,83 μονάδες.

Νωρίτερα, έγινε γνωστό ότι η απαγόρευση στη χορήγηση θεωρήσεων για ταξίδια στις χώρες – μέλη της και το «πάγωμα» λογαριασμών Ρώσων αξιωματούχων σε τράπεζές της θα είναι οι πρώτες κυρώσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης κατά της Ρωσίας για τις στρατιωτικές και πολιτικές ενέργειες της Μόσχας στην Κριμαία. Παράλληλα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Μπαράκ Ομπάμα επέβαλε κυρώσεις σε 11 Ρώσους και Ουκρανούς νυν και πρώην αξιωματούχους, οι οποίοι κρίνονται υπεύθυνοι για την ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα στην ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας.

Ωστόσο, οι ευρωαγορές κινήθηκαν στο ρυθμό των επιχειρηματικών εξελίξεων. Η RWE ενισχύθηκε κατά 1,3%, καθώς η L1 Energy ανακοίνωσε ότι  θα εξαγοράσει την Dea, θυγατρική της RWE, έναντι 5,1 δισ. ευρώ.

Με κέρδη 1,7% έκλεισε η Vodafone, καθώς ανακοίνωσε ότι ήρθε σε συμφωνία για την εξαγορά της ισπανικής εταιρείας Ono. Η Ono διαθέτει 1,9 εκατ. πελάτες, ενώ από τη συνέργεια αναμένεται να υπάρξουν έσοδα 1 δισ. ευρώ.

Κέρδη 2% σημείωσε και η Allianz, η οποία συμφώνησε να διαθέσει 440 εκατ. ευρώ για την εξαγορά assets από την Unipol. Το πακέτο περιλαμβάνει χαρτοφυλάκιο 1,1 δισ. ευρώ, μέσω 729 ασφαλιστικών πρακτόρων και 500 εργαζομένων.

Μετά από πολλές εναλλαγές προσήμου, τελικά η Societe Generale έκλεισε με κέρδη 0,77%, με την αγορά να προβληματίζεται σχετικά με τη συμφωνία για πώληση της ασιατικης μονάδας private banking στην DBS Group Holdings.

Στα οικονομικά στοιχεία της ημέρας, πτωτικά αναθεώρησε η Eurostat τον πληθωρισμό το Φεβρουάριο στην ευρωζώνη, στο 0,7% από 0,8% προηγουμένως.

Η πτωτική αναθεώρηση φανερώνει πως ο πληθωρισμός παραμένει χαμηλότερα του στόχου της ΕΚΤ για 2% ενώ τα επιτόκια παραμένουν στο 0,25%, σε ιστορικό χαμηλό με στόχο την ενίσχυση του δείκτη τιμών καταναλωτή.
 

Facebook Comments