Πολύ κάτω από το επίπεδο των 9.000 ευρώ ζητούν να μειωθεί το αφορολόγητο όριο οι δανειστές,έτσι ώστε να καλυφθεί το δημοσιονομικό κενό του 2016, βάζοντας «βόμβα» στη διαπραγμάτευση και την ολοκλήρωση της αξιολόγησης.

Αξίζει να σημειώσουμε ότι το ΔΝΤ τοποθετεί το δημοσιονομικό κενό του 2016 ( δηλαδή τα πρόσθετα μέτρα ) στα 4 δισ. ευρώ, ενώ η Κομισιόν και η ΕΚΤ ζητούν πρόσθετα μέτρα φέτος ύψους 1,8 δισ. ευρώ, κοντά στις εκτιμήσεις της ελληνικής πλευράς που τοποθετούν το κενό στο 1,6 δισ. ευρώ.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, Ελλάδα φαίνεται να τα έχει «βρει» με τους Ευρωπαίους όχι μόνο ως προς το ποσό του κενού, αλλά και στα μέτρα που θα ληφθούν προκειμένου να καλυφθεί.

Εμπλοκή με το αφορολόγητο

Ωστόσο, οι θεσμοί ζητούν από το ΥΠΟΙΚ την περικοπή του αφορολόγητου ορίου, το οποίο σήμερα είναι 9.545 ευρώ, για μισθωτούς και συνταξιούχους (μέσω της μείωσης του φόρου έως 2.100 ευρώ), σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική, καθώς το θεωρούν υψηλό για τα τρέχοντα δεδομένα του ύψους των εισοδημάτων.

Οπως υποστηρίζουν, είναι αναγκαία μια διεύρυνση της φορολογικής βάσης προς τα κάτω, ώστε να συμμετέχουν στα φορολογικά βάρη και οι έχοντες εισοδήματα κάτω από 9.550 ευρώ, που σήμερα εξαιρούνται από τον φόρο εισοδήματος.

Δηλαδή, το αφορολόγητο όριο να διαμορφωθεί σε χαμηλότερα επίπεδα (δεν διευκρινίστηκε εάν ορίζουν συγκεκριμένο όριο), ώστε περισσότεροι μισθωτοί και συνταξιούχοι να επιβαρύνονται με φόρο εισοδήματος.

Ετσι εκτιμούν πως τα έσοδα του προϋπολογισμού θα αυξηθούν άμεσα και σε μόνιμη βάση, δεδομένου μάλιστα ότι το μειωμένο αφορολόγητο θα εφαρμοστεί και στην παρακράτηση φόρου μισθωτών υπηρεσιών.

Η ελληνική πλευρά απορρίπτει το αίτημα των θεσμών και εμμένει στην αύξηση της επιβάρυνσης στα υψηλότερα εισοδήματα και συγκεκριμένα από 30.000 ευρώ και πάνω.

 

Ελευθερία Κούρταλη

Facebook Comments