Απ’ όλες τις χώρες που πρέπει να μειώσουν τα χρέη τους η Ιαπωνία, οι ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο θα αντιμετωπίσουν τις μεγαλύτερες δυσκολίες στο να αποφύγουν να πλήξουν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές ανάπτυξης των οικονομιών τους καθώς και την αύξηση της ανισότητας, αναφέρει σε έκθεσή του ο Οργανισμός για την Οικονομική Συνεργασία και Ανάπτυξη (ΟΟΣΑ).

Όπως μεταδίδει το Dow Jones Newswires, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ, από τις 34 χώρες μέλη, οι τρεις παραπάνω πρέπει να προχωρήσουν στις μεγαλύτερες περικοπές δαπανών και αυξήσεις φόρων ώστε να μειώσουν τα χρέη τους κάτω από το 60% του ΑΕΠ έως το 2060.

Επιπλέον, οι τρεις αυτές χώρες θα πρέπει να βασιστούν περισσότερο από άλλες χώρες σε μέτρα που επιβαρύνουν την ανάπτυξη ή ενισχύουν την ανισότητα ώστε να πετύχουν αυτό το στόχο.

Όπως επισημαίνει ο οργανισμός στα λιγότερα επίπονα μέτρα για την επίτευξη του στόχου περιλαμβάνονται οι μειώσεις των επιδοτήσεων και των συντάξεων καθώς οι αυξήσεις φόρων ακινήτων.

Σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ η Δανία, η Εσθονία, η Γερμανία, η Ν. Κορέα, η Νορβηγία και η Ελβετία θα χρειάζονται επιπλέον μέτρα δημοσιονομικής προσαρμογής. Μία άλλη ομάδα 16 χωρών, όπως η Αυστραλία, η Ιταλία, η Ολλανδία, η Ισπανία και η Σουηδία θα χρειαστούν κάποια μέτρα που πλήττουν λιγότερο την ανάπτυξη και την ισότητα.

Άλλες χώρες, μεταξύ των οποίων η Ελλάδα, η Γαλλία και η Ιρλανδία, μπορούν να πετύχουν το στόχο χωρίς μεγάλη χρήση των παραπάνω μέτρων.

Facebook Comments