«Η Ελλάδα, ως προς την προσφυγική κρίση, έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της. Η ανταπόκρισή μας, όμως, ήταν άριστη και αφορά το καθήκον μας απέναντι στις δικές μας αξίες και στον πολιτισμό μας» ανέφερε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, μετά τη συνάντησή του με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ.

Ο κ. Τσίπρας υπογράμμισε ότι η σημερινή συνάντηση πραγματοποιείται ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη δραστικός περιορισμός των ροών από τη βαλκανική οδό και ενώ υπάρχει άρνηση κρατών μελών να συμμετάσχουν στη διαδικασία μετεγκατάστασης.

Ο πρωθυπουργός υπογράμμισε την ανάγκη να υπάρχει σεβασμός από όλους στην πιο βασική αρχή, στην τήρηση των συμφωνηθέντων και των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Ο κ. Τσίπρας επέκρινε έντονα «μονομερείς ενέργειες που αντιβαίνουν τα συμπεράσματα Ευρωπαϊκού συμβουλίου και οδήγησαν στον δραστικό περιορισμό των ροών από τη βαλκανική οδό με πολύ σοβαρές συνέπειες για τους πρόσφυγες και την Ελλάδα».

«Αυτές οι ενέργειες ήρθαν να προστεθούν στην επιδεικτική άρνηση  πολλών κρατών της ΕΕ να συμεμτάσχουν στη διαδικασία της μετεγκατάστασης» πρόσθεσε και τόνισε ότι η Ελλάδα έχει ήδη αναλάβει βάρος δυσανάλογο με τις δυνάμεις της.

«Δεν θα επιτρέψουμε η Ελλάδα να μετατραπεί σε αποθήκη ψυχών» διεμήνυσε, σημειώνοντας ότι η χώρα δεν θα αφήσει κανέναν αβοήθητο και θα δημιουργήσει εγκαταστάσεις αξιοπρεπους, προσωρινής όμως διαμονής.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Τσίπρας ζήτησε την εφαρμογή μιας συγκροτημένης πολιτικής για την επιστροφή παράτυπων μεταναστών στις χώρες προέλευσής τους.

Η Ελλάδα, πρόσθεσε ο πρωθυπουργός δεν θα φιλοξενήσει ούτε λιγότερους, ούτε περισσότερους από αυτό που της αντιστοιχεί στην Ευρώπη των 28.

Επίσης ζήτησε άμεση εκταμίευση των κονδυλίων για την αντιμετώπιση του προσφυγικού και χαρακτήρισε απαράδεκτες τις ενέργειες των χωρών που έγιναν τις τελευταίες εβδομάδες.

Η Ελλάδα εκπληρώνει τις υποχρεώσεις της τόνισε ο πρωθυπουργός.

Σταθερή πεποίθησή μου, πρόσθεσε ο Αλέξης Τσίπρας και κοινή μας θέση παραμένει ότι στους δύσκολους καιρούς πρέπει να διατηρήσουμε ανοιχτούς τους διαύλους επικοινωνίας και συνεργασίας. Η κρίση είναι διεθνής και θέτει σε κίνδυνο τη συνοχή της ΕΕ και του τρόπου που λαμβάνει τις αποφάσεις και ζήτησε περισσότερη αλληλεγγύη, συνεργασία και αυστηρή τήρηση των κοινών κανόνων και συνέπειες σε αυτούς που δεν τους τηρούν.

Παράλληλα ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι στην επικείμενη σύνοδο κορυφής πρέπει να αναδειχθούν τα μέτρα που πρέπει να ληφθούν από την Τουρκία για να μειωθούν οι ροές των προσφύγων. Επίσης, ο κ. Τσίπρας ανακοίνωσε ότι την προσεχή Τρίτη θα επισκεφθεί ο ίδιος τη Σμύρνη για το τέταρτο ανώτατο συμβούλιο συνεργασίας με την Τουρκία.

Τουσκ προς πρόσφυγες: Μην έρχεστε στην Ελλάδα, δεν είναι πια χώρα τράνζιτ

Από τη μεριά του ο Ντόναλντ Τουσκ έκανε έκκληση προς όλους τους πρόσφυγες και μετανάστες να μην έρθουν στην Ευρώπη.

Ο πρόεδρος τους Ευρωπαϊκού Συμβουλίου  καταδίκασε τις μονομερείς ενέργειες για την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης και τόνισε ότι η διχόνοια δεν οδηγεί σε λύση, αλλά διαλύει την εμπιστοσύνη.

Επανέλαβε ότι η Ελλάδα έχει πληγεί περισσότερο από κάθε άλλη χώρα από την κρίση και σημείωσε εκ νέου ότι έξοδός της από τη Σένγκεν δεν αποτελεί λύση.

Όπως είπε, η Ελλάδα είναι κομμάτι της ζώνης Σένγκεν, κομμάτι της Ευρωζώνης και της Ε.Ε. και θα παραμείνει κομμάτι τους.

«Θέλω να κάνω έκκληση προς όλους τους οικονομικούς μετανάστες και τους πρόσφυγες από όπου και αν είστε. Μην έρθετε στην Ευρώπη, μην πιστέψετε τους διακινητές, μη θέσετε σε κίνδυνο τις ζωές σας», επισήμανε επίσης ο κ. Τουσκ.

«Η Ελλάδα δεν θα είναι μία χώρα transit», σημείωσε, επίσης.

Facebook Comments