Σύμφωνα με σημερινό αποκλειστικό άρθρο της φιλοκυβερνητικής εφημερίδας Σαμπάχ που επικαλείται πηγές του τουρκικού υπουργείου Εσωτερικών, η Άγκυρα αποφάσισε νε συγκροτήσει ειδικό σώμα, με 3.000 αστυνομικούς που θα επικεντρωθεί αποκλειστικά στην πάταξη της παράνομης μετανάστευσης και στην αντιμετώπιση του προβλήματος του ανθρώπινου εμπορείου.

Κατά το άρθρο της Σαμπάχ, ο τούρκος υπουργός Εσωτερικών Εφκάν Αλά ήδη ενέκρινε τη δημιουργία ειδικής αστυνομικής διεύθυνσης που αναμένεται να είναι έτοιμη προς λειτουργία εντός του μηνός. Η νέα αυτή υπηρεσία που θα έχει έδρα την Άγκυρα και θα διατηρεί τμήματα σε μεθοριακές πόλεις της Τουρκίας στις νοτιοανατολικές περιοχές και στα δυτικά παράλια της χώρας, θα συνεργάζεται στενά με τη Διεύθυνση Διαχείρισης Μεταναστών και την τουρκική ακτοφυλακή.

Επικαλούμενη δηλώσεις υψηλά ιστάμενης πηγής του υπουργείου Εσωτερικών, η εφημερίδα αναφέρει ότι η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί πως το πρόβλημα της παράνομης διακίνησης δε μπορεί να αντιμετωπιστεί από κάθε κράτος ξεχωριστά, χρειάζεται καλά σχεδιασμένες και οργανωμένες κοινές επιχειρήσεις με άλλα κράτη. Ως εκ τούτου, αναφέρει η πηγή, η Τουρκία από το 2016 άρχισε να συνεργάζεται με τις αστυνομίες άλλων χωρών, όπως της Γερμανίας.

«Ανυπόστατες» οι πληροφορίες για παρεμπόδιση του ΝΑΤΟ

Στο μεταξύ η Άγκυρα απέρριψε εντελώς τις πληροφορίες ότι εμπόδισε πλοία του ΝΑΤΟ στο πλαίσιο της αποστολής για την ανακοπή των μεταναστευτικών ροών προς την Ευρώπη, από το να εισέλθουν στα χωρικά της ύδατα στο Αιγαίο.
Σε συνέντευξη τύπου ο εκπρόσωπος του υπουργείο Εξωτερικών Τανζού Μπιλγκίτς χαρακτήρισε «ανυπόστατες, ανόητες, και προϊόν φαντασίας» τις εν λόγω πληροφορίες. Μάλιστα αποκάλεσε την Τουρκία «εγκέφαλο» της ιδέας για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης αποστολής, που βασίστηκε στην συμφωνία Νταβούτογλου-Μέρκελ της 8ηςΦεβρουαρίου για κοινό σχέδιο δράσης 10 σημείων.

Ο τούρκος εκπρόσωπος είπε ότι υφίστανται διμερή θέματα με την Ελλάδα ως προς το Αιγαίο αλλά «στόχος είναι οι δραστηριότητες του ΝΑΤΟ να αναπτύσσονται χωρίς να επηρεάζονται οι εθνικές θέσεις Ελλάδας-Τουρκίας.»

Facebook Comments