Σε μονοψήφιο ποσοστό αναμένεται να πέσει φέτος, μετά από χρόνια, η αύξηση των αμυντικών δαπανών της Κίνας, καθώς η γενικότερη επιβράδυνση της οικονομικής ανάπτυξης υποχρεώνει το Πεκίνο να επενδύσει σε ένα αποτελεσματικό παρά σε ένα ογκώδες στράτευμα.

Οι αμυντικές δαπάνες της δεύτερης μεγαλύτερης οικονομίας στην πλανήτη αναμένεται να αυξηθούν κατά περίπου «7% με 8%» το 2016, όπως ανακοίνωσε η εκπρόσωπος του Εθνικού Λαϊκού Κογκρέσου, του κινεζικού κοινοβουλίου που ελέγχεται από το Κομμουνιστικό Κόμμα. Το ακριβές ποσοστό θα ανακοινωθεί αύριο Σάββατο κατά την έναρξη εργασιών της Βουλής.

Πρόκειται για την πρώτη μονοψήφια αύξηση των κινεζικών αμυντικών δαπανών από το 2010, και μία από τις ελάχιστες χρονιές την τελευταία 20ετία που οι δαπάνες για την ενίσχυση των ένοπλων δυνάμεων δεν θα υπερβαίνουν το 10%.

Οι κινεζικές αμυντικές δαπάνες παραδοσιακά συνδέονται με την ανάπτυξη της οικονομίας, όμως το 2015 το ΑΕΠ της Κίνας αυξήθηκε μόλις κατά 6,9%, ποσοστό που φαντάζει εντυπωσιακά αλλά συνιστά τον χαμηλότερο ρυθμό ανάπτυξης της τελευταίας 25ετίας. Ανάλογα αναμένεται να είναι τα αποτελέσματα και του 2016.

Το 2015 ο επίσημος αμυντικός προϋπολογισμός της Κίνας ανήλθε σε 886,9 δισεκατομμύρια γουάν (περίπου 135 δισεκ. δολάρια), ποσό που αναλογεί μόλις στο ένα τέταρτο των αντίστοιχων δαπανών των ΗΠΑ. Ο προϋπολογισμός του αμερικανικού Πενταγώνου για το οικονομικό έτος 2016 ανέρχεται σε 585 δισεκ. δολάρια.

Σημειώνεται πάντως ότι οι απόλυτοι αριθμοί δεν φανερώνουν απαραίτητα το πραγματικό μέγεθος των κινεζικών αμυντικών δαπανών. Δυτικοί αναλυτές εκτιμούν ότι είτε λόγω διαφθοράς είτε λόγω κρυφών δαπανών τα πραγματικά ποσά που δαπανώνται είναι μεγαλύτερα από ό,τι φανερώνουν τα επίσημα στοιχεία.

Facebook Comments