Σταθάκης: Κομβικό σημείο για την οικονομία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης

MarketNews

Σταθάκης: Κομβικό σημείο για την οικονομία η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης αποτελεί κομβικό σημείο για την πορεία της οικονομίας τόνισε το Σάββατο από τα Χανιά ο υπουργός Οικονομίας Ανάπτυξης και Τουρισμού μιλώντας σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στο επιμελητήριο της πόλης κατά τη διάρκεια της οποίας παρουσιάστηκαν η φιλοσοφία και οι δράσεις του νέου ΕΣΠΑ για την περίοδο 2014-2020.

«Η ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης είναι κομβικό σημείο γιατί θα δημιουργήσει ένα πολύ σταθερότερο μακροοικονομικό περιβάλλον ικανό να δώσει τη μεγάλη ώθηση στην οικονομία», τόνισε μεταξύ άλλων ο Γιώργος Σταθάκης.

Παράλληλα, ο κ. Σταθάκης εκτίμησε ότι παρά τις δυσκολίες και παρά τις δοκιμασίες του 2015 η πραγματική οικονομία κατάφερε να αντέξει.

«Η πραγματική οικονομία, το παραγωγικό κομμάτι της οικονομίας παρά το πιεστικό οικονομικό περιβάλλον και τα μακροοικονομικά, δείχνει μια δυναμική, μια αντοχή και ταυτόχρονα ανοίγει το δρόμο στο ότι υπάρχει μια προοπτική αν υπάρξουν και τα κατάλληλα μέτρα να υπάρξει ένας θετικός αντίκτυπος το δεύτερο εξάμηνο του 2016», επεσήμανε.

Αναφερόμενος στα προγράμματα του νέου ΕΣΠΑ, επισήμανε ότι είναι προσαρμοσμένα στο νέο αναπτυξιακό μοντέλο της χώρας καθώς αποτυπώνουν το νέο αναπτυξιακό υπόδειγμα, που εστιάζει σε τομείς της οικονομίας που χαρακτηρίζονται από εξωστρέφεια, καινοτομία, υψηλή προστιθέμενη αξία και ιδιαίτερη έμφαση στην οικολογική διάσταση του όλου σχεδιασμού.

Στην φιλοσοφία και τους στόχους του νέου ΕΣΠΑ αναφέρθηκε στην ομιλία του ο υφυπουργός Αλέξης Χαρίτσης επισημαίνοντας ότι, «ο σχεδιασμός τους έγινε ώστε οι πόροι που θα διατεθούν να έχουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα για την ελληνική οικονομία».

Θέλοντας να περιγράψει την γενικότερη φιλοσοφία των προγραμμάτων, το κυβερνητικό στέλεχος χρησιμοποίησε τις λέξεις, εργασία, απασχόληση, αλληλεγγύη.

Όπως επίσης τόνισε για τη σύνταξή των προγραμμάτων έχει προηγηθεί και γίνεται διαβούλευση με την κοινωνία και τους κοινωνικούς φορείς. Ένα ακόμα σημείο που επισημάνθηκε κατά τη εκδήλωση είναι ότι μέσω των νέων προγραμμάτων προάγεται η νεοφυής επιχειρηματικότητα μέσω μιας στρατηγικής που κινείται σε 3 άξονες.

Οι άξονες αυτοί αφορούν τη χρηματοδότηση των εγχειρημάτων, την καλλιέργεια του περιβάλλοντος και την ενίσχυση του ανθρωπίνου δυναμικού για την προσαρμογή στο νέο καινοτομικό περιβάλλον.

Μια ακόμα καινοτομία των προγραμμάτων, όπως σημειώνεται, είναι ότι ενισχύονται οι διαδικασίες διαφάνειας και δημόσιου ελέγχου.

Πριν από την έναρξη της εκδήλωσης ο κ. Σταθάκης είχε κεκλεισμένων των θυρών συνάντηση με εκπροσώπους αγροτών από τα Χανιά.

«Αμέσως μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και την εφαρμογή της μεταρρύθμισης του ασφαλιστικού, θα προχωρήσουμε στο δεύτερο κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων του εργασιακού πεδίου, με έμφαση στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων» δήλωσε στο μεταξύ ο υπουργός Εργασίας, Γιώργος Κατρούγκαλος.