Νέο «καμπανάκι» για τους κινδύνους που αντιμετωπίζει η παγκόσμια οικονομία κρούει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, λίγες ημέρες μετά τη Σύνοδο του G20 στη Σαγκάη, όπου προειδοποίησε τους 20 ισχυρότερους υπουργούς Οικονομικών στον κόσμο ότι εξετάζει νέα επί τα χείρω αναθεώρηση των προοπτικών ανάπτυξης μέσα στους επόμενους μήνες.

Η ανάκαμψη από την κρίση του 2008 συνεχίζεται μεν, όμως είναι «αδύναμη» και η παγκόσμια οικονομία βρίσκεται πλέον σε ένα «ευαίσθητο σταυροδρόμι» όπου ο κίνδυνος «εκτροχιασμού έχει αυξηθεί», προειδοποίησε την Τρίτη το νούμερο 2 του ΔΝΤ, υποδιευθυντής Ντέιβιντ Λίπτον, σε βαρυσήμαντη ομιλία του στην Ουάσιγκτον.

Ο «υπαρχηγός» της Κριστίν Λαγκάρντ σκιαγράφησε τη στρατηγική «τριών αιχμών» που προτείνει το ΔΝΤ, με συνέχιση της χαλαρής νομισματικής πολιτικής, υλοποίηση διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που θα τονώσουν την ανταγωνιστικότητα, αλλά και αναπτυξιακές δημοσιονομικές πολιτικές, που θα έχουν ως κύριο άξονα τις κρατικές επενδύσεις σε υποδομές.

Ο κ. Λίπτον απηύθυνε έκκληση στις ανεπτυγμένες αλλά και στις αναπτυσσόμενες χώρες να εργαστούν συλλογικά ώστε να σταματήσουν τις αρνητικές εξελίξεις που παρατηρούνται στο παγκόσμιο εμπόριο και στις ροές κεφαλαίων, επισημαίνοντας ότι το «κλειδί» είναι η αύξηση της συνολικής ζήτησης, κι όχι ένας πόλεμος υποτιμήσεων εθνικών νομισμάτων που απλώς μεταφέρει την υπάρχουσα ζήτηση από μία χώρα σε μία άλλη.

«Θέλω να επιχειρηματολογήσω για την [ανάληψη] δράσης τώρα», είπε, κλείνοντας την ομιλία του με το γνωμικό του Ουίνστον Τσόρτσιλ «δεν ανησυχώ ποτέ για τη δράση, μόνο για την αδράνεια». «Αυτή είναι μία από τις στιγμές που δράση – συντονισμένη δράση – χρειάζεται», κατέληξε ο κ. Λίπτον.

Το παγκόσμιο εμπόριο αγκομαχεί

Τα σχόλια του νούμερο 2 του ΔΝΤ ήλθαν λίγη ώρα αφού τα τελευταία επίσημα στοιχεία από την Κίνα φανέρωσαν ότι η αξία των κινεζικών εξαγωγών σε δολάρια συρρικνώθηκε το Φεβρουάριο κατά 25,4% σε σχέση με τον αντίστοιχο περσινό μήνα, καταγράφοντας τη χειρότερη πτώση από το Μάιο του 2009.

Η επιβράδυνση της κινεζικής οικονομίας και η εν εξελίξει μετάβασή της σε ένα μοντέλο που θα στηρίζεται στις υπηρεσίες και την κατανάλωση – παρά στους παραδοσιακούς πυλώνες της βαριάς βιομηχανίας και των μεγάλων εξαγωγών – έχουν επηρεάσει σημαντικά το παγκόσμιο εμπόριο, μειώνοντας τη ζήτηση για πρώτες ύλες, η οποία που τροφοδοτούσε την εμπορική ανάπτυξη πολλών αναπτυσσόμενων οικονομιών.

Με την Κίνα κατά νου, το ΔΝΤ υποβάθμισε ήδη από τον Ιανουάριο τις εκτιμήσεις του για την παγκόσμια ανάπτυξη το 2016, προβλέποντας παράλληλα σημαντική επιβράδυνση στην αύξηση του παγκόσμιου εμπορίου.

Facebook Comments