Φορολογικά μέτρα θα τεθούν σήμερα το μεσημέρι στις 12 στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων του κουαρτέτου με το οικονομικό επιτελείο της Κυβέρνησης. Οι θεσμοί μελετούν την αντιπρόταση που τους παρέδωσε χθες ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, η οποία δεν περιλαμβάνει μείωση του αφορολόγητου.

Η ελληνική πρόταση – 4 σεναρίων – προσπαθεί να καλύψει την διαφορά των 150 εκατομμυρίων ευρώ με τους δανειστές αφήνοντας άθικτο το αφορολόγητο και κάνοντας διάφορους συνδυασμούς με τους συντελεστές και τα κλιμάκια φορολόγησης, γεγονός που σημαίνει ότι οι επιβαρύνσεις θα αρχίσουν για εισοδήματα αρκετά χαμηλότερα των 30.000 ευρώ.
ΧΘες ο ΥΠΟΙΚ εν τω μεταξύ αποσυνέδεσε το φορολογικό και το ασφαλιστικό όσον αφορά στην κάλυψη των δημοσιονομικών κενών.

Το Σάββατο οι εκπρόσωποι των δανειστών συναντήθηκαν με τον υπουργό Εργασίας. Ο κ Κατρουγκαλος χαρακτήρισε αδιαπραγμάτευτο το ύψος της εθνικής σύνταξης στα 384 ευρώ.

Διευκρίνισε ότι δεν έχει τεθεί θέμα σύνδεσης της εθνικής σύνταξης με εισοδηματικά κριτήρια. Έχει τεθεί όμως ζήτημα σύνδεσης της με τα έτη ασφάλισης από 15 στα 20.

Σχετικά με τα ποσοστά αναπλήρωσης είπε ότι ένα θέμα που έχουν θέσει οι δανειστές είναι ότι στο διάστημα μεταξύ 25 έως 35 ετών ασφάλισης, τα ποσοστά αυτά δεν υπηρετούν την ανταποδοτικότητα.

Είπαμε ότι είμαστε διατεθειμένοι να το συζητήσουμε, με την αυτονόητη προϋπόθεση ότι δεν μιλάμε για επιπλέον περικοπές στο σύνολο της συνταξιοδοτικής δαπάνης», σημείωσε ο υπουργός.

Ο κ Κατρούγκαλος χαρακτήρισε τη διαπραγμάτευση σκληρή αλλά πρόσθεσε ότι οι διαφορές σε καμία περίπτωση δεν είναι αγεφύρωτες.

Facebook Comments