Τα ευρήματα της μεγαλύτερης πρωτογενούς έρευνας στα φυσικά συστατικά του πλανήτη, πρωτοβουλία Ελλήνων επιστημόνων, αξιοποιεί η εταιρεία Κορρές, σε νέο προϊόν-παγκόσμια καινοτομία στην αντιρυτιδική φροντίδα, τη σειρά Καστανιά Αρκαδική.

Η διεθνούς σημασίας έρευνα και η εγχώρια Καστανιά που διακρίθηκε στο πλαίσιο του συγκεκριμένου project, οδήγησαν στο καινοτόμο αντιρυτιδικό μόριο Active HALupeol, δημιουργία του Εργαστηρίου ΚΟΡΡΕΣ, και στην 4η παγκόσμια καινοτομία της μάρκας.

AGROCOS / Η ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΗ ΠΡΩΤΟΓΕΝΗΣ ΕΡΕΥΝΑ ΣΤΑ ΦΥΣΙΚΑ ΣΥΣΤΑΤΙΚΑ

Τέσσερα χρόνια έρευνας, 1.800 φυτά από όλο τον κόσμο, 3.600 εκχυλίσματα, 70 ερευνητές και 115.000 ώρες στο εργαστήριο συνθέτουν τη μεγαλύτερης κλίμακας ευρωπαϊκή πρωτογενή έρευνα στα φυσικά συστατικά -πρωτοβουλία Ελλήνων επιστημόνων, με επικεφαλής την ΚΟΡΡΕΣ και τη Φαρμακευτική Σχολή / Τομέας Φαρμακογνωσίας του Πανεπιστημίου Αθηνών.

To project AGROCOS -ακρωνύμιο προερχόμενο από τις λέξεις Agrochemical και Cosmetic- αποτελεί τη μοναδική ερευνητική πρόταση που εγκρίθηκε από την Ευρωπαϊκή Eπιστημονική Eπιτροπή μεταξύ 15 προτάσεων που υποβλήθηκαν από συνολικά 106 συμμετέχοντες.

Για πρώτη φορά, Έλληνες επιστήμονες ανέλαβαν το ρόλο κεντρικού συντονιστή ανταγωνιστικού ευρωπαϊκού ερευνητικού εγχειρήματος, σε συνεργασία με επτά (7) διεθνή, καταξιωμένα ερευνητικά κέντρα και ηγετικές βιομηχανίες. Ανάμεσα στους partners του προγράμματος συγκαταλέγεται το Εθνικό Κέντρο Επιστημονικής Έρευνας Γαλλίας -από τα πιο επιφανή της Ευρώπης- με υψίστης σημασίας ερευνητικά επιτεύγματα. Η ΚΟΡΡΕΣ είναι η πρώτη εταιρεία που αξιοποιεί τα ευρήματα της σημαντικής αυτής έρευνας σε νέο προϊόν-παγκόσμια καινοτομία στην αντιρυτιδική φροντίδα, τη σειρά Καστανιά Αρκαδική.

Η συγκεκριμένη πρωτογενής έρευνα εστίασε στην ανακάλυψη και μελέτη πρωτοφανούς αριθμού φυσικών συστατικών ως προς δύο άξονες: την καλλυντική και την αγροχημική δράση τους.

Στο πλαίσιο του ερευνητικού σκέλους της καλλυντικής εφαρμογής, 1.800 φυτά του παγκόσμιου βοτανικού χάρτη και 3.600 εκχυλίσματα τοποθετήθηκαν στο ερευνητικό μικροσκόπιο για πρώτη φόρα στο πλαίσιο έρευνας ανάλογης κλίμακας, για να μελετηθούν ως προς την αντιοξειδωτική, αντηλιακή και λευκαντική δράση τους. Τα συνολικά 1.800 φυτά συλλέχτηκαν από έξι (6) παγκόσμιους «παραδείσους» φυτικής ποικιλίας -Ελλάδα, Παναμάς, Νέα Καληδονία, Γαλλική Γουιάνα, Μαδαγασκάρη, Νότια Αφρική. Η Ελλάδα πρωτοστάτησε στην έρευνα με τη συμμετοχή 450 φυτών, λόγω της υψηλής βιοποικιλότητας της περιοχής.

Μία προσπάθεια να αποκωδικοποιηθούν και ταξινομηθούν οι πολύπλευρες ιδιότητες χιλιάδων φυτών και παραγώγων τους και να τεθούν με τεκμήρια στη διάθεση της φυσικής ομορφιάς, καθώς η μοναδική δύναμη της χημείας της φύσης αντικατοπτρίζεται στο πλήθος των νέων στοιχείων που προέκυψαν στην πορεία της έρευνας. Νέα δεδομένα που διευρύνουν τους γνωστικούς ορίζοντες, δεδομένα για πρωτοεμφανιζόμενα βότανα και εκχυλίσματα, αλλά και για φυτά οικεία, γνώριμα που απεκάλυψαν ένα διαφορετικό προφίλ. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Αρκαδική Καστανιά, που αναδείχθηκε σε top performing ελληνικό αντιοξειδωτικό συστατικό της μεγαλύτερης πρωτογενούς έρευνας στα φυσικά συστατικά.

ΚΑΣΤΑΝΙΑ ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΤΟ ΠΡΟΪΟΝ

Επιχειρώντας να αντιπαραβάλλει την αποτελεσματική φυσική εναλλακτική σε ευρέως χρησιμοποιούμενα συνθετικά συστατικά, το πρόγραμμα AGROCOS στοχεύει στην ανάπτυξη πρωτοποριακών προϊόντων με καινοτομικά φυσικά δραστικά, βασισμένων σε αυτή τη γνώση, φιλικών προς τον άνθρωπο και το περιβάλλον και σύμφωνων με τις αρχές της αειφορίας σε επίπεδο ανάπτυξης, παραγωγής και χρήσης. Ένα εγχείρημα που ενισχύει την ανταγωνιστικότητα της ευρωπαϊκής βιομηχανίας μέσα από την καινοτομία.

Η σημασία του τετραετούς ερευνητικού project δεν συμπυκνώνεται μόνο στα τελικά ευρήματα. Η προσφορά του στη διεθνή βιομηχανία φυσικών καλλυντικών είναι ευρύτερη, καθώς δημιούργησε μία πλούσια πηγή νέας γνώσης. Παράλληλα, ως η μεγαλύτερη πρωτογενής έρευνα στον τομέα των φυσικών συστατικών μεταφέρει πλέον στη διεθνή επιστημονική κοινότητα μία από τις μεγαλύτερες παγκόσμιες βάσεις δεδομένων, αξιοποιήσιμες από διάφορους κλάδους, όπως η φαρμακευτική και η ιατρική.

Προς την κατεύθυνση ανάδειξης και αξιοποίησης εγχώριων φυτών και βοτάνων, η ΚΟΡΡΕΣ σε συνεργασία με το Eργαστήριο Bιολογικής Γεωργίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, επέλεξε την Αρκαδία ως την καταλληλότερη περιοχή για τη βιολογικά πιστοποιημένη καλλιέργεια της Καστανιάς. Η Καστανιά είναι ένα δένδρο που έχει ενσωματωθεί στο αρκαδικό περιβάλλον στο πέρασμα των αιώνων, ώστε δεν απαιτείται η χρήση αγροχημικών για να εξασφαλιστεί η απόδοση της καλλιέργειας.

Η κοινωνική παράμετρος υπήρξε σημαντικός παράγοντας σύμπραξης στο πλαίσιο του εκτενούς δικτύου ηθικών συνεργασιών που διατηρεί η εταιρεία με καλλιεργητές, αγροτικούς συνεταιρισμούς, κοινωνικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα. Για πολλά χρόνια σημαντικό εισόδημα μεγάλου τμήματος του πληθυσμού της Αρκαδίας βασίστηκε στην καλλιέργεια της Καστανιάς. Ειδικότερα οι Αραχαμίτες, ένα γραφικό χωριό σε κοντινή απόσταση από την Τρίπολη, έχει παράδοση στη συγκεκριμένη καλλιέργεια. Ωστόσο οι καταστρεπτικές πυρκαγιές του πρόσφατος παρελθόντος έπληξαν τις εκτάσεις καστανιάς, ώστε ήταν επιτακτική η οικονομική ενίσχυση της περιοχής. Η ΚΟΡΡΕΣ συνεργάζεται στους Αραχαμίτες με τον καλλιεργητή κο Δ. Μανιάτη, βάσει των αρχών συμβολαιακής γεωργίας, παρέχοντας, παράλληλα, τεχνική υποστήριξη για τη βελτιστοποίηση των πρακτικών βιολογικής καλλιέργειας.

ΠΑΓΚΟΣΜΙΑ ΚΑΙΝΟΤΟΜΙΑ ΚΟΡΡΕΣ

Στο πλαίσιο ανάπτυξης της πρώτης προϊοντικής σειράς, βασισμένης στα ευρήματα της μεγαλύτερης πρωτογενούς έρευνας στα φυσικά συστατικά του πλανήτη, το Εργαστήριο ΚΟΡΡΕΣ εστίασε και στη λουπεόλη, που εντοπίστηκε και στα φύλλα της Καστανιάς, λόγω της βιβλιογραφικά τεκμηριωμένης ισχυρής αντιφλεγμονώδους και αντιοξειδωτικής δράσης της. Πρόκειται για φυσική δραστική ουσία που έχει αποτελέσει αντικείμενο άνω των 700 επιστημονικών μελετών φαρμακευτικού και ιατρικού ενδιαφέροντος στο πρόσφατο παρελθόν. Ως αδιάλυτη ουσία, η λουπεόλη δεν απορροφάται από την επιδερμίδα, οπότε δεν έχει συμπεριληφθεί έως σήμερα στη λίστα των καλλυντικών φυσικών δραστικών.

Η ΚΟΡΡΕΣ επιτυγχάνει για πρώτη φορά να ενσωματώσει αποτελεσματικά σε καλλυντική σύνθεση την εξαιρετική δράση της λουπεόλης σε καθαρή μορφή, χάρη στη δημιουργία ενός καινοτόμου, αποδεδειγμένα* ισχυρού αντιρυτιδικού, μορίου, το Active HALupeol, που αποτελεί παγκόσμια καινοτομία.

Η μεγαλύτερη πρωτογενής έρευνα στα φυσικά συστατικά και ένα νέο στοχευμένο, εξειδικευμένο αντιρυτιδικό μόριο-παγκόσμια καινοτομία -επιτεύγματα Ελλήνων επιστημόνων- οδηγούν τις εξελίξεις στη διεθνή βιομηχανία καλλυντικών.

Facebook Comments