O Ιταλός πρωθυπουργός, Ματτέο Ρέντσι, μιλώντας στην ιταλική βουλή, αναφέρθηκε στην αυριανή σύνοδο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. «Η Ευρώπη πάει στον Άρη αλλά, συγχρόνως, στην Ειδομένη μια γυναίκα αναγκάζεται να πλύνει το νεογέννητο μωρό της με ένα μπουκάλι νερό».

Αναφερόμενος στην Τουρκία, ο Ρέντσι δήλωσε ότι είναι σημαντικό να ολοκληρωθεί η συμφωνία της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Άγκυρα, για το προσφυγικό, με όφελος, κυρίως, για την Ελλάδα. «Η Ευρώπη, όμως, δεν μπορεί να αρνηθεί τις ιδρυτικές της αξίες, την ελευθερία του τύπου και την προστασία των μειονοτήτων», πρόσθεσε ο κεντροαριστερός Ιταλός πρωθυπουργός.

Ο Ρέντσι τόνισε ότι η χώρα του δίνει μάχη για να ξεπερασθεί η λιτότητα και να ευνοηθεί, με τον τρόπο αυτό, ολόκληρη η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Παράλληλα, πηγές της κυβέρνησης της Ρώμης αναφέρουν ότι η Ιταλία θα ζητήσει με έμφαση τη συνδρομή της Ένωσης, με παροχή βοήθειας – αν χρειασθεί- για την ενίσχυση των εξωτερικών συνόρων της Αλβανίας, της Βουλγαρίας και της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Συνάντηση σοσιαλιστών ηγετών

Τέλος, στην δευτερολογία του στην βουλή, ο Ματτέο Ρέντσι αναφέρθηκε απευθείας στον Έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και στησυνάντηση των σοσιαλδημοκρατών ηγετών που έλαβε χώρα την περασμένη Κυριακή στο Παρίσι. Απαντώντας στον βουλευτή της Ιταλικής Αριστεράς, Αρτούρο Σκόττο, ο επικεφαλής της κυβέρνησης της Ρώμης υπογράμμισε: «Θα πρέπει κανείς να έχει υπόψη του ότι στη σημαντική συνάντηση που αναφέρατε πήρε μέρος και ο έλληνας πρωθυπουργός ο οποίος είχε μάλιστα κατέβει στις εκλογές με διαφορετικό πρόγραμμα. Αλλά το ότι ο οίκος των ευρωπαίων σοσιαλιστών ανοίγει στον Αλέξη Τσίπρα, πρέπει να κάνει εμάς, να στοχαστούμε και να εμβαθύνουμε, αλλά και εκείνους που στο όνομα ενός ιδεολογικού μαξιμαλισμού δεν μπορούν να καταλάβουν το συγκεκριμένο χαρακτήρα μίας εφαρμόσιμης μεταρρυθμιστικής ατζέντας».

Facebook Comments