Στα ΗΑΕ κατοικούν Σουνίτες και ακολουθούν τη Σαρία ως νομικό σύστημα. Το Ντουμπάι και το Άμπου Ντάμπι όμως έχουν καταφέρει να είναι υπερβολικά κοσμοπολίτικα μέρη όπου η ανοχή και ο σεβασμός της διαφορετικότητας έχει επικρατήσει έναντι του κλειστού φοβικού συστήματος των περισσότερων αραβικών χωρών.  Αυτό βέβαια με βάση τις εξαιρετικές ιδιαιτερότητες της περιοχής. Η Σιγκαπούρη είναι ένα άλλο τέτοιο δείγμα, όπου βέβαια οι θρησκείες είναι πολλές, με κοινό δείγμα την πίστη στους κανόνες της λειτουργίας του κράτους που συνοδεύεται με αυστηρές ποινές. Υπάρχουν και άλλα μέρη που θα μπορούσαν να θεωρηθούν ως δείγματα, τα οποία καταφέρνουν να γίνονται ο μαγνήτης της επιχειρηματικότητας και οικονομικής δραστηριότητας, κυρίως εταιρειών και ατόμων με ενδιαφέρον σε υπεράκτιο τρόπο λειτουργίας.

Ολα τα μέρη που πετυχαίνουν να δημιουργήσουν τέτοιες δραστηριότητες έχουν καταρχάς ένα όμορφο περιβάλλον, καλό κλίμα και φυσικά δημιουργούν ένα εξαιρετικό νομικό και φορολογικό σύστημα που να μπορεί να γίνει μαγνήτης για τους ενδιαφερομένους. Καμμία περιοχή ωστόσο δεν έχει το φυσικό κλίμα καθώς και την ομορφιά που έχει η Ελλάδα. Η πατρίδα μας έχει όλα τα φυσικά χαρακτηριστικά για να εξελιχθεί σε ένα μεσογειακό κέντρο οικονομικής δραστηριότητας, κλέβοντας ακόμα και την αίγλη του Ντουμπάϊ, αν οι πολίτες της χώρας και οι πολιτικές δυνάμεις μπορούν να σκεφθούν ότι αυτή η προοπτική είναι κάτι το εφικτό και υλοποιήσιμο.

Ποιές είναι οι δράσεις οι οποίες θα μπορούσαν να αλλάξουν την Ελλάδα προς μία τέτοια κατεύθυνση άραγε;

  1. Θα πρέπει να ξεκινήσει δημιουργώντας κάποιες ζώνες επιχειρηματικής δραστηριότητας με ξεχωριστούς κανόνες από την υπόλοιπη οικονομική ζωή της χώρας. Για παράδειγμα θα μπορούσε να αξιοποιηθεί ο χώρος της ΔΕΘ στη Θεσσαλονικη που δεν αποδίδει όπως είναι σήμερα και κάποιες άλλες εκτάσεις στην Αθήνα και άλλες παραθαλλάσιες περιοχές (Βόλος, Καβάλα, Πάτρα όπου θα μπορούσαν να κτιστούν συγκροτήματα γραφείων, με πολύ μοντέρνα αρχιτεκτονική και όρους δόμησης διαφορετικούς από τους ισχύοντες (π.χ. κτίρια 20-30 ορόφων), στα πλαίσια ενός οργανωμένου σχεδίου, που θα περιλαμβάνει χώρους ειδικής φορολόγησης και νομικού πλαισίου. Δηλαδή φορολογικό καθεστώς όχι πάνω από 10%, ειδικό νομικό καθεστώς για μετανάστες υψηλής μόρφωσης από τρίτες χώρες (εδώ ίσως αφορά ανθρώπους από Ρωσία, Ουκρανία, Ινδία, Πακιστάν) οι οποίοι θα στελεχώσουν εταιρείες outsourcing κατά κύριο λόγο και μιά πολύ ξεκάθαρη απλοποιημένη διαδικασία σε όλες τις βαθμίδες, δηλαδή στα εταιρικά, εργασιακά, άδειες παραμονής και εργασίας, εκπαιδευτικές άδειες για τα παιδιά και δημιουργία παράλληλα τραπεζικού μηχανισμού για την στήριξη αυτής της νέας ξεχωριστής δραστηριότητας.
  2. Το νομικό καθεστώς των νέων ζωνών θα πρέπει να είναι δεσμευτικό για την Ελλάδα σε νομική βάση για 10 με 20 χρόνια τουλάχιστον ώστε να προσδώσει την απαραίτητη εμπιστοσύνη στις επιχειρήσεις που θα μεταφερθούν ώστε να κάνουν μεγάλα και γενναία βήματα μπροστά. Μιά τέτοια κίνηση θα μπορούσε να φέρει πάνω από 1 εκατομμύριο εργαζόμενους και τις οικογένειές τους σε βάθος 5-ετίας, όταν στην Σόφια και το Βουκουρέστι μόνον, τα τελευταία 2-3 χρόνια, εγκαταστάθηκαν πάνω από 200.000 και δίχως να υπάρχει κάποια ειδική προεργασία ή ένα διαφορετικό καθεστώς προς αυτή την κατεύθυνση. Αν η Ελλάδα προσφέρει εύκολη πρόσβαση, φθηνή και εύκολη λειτουργία εταιρειών, ειδικές εφορίες που θα είναι εξαιρετικά φιλικές προς αυτές τις επιχειρήσεις, τραπεζικό σύστημα που θα τις στηρίξει, τότε θα δούμε μία επανάσταση επιχειρηματικότητας. Θα γινει η Ελλάδα κάτι σαν ένα silicon valley της Μεσογείου και μέρος που οι αξιόλογες εταιρείες υπηρεσιών των χωρών της περιοχής θα εγκαθίστανται ώστε να διαχειρίζονται τα offshore δίκτυά τους. Αν στην Ελλάδα φτάσουν 1 εκατομμύριο εργαζόμενοι υψηλής μόρφωσης και αμοιβών, δεν θα απασχολήσουν επίσης ένα μεγάλο μέρος αξιόλογων Ελλήνων αλλά θα φέρουν και τους έλληνες μετανάστες αξίας, πίσω στην πατρίδα. Θα υπάρξει μιά τεράστια αναβάθμιση των υποδομών των πόλεων αλλά και ένας οργασμός ποιοτικής δραστηριότητας στους τομείς του real estate και του hospitality. H Ελλάδα με λίγα λόγια θα μπορεί να γίνει ο αξιόλογος φθηνός προορισμός της Μεσογείου αλλά και γενικά της Ευρώπης, που θα αντικαταστήσει το Dubai αλλά και την παλιά (εν μέρει) δραστηριότητα της Κύπρου.
  3. Η μεγάλη επιχειρηματική δραστηριότητα σε τομείς υπηρεσιών υψηλού επιπέδου θα πρέπει να συνδεθεί με μεγάλη προσφορά υψηλών υπηρεσιών hospitality όλων των μορφών, όπως και στο Dubai. Η Ελλάς ωστόσο έχει τέτοια φυσική ομορφιά και δυνατότητα, που με ένα συνολικό πλάνο. Αν στην χώρα εγκατασταθούν επιχειρήσεις υψηλού επιπέδου θα έχουν επισκέπτες, συνέδρια κλπ. Αρα η χώρα θα πρέπει να αναθέσει σε ένα consortium αρχιτεκτόνων να κάνουν ένα συνολικό πλάνο αξιοποίησης αρχικά της Αττικής και της Θεσσαλονίκης μαζί με την οριογραμμή μέχρι τον Βόλο και ύστερα περιοχών γύρω από την Αλεξανδρούπολη και Καβάλα. Οι υψηλές τουριστικές υπηρεσίες στα νησιά, θα γίνουν αφορμή για καλής ποιότητας yachting, που αναγκαία θα πρέπει να συνδυαστεί με καλύτερη ποιότητα μαρινών και υπηρεσιών σε αυτές.

Ενα τέτοιο γενναίο πλάνο για την Ελλάδα, με όραμα και προοπτική θα πρέπει φυσικά να περιλάβει και καλές σχέσεις με τις άλλες χώρες πέριξ αυτής, όπως οι βόρειες και η Τουρκία. Η επίπτωση μιάς τέτοιας ανάπτυξης θα είναι ένα σημαντικό γεγονός για όσους γειτνιάζουν με την Ελλάδα. Το πιό σημαντικό ωστόσο είναι ότι οι τομείς ανάπτυξης που ανέφερα, θα εξαφανίσουν την ανεργία και θα σπρώξουν πάλι το βιωτικό επίπεδο της Ελλάδος συνολικά.

Η Ελλάδα έχει ολες τις δυνατότητες και μπορεί να γίνει ένα τέτοιο διεθνές κέντρο, αρκεί να υπάρξει ένα πολύ γενναίο πρόγραμμα, πολλές αλλαγές στις οποίες όλοι θα συμφωνήσουν, νόμοι οι οποίοι δεν θα μπορούν να αμφισβητηθούν για μακρύ διάστημα και σημαντικό ανθρώπινο ταλέντο. Η μετατροπή περιοχών που σήμερα είναι υποβαθμισμένες, σε κέντρα δραστηριότητας, όπως π.χ. ο Δυτικός Πειραιάς, η Σαλαμίνα, το Λαύριο, η περιοχή μεταξύ Φλοίσβου και ΣΕΦ, τα Λιπάσματα, οι περιοχές δυτικά και ανατολικά της Θεσσαλονίκης αλλά και η σημερινή ΔΕΘ, οι περιοχές μεταξύ Καβάλας και Αλεξανδρούπολης, οι υποβαθμισμένες περιοχές γύρω από τον Βόλο θα μπορούσαν να δώσουν πνοή σε ένα τέτοιο σχέδιο ουσιαστικής «εκτίναξης» και όχι μόνο των διαφόρων αίολων ιδεών που η σημερινή κυβέρνηση έχει.

Η ανάπτυξη και ο πλούτος θα κάνει τον πολίτη επιχειρηματία και θα διαλύσει μύθους και κρατικιστικές ιδέες. Η ταχύτητα στις αποφάσεις και η άμεση συνδρομή του κράτους θα κάνουν το δημόσιο από παράσιτο, έναν χρήσιμο partner στον επιχειρηματία. Το πολιτικό κλίμα θα σταθεροποιηθεί και οι ακραίοι θα εξαφανιστούν από τα ίδια τα γεγονότα.

Η Ελλάς πρέπει να πάει μπροστά, με όραμα και προοπτική και πρέπει να γίνει αυτό τώρα. Οι συνθήκες το ευνοούν. Αν το πετύχει οι άξιοι επιχειρηματίες της παλιάς Συρίας, του Λιβάνου, της Τουρκίας, των Αραβικών χωρών της Μεσογείου, της Ρωσίας και Ουκρανίας αλλά και πολλών τρίτων χωρών θα εγκαταστήσουν κομμάτια της δραστηριότητάς τους στην Ελλάδα. Πέραν αυτών, ο τομέας του outsourcing θα κάνει ένα σημαντικό boom.

Αυτό δεν είναι το όνειρο της κάθε χώρας; Η Ελλάδα έχει και φυσικό περιβάλλον και ανθρώπους για να το επιτύχει.

Facebook Comments