Τα αρνητικά επιτόκια «δεν είναι το κύριο εργαλείο» νομισματικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, διαμήνυσε ο Μπενουά Κερέ, στενός συνεργάτης του προέδρου Μάριο Ντράγκι και μέλος του εκτελεστικού συμβουλίου, τονίζοντας παράλληλα ότι η ΕΚΤ δεν έχει ξεμείνει από εργαλεία για να τονώσει τον αναιμικό πληθωρισμό στην ευρωζώνη.

Σε συνέντευξη στον ιστότοπο Politico, ο κ. Κερέ επισήμανε πως τα αρνητικά επιτόκια απλώς «υποστηρίζουν» τη συνολική πολιτική της Ευρωτράπεζας, ενώ παράλληλα προσπάθησε να ανησυχίες των αγορών ότι η ΕΚΤ έχει σχεδόν εξαντλήσει τα διαθέσιμα «όπλα» της για να υποστηρίξει την οικονομία και τις τιμές στη ζώνη του κοινού νομίσματος.

«Δεν μας λείπουν εργαλεία, η επιλογή μας είναι αρκετά μεγάλη και θα μπορέσουμε να αντιμετωπίσουμε αρνητικές καταστάσεις, εάν είναι απαραίτητο», υπογράμμισε ο κ. Κέρε.

Το ανώτατο στέλεχος της ΕΚΤ επαναβεβαίωσε την δήλωση Ντράγκι ότι η ΕΚΤ δεν προτίθεται να μειώσει τα επιτόκια σε «παράλογα αρνητικό έδαφος» – κίνηση που θα ασκούσε τεράστια πίεση στην κερδοφορία των ιδρυμάτων – όμως απέφυγε να αποκλείσει τελείως νέες μειώσεις των βασικών επιτοκίων. «Δεν μπορούμε ποτέ να αποκλείσουμε περαιτέρω κινήσεις», είπε.

Πάντως, ο κ. Κερέ αποσαφήνισε ότι η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή δεν εξετάζει το σενάριο των «χρημάτων με ελικόπτερο», μίας θεωρητικής ιδέας στη νομισματική πολιτική που προβλέπει ότι μία κεντρική τράπεζα μπορεί να αντιμετωπίσει τον χαμηλό πληθωρισμό κυριολεκτικά πετώντας χρήματα με ελικόπτερο στους καταναλωτές.


Στην τελευταία συνέντευξη Τύπου στη Φρανκφούρτη ο κ. Ντράγκι προκάλεσε εντύπωση όταν αποκάλεσε «ενδιαφέρουσα» την ιδέα των «χρημάτων με ελικόπτερο», όμως ο κ. Κερέ ξεκαθάρισε πως όποιο κι αν είναι το θεωρητικό ενδιαφέρον, στην πράξη η Ευρωτράπεζα δεν σκέφτεται κάτι τέτοιο.

«Όσο ενδιαφέρον κι αν είναι, τα λεφτά με ελικόπτερο δεν είναι αυτή τη στιγμή μέρος της συζήτησης στο Διοικητικό Συμβούλιο», είπε.

Facebook Comments