Η Γερμανία επιβεβαιώνει ότι εξακολουθεί να ισχύει η 4η Απριλίου ως ημερομηνία έναρξης της επαναπροώθησης μεταναστών από την Ελλάδα προς την Τουρκία στη βάση της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία. Ωστόσο, όπως δήλωσε στο σημερινό μπρίφινγκ η αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπος Κριστιάνε Βιρτς, για να τηρηθεί η ημερομηνία αυτή θα πρέπει προηγουμένως να υλοποιηθούν ορισμένες προϋποθέσεις.

Αναφερόμενος στις υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η γερμανική κυβέρνηση για την εφαρμογή της συμφωνίας, εκπρόσωπος τους υπουργείου Εσωτερικών ενημέρωσε ότι ο ειδικός εντεταλμένος της κυβέρνησης για την εφαρμογή αυτής της συμφωνίας, ο πρόεδρος της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας, Albrecht Broemme, βρίσκεται ήδη στην Ελλάδα με ένα μικρό επιτελείο και διεξάγει συνομιλίες με έλληνες αρμόδιους.

Υπάρχουν τρόποι για αποστολή γερμανών υπαλλήλων

Στο μεταξύ η Γερμανία έχει ήδη προτείνει στην Κομισιόν να στείλει άμεσα τουλάχιστον 100 ειδικούς σε θέματα ασύλου στην Ελλάδα για να στηρίξουν τη δουλειά της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας Υποστήριξης για Θέµατα Ασύλου (EASO) όπως επίσης και 200 αστυνομικούς της Ομοσπονδιακής Αστυνομίας.

Μέχρι στιγμής όμως η ΕΕ δεν έχει ζητήσει από τη Γερμανία να στείλει αυτό το προσωπικό στην Ελλάδα. Όπως επισήμανε ο ίδιος εκπρόσωπος, ακόμη και αν η Κομισιόν δεν υποβάλει σχετικό αίτημα υπάρχουν «μέσα και δρόμοι» οι γερμανοί υπάλληλοι να έρθουν στην Ελλάδα μετά από συνεννόηση της ελληνικής με τη γερμανική κυβέρνησης.

Αναφορικά με δημοσιογραφικές πληροφορίες ότι η Κομισιόν σταμάτησε την αποστολή στην Ελλάδα δικαστών που είναι ειδικοί σε θέματα ασύλου ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών δήλωσε άγνοια και παρέπεμψε στις Βρυξέλλες.

Facebook Comments