«Tα νούμερα πρέπει να βγαίνουν. Αυτές είναι οι μαγικές λέξεις», δήλωσε η Λαγκάρντ την Τρίτη σε ότι αφορά το ελληνικό πρόγραμμα. Κάτι αντίστοιχο είχε πει και ο Τόμσεν στην συνομιλία του με την Βελκουλέσκου που διέρρευσε το Σάββατο. Συγκεκριμένα είπε πως αν δεν δεχθούν οι Ευρωπαίοι έναν χαμηλότερο στόχο για το πρωτογενές πλεόνασμα (ο οποίος θα συνδυαστεί με παρεμβάσεις στο χρέος), το ΔΝΤ θα πει ότι δεν βγαίνουν τα νούμερα, οπότε δεν υπάρχει συμφωνία.

Σε ότι αφορά την θέση του ΔΝΤ για το πώς θα κινηθεί η αξιολόγηση, είναι επίσης ξεκάθαρη μέσα στο έγγραφο και όπως αποκαλύπτεται την γνωρίζουν ήδη οι Ευρωπαίοι, αλλιώς… δεν θα είχε επιστρέψει το ΔΤΝ στην Αθήνα. 

Ουσιαστικά το Ταμείο θέλει να υπάρξουν δύο προγράμματα για να κλείσει η αξιολόγηση. Ένα για το τρέχον πρόγραμμα της συμφωνίας του καλοκαιριού, και ένα για το χρέος, κάτι το οποίο μάλιστα συζήτησαν ο Τόμας Βϊζερ και το EWG την προηγούμενη Παρασκευή. 

Μάλιστα ο Τόμσεν υπογραμμίζει ότι «ουσιαστικά πρέπει να συμφωνήσουν να κάνουν τους δικούς μας στόχους το βασικό σενάριο».

Το Ταμείο, με απλά λόγια, θέλει να υπάρξει και ένα νέο τέταρτο μνημόνιο μέσα στο τρέχον, μεταξύ Ελλάδας και ΔΝΤ.

H Βελκουλέσκου σημείωσε επίσης πως «αν το ΔΝΤ επιμένει και υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους για το χαμηλότερο στόχο τότε θα επιστρέψουμε στην Αθήνα στις 2 Απριλίου».

Οπότε, το ΔΝΤ επέστρεψε γιατί προφανώς οι Ευρωπαίοι έχουν δεχθεί την πρόταση-απαίτησή του και αυτή δεν είναι άλλη από τα δύο… παράλληλα μνημόνια. Στο πρώτο θα υπάρξει συμφωνία για όλες τις μεταρρυθμίσεις και άμεση νομοθέτηση ασφαλιστικού-φορολογικού –  κάτι που θα συνοδεύεται και με την εκταμίευση μέρους της δόσης, και στο δεύτερο θα ανοίξει και θα συμφωνηθεί το κεφάλαιο «χρέος» με ότι… μέτρα συνεπάγεται. Υπάρχει, σύμφωνα με πληροφορίες και η προοπτική τα κόκκινα δάνεια να μεταφερθούν και αυτά στο δεύτερο αυτό κομμάτι της αξιολόγησης, καθώς σε αυτό το μέτωπο το χάσμα παραμένει μεγάλο.

Όπως σημείωσε η Ντέλια (στις 19 Μαρτίου θυμίζουμε), «θα επιστρέψουμε στην Αθήνα στις 2 Απριλίου και θα προσπαθήσουμε να πάρουμε αυτό το 2,5% ( δηλαδή μέτρα ύψους 2,5% του ΑΕΠ αντί για 4,5% που ζητούσε), και αυτό είναι μόνο το πρώτο στάδιο. Για το δεύτερο στάδιο αυτό δεν φτάνει». 

Σε αυτήν την περίπτωση το ΔΝΤ θα στηρίξει την Ελλάδα στην προσπάθεια της να πετύχει χαμηλά πλεονάσματα (1,5% από 3,5% που θέλει η Κομισιόν) και στην ελάφρυνση χρέους.

Ο Τόμσεν με λίγα λόγια, έχει ήδη ενημερώσει τους Ευρωπαίους και άρα είναι ενήμερη και η ελληνική κυβέρνηση, ότι πρέπει να υπάρξει ένα… νέο οικονομικό πρόγραμμα, ουσιαστικά ένα τέταρτο μνημόνιο, ανάμεσα σε Ελλάδα και ΔΝΤ, που θα έχει στόχο την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους. Ωστόσο θα συνοδεύεται με σκληρότερους όρους από το υπάρχον πρόγραμμα, δηλαδή με νέα μέτρα που δεν υπάρχουν στη συμφωνία του Ιουλίου. 

Γι αυτόν τον λόγο η κυβέρνηση «χτυπιέται» να λέει ότι δεν δεχόμαστε μέτρα πέραν των συμφωνηθέντων, για αυτό φέρεται αν εγκαταλείπει την ιδέα περί ελάφρυνσης χρέους υποβαθμίζοντας την αναγκαιότητά της αυτή τη στιγμή, και γι αυτό προσπαθεί να διώξει το ΔΝΤ. Αλλά μάταια. Όπως είπε και ο Ντομπρόβσκις όμως, ο Τσίπρας επέλεξε να πάρει αυτόν τον δρόμο…

Ο Τόμσεν το είπε ξεκάθαρα. Εάν οι Ευρωπαίοι δεν δεχθούν τις εκτιμήσεις του Ταμείου για την ελληνική οικονομία, τότε το Ταμείο δεν μπορεί  να χρηματοδοτήσει κάτι που «δεν βγαίνει», και το ισχύον πρόγραμμα «δεν είναι συμβατό με την ελάφρυνση χρέους».

Το πόσο «καίγονται» οι ευρωπαίοι, και ιδιαιτέρα η Γερμανία, να παραμείνει το ΔΝΤ, είναι γνωστό, και επιβεβαιώθηκε στην συνάντηση Μέρκελ-Λαγκάρντ την Τρίτη στο Βερολίνο. 

Αυτό λοιπόν, τι σημαίνει και γιατί το κρύβει η κυβέρνηση; Πολύ απλά γιατί αυτό το μνημόνιο θα τρέχει ταυτόχρονα με την συμφωνία του Αυγούστου,  και η Ελλάδα έτσι θα είναι σε δύο μνημόνια ταυτόχρονα.

Όχι απλά δεν σκίσαμε τα μνημόνια αλλά σε λίγο θα τρέχουμε δύο μνημόνια μαζί. Για γέλια και για κλάματα…

 

Facebook Comments