Η πρώτη εβδομάδα που τέθηκε σε εφαρμογή η συμφωνία της ΕΕ με την Τουρκία για το προσφυγικό δείχνει ότι η εξέλιξη πάει προς την σωστή κατεύθυνση, δήλωσε στο σημερινό καθιερωμένο μπρίφινγκ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέφεν Ζάιμπερτ. Ο αριθμός εκείνων που φεύγουν από την Τουρκία για να έρθουν στην Ελλάδα έχει σημαντικά μειωθεί σε σχέση με τις προηγούμενες εβδομάδες, επισήμανε. Το γεγονός ότι πνίγηκαν εκ νέου άνθρωποι στην προσπάθεια τους να διασχίσουν το Αιγαίο λειτουργεί ως υπενθύμιση για τον βασικό σκοπό αυτής της συμφωνίας, που είναι η καταπολέμηση της «εγκληματικής δράσης» των διακινητών και το μήνυμα ότι η παράνομη διάβαση των συνόρων δεν οδηγεί τους πρόσφυγες στην ΕΕ, υπογράμμισε.

Αναμενόμενη χαρακτήρισε ο κ. Ζάιμπερτ την αύξηση του αριθμού των αιτήσεων ασύλου από πρόσφυγες και μετανάστες που κρατούνται στα κλειστά κέντρα υποδοχής στα ελληνικά νησιά. Όπως είπε, θα πρέπει τώρα να ξεκινήσει η διαδικασία για την εξέταση των αιτημάτων, πράγμα που θα διαρκέσει κάποιο χρονικό διάστημα.

Ερωτηθείς για παράπονα που έχει διατυπώσει η ελληνική κυβέρνηση σε ό,τι αφορά τη βοήθεια που έχουν υποσχεθεί οι ευρωπαίοι εταίροι, ο κ. Ζάιμπερτ παρέπεμψε στην ΕΕ. Όπως διαβεβαίωσε, η Γερμανία έχει «την πολύ καλή θέληση να βοηθήσει έμπρακτα για ό,τι της ζητηθεί συντονισμένα μέσω της Κομισιόν». Αναφορικά με τα γεγονότα στην Ειδομένη ο κ. Ζάιμπερτ εξέφρασε την ανησυχία της γερμανικής κυβέρνησης και έκανε έκκληση στους ανθρώπους εκεί να μετακινηθούν στους επίσημους καταυλισμούς.

Η Γερμανία δεν προτίθεται να δεχθεί πρόσφυγες από την Ειδομένη

Σχετικά με τη στάση των συνοριακών δυνάμεων της Πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας, ο κ Ζάιμπερτ επισήμανε ότι η προστασία των συνόρων θα πρέπει «να συνάδει με τα διεθνή στάνταρντ». Στόχος του Βερολίνου είναι πάντως η ΕΕ να επιστρέψει στο προσφυγικό σε «κανονικές διαδικασίες». Αυτό σημαίνει ότι οι πρόσφυγες θα πρέπει να αιτούνται άσυλο στην πρώτη χώρα υποδοχής στην ΕΕ και ότι δεν μπορούν να επιλέγουν οι ίδιοι ποια χώρα θα είναι αυτή.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Στέφεν Ζάιμπερτ κατέστησε σαφές, ότι η Γερμανία δεν προγραμματίζει δεν δεχτεί πρόσφυγες από την Ειδομένη. Άλλωστε, δεν υπάρχει και σχετικό ελληνικό αίτημα, όπως είπε. Τουναντίον, η ελληνική κυβέρνηση έχει υποσχεθεί να μεριμνήσει για αυτούς τους ανθρώπους. Για την διεκπεραίωση αυτού του έργου η Ελλάδα δέχεται από την ΕΕ και τα κράτη μέλη «σημαντική βοήθεια» με προσωπικό και εξοπλισμό, επισήμανε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Facebook Comments