Βαρύνουσας σημασίας κρίνεται η επίσκεψη του Ευκλείδη Τσακαλώτου στην Ουάσιγκτον, δεδομένων των εντεινόμενων προστριβών της κυβέρνησης με το ΔΝΤ, αλλά και της πρόθεσής της να καταθέσει τα νομοσχέδια για το ασφαλιστικό και φορολογικό στη Βουλή χωρίς συμφωνία, ενέργεια που το Ταμείο χαρακτήρισε «μονομερή».

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος μεταβαίνει στην αμερικανική πρωτεύουσα αύριο Πέμπτη προκειμένου να συμμετάσχει στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου (15-17 Απριλίου).

Στην Εαρινή Σύνοδο του Ταμείου θα συμμετάσχει, μεταξύ άλλων, και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Σύμφωνα με πληροφορίες, στο περιθώριο της Συνόδου ο υπουργός Οικονομικών θα συναντηθεί με τη γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup και τον αμερικανό υπουργό Οικονομικών Τζακ Λιου.

Ο Γερούν Ντάισελμπλουμ φέρεται να έχει διαβεβαιώσει τον υπουργό Οικονομικών ότι εφόσον χρειαστεί, στο διάστημα μετά τις 22 Απριλίου θα γίνει και νέο έκτακτο Εurogroup με αντικείμενο το κλείσιμο της πρώτης αξιολόγησης του ελληνικού προγράμματος.

Υπενθυμίζεται ότι η κυβέρνηση έχει βάλει στο «στόχαστρο» το Ταμείο για το γεγονός ότι οι διαπραγματεύσεις για την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης έχουν περιπέσει σε τέλμα.

Τα νομοθετήματα που δρομολογεί η κυβέρνηση για το ασφαλιστικό και το φορολογικό «κινούνται αυστηρά στο πλαίσιο της συμφωνίας του περασμένου Ιουλίου και στο έδαφος που έχει διαμορφωθεί μέχρι τώρα, από την διαπραγμάτευση με τους θεσμούς», επιμένουν πάντως κυβερνητικές πηγές, απαντώντας στις αντιδράσεις ΔΝΤ, Βερολίνου και Κομισιόν.

Facebook Comments