Οι διαπραγματεύσεις με τους θεσμούς – μόνο το Ευρωπαϊκό κομμάτι καθώς η Ντέλια Βελκουλέσκου θα φθάσει στην Αθήνα αργά το απόγευμα – αρχίζουν σε λίγες ώρες με την ελληνική πλευρά να βρίσκεται σε δεινότερη διαπραγματευτική θέση από ότι πριν την εαρινή Σύνοδο του ΔΝΤ.

Την ώρα που ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωνε από το βήμα της Βουλής ότι η συμφωνία δεν θα κλείσει με επιπλέον μέτρα από τα 5,4 δις€ που ήδη έχουν συμφωνηθεί, οι θεσμοί γνωστοποιούσαν στον Υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο ότι η Αθήνα πρέπει να φορτωθεί στην καμπούρα της και μια ρήτρα μέτρων 3δις€. Σύμφωνα με την Γερμανική εφημερίδα Suddeutsche Zeitung , Ευρωπαίοι και ΔΝΤ συμφώνησαν τα επιπλέον μέτρα σε μια κεκλεισμένων των θυρών συζήτηση μεταξύ τους. Στην συνέχεια την ανακοίνωσαν στον Έλληνα Υπουργό Οικονομικών ο οποίος δεν είχε προσκληθεί. Κι έτσι πήγαν στράφι και οι διαβεβαιώσεις της Όλγας Γεροβασίλη ότι οι αποφάσεις για το Ελληνικό ζήτημα λαμβάνονται σε Ευρωπαϊκό επίπεδο.

Σαλπίζοντας υποχώρηση το Μαξίμου έχει οχυρωθεί σε νέα αμυντική θέση. Να κλείσει η αξιολόγηση με τα 5,4δις€ και στη συνέχεια παράλληλα με τη συζήτηση για το χρέος να συζητηθεί και η «ρήτρα» των 3δις€. Οι δανειστές όμως – και ειδικά το ΔΝΤ σύμφωνα με πληροφορίες του Market News – πιέζουν ώστε τα μέτρα όχι μόνο να ψηφιστούν τώρα αλλά να υπάρξει κι ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για το πότε θα εφαρμόζονται κι αφού οι τακτικές αξιολογήσεις θα δείχνουν ότι η χώρα δεν πετυχαίνει τους δημοσιονομικούς στόχους που έχει συμφωνήσει.

Και μιλάμε για μέτρα που είναι πολιτικά μη διαχειρίσιμα από καμιά κυβέρνηση, πόσο μάλλον αυτή των ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ. Στην ουσία πρόκειται για τα μέτρα που ήδη έχουν πέσει στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης και η ελληνική πλευρά τα απορρίπτει μετά βδελυγμίας. Αύξηση ΦΠΑ σε ρεύμα και νερό από το 13% στο 24%, κατάργηση του υπερμειωμένου ΦΠΑ 6% που ισχύει σε φάρμακα, βιβλία, θέατρα ,περικοπές των μισθών στο Δημόσιο και πάγωμα προσλήψεων,περικοπές κύριων συντάξεων, απελευθέρωση απολύσεων στον ιδιωτικό τομέα είναι μερικά από αυτά.

Στο πλαίσιο αυτό κανείς δεν πιστεύει ότι θα βρεθεί λύση μέχρι το άτυπο Eurogroup της Παρασκευής στο Άμστερνταμ το οποίο λαμβάνει χαρακτήρα διαπίστωσης του βαθμού της προόδου που θα έχει συντελεστεί όπως ανακοίνωσε και ο πρόεδρος του Γερούν Ντάισελμπλουμ. Νέο ορόσημο είναι το Ορθόδοξο Πάσχα με την επόμενη εβδομάδα να χαρακτηρίζεται Μεγάλη και για την οικονομία. 

Facebook Comments