ΔΕΣΦΑ: Ενδιαφέρον συνεργασίας με τον TAP

MarketNews

ΔΕΣΦΑ: Ενδιαφέρον συνεργασίας με τον TAP, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Ενδιαφέρον συνεργασίας με τον αγωγό ΤΑΡ τόσο στην Ελλάδα όσο και στην Αλβανία εξέφρασε ο διευθύνων σύμβουλος του Διαχειριστή Εθνικού Συστήματος Φυσικού Αερίου (ΔΕΣΦΑ) Γιώργος Παπαρσένος, από το βήμα αναπτυξιακού συνεδρίου.

Ως γνωστόν, ο ΤΑΡ επελέγη την περασμένη εβδομάδα για να μεταφέρει φυσικό αέριο από το Αζερμπαϊτζάν μέσω Ελλάδας και Αλβανίας στην Ιταλία.

Το ενδιαφέρον του ΔΕΣΦΑ εντοπίζεται στη λειτουργία και συντήρηση του αγωγού σε ελληνικό και αλβανικό έδαφος, ενώ ο κ. Παπαρσένος εξέφρασε ενδιαφέρον και για μετοχική συμμετοχή στον αγωγό.

Ο ΔΕΣΦΑ βρίσκεται σε διαδικασία αποκρατικοποίησης (πωλείται το 66% των μετοχών) με μοναδικό υποψήφιο την εταιρεία φυσικού αερίου του Αζερμπαιτζάν, Socar.

Στις επενδύσεις του ΔΕΣΦΑ που βρίσκονται σε εξέλιξη περιλαμβάνεται η προσθήκη δυνατότητας αντίστροφης ροής στον αγωγό Βουλγαρίας- Ελλάδας. Ήδη έξι εταιρίες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον για τροφοδοσία της αγοράς των Βαλκανίων εφόσον λειτουργήσει αυτή η δυνατότητα, που αναμένεται στο τέλος του 2013. Σε πλήρη ανάπτυξη θα υπάρχει δυνατότητα διοχέτευσης έως και 3,5 δισ. κυβικών μέτρων αερίου τον χρόνο προς τη Βουλγαρία.

Εξάλλου, έχουν ξεκινήσει τα έργα κατασκευής της τρίτης δεξαμενής υγροποιημένου φυσικού αερίου στη Ρεβυθούσα.