Θέμα ωρών φαίνεται ότι είναι η αποχώρηση του Αχμέτ Νταβούτογλου από τον πρωθυπουργικό θώκο. Σύμφωνα με ανώτατους αξιωματούχους του κυβερνώντος κόμματος (Κόμμα Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης – ΑΚΡ) ο Νταβούτογλου συγκαλεί εκτάκτως την Πέμπτη το πρωί την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να ανακοινώσει και επισήμως την παραίτησή του και τη διεξαγωγή έκτακτου συνεδρίου του AKP εντός του Μαΐου για την εκλογή νέου προέδρου.

«Ουδέν σχόλιον» ανέφεραν νωρίτερα πηγές της τουρκικής προεδρίας μετά την κρίσιμη συνάντηση του Ταγίπ Ερντογάν με τον Νταβούτογλου που διήρκεσε μια ώρα και 40 λεπτά.

Χαρακτηριστική του ρήγματος μεταξύ των δύο ανδρών ήταν η αιχμηρότατη δήλωση του Ερντογάν λίγο πριν τη συνάντηση: «Δεν θα πρέπει να ξεχνάς πώς πήρες τη θέση σου».

Χθες Τρίτη ο Αχμέτ Νταβούτογλου είχε αναφέρει ότι «δεν θα δίσταζε να αποχωρήσει από κάθε θέση» αν χρειαστεί.

Οι δύο ηγέτες κυβερνούν την χώρα σε μια τεταμένη συμμαχία έπειτα την εκλογή του Ερντογάν στην προεδρία το 2014, όταν και ο Νταβούτογλου τον αντικατέστησε στον πρωθυπουργικό θώκο. Συνεργάτες του πρωθυπουργού υποβαθμίζουν κατά κύριο μέχρι τώρα τις εντάσεις που συχνά προκύπτουν λόγω της αλληλεπικάλυψης αρμοδιοτήτων, υποστηρίζοντας πως αποτελούν θέματα τρόπων παρά ουσίας.

Η ρήξη μεταξύ των δύο ανδρών έγινε δημόσια τις πρόσφατες εβδομάδες με αφορμή σειρά θεμάτων όπως τις σχέσεις με την Ευρώπη έως την κράτηση επικριτών της κυβέρνησης, πλήττοντας το επενδυτικό κλίμα.

Στην πιο ξεκάθαρη ένδειξη όμως μέχρι στιγμής μάχη για εξουσία, αυτή την εβδομάδα αφαιρέθηκε από τον Νταβούτογλου η αρμοδιότητα για τον διορισμό επαρχιακών αξιωματούχων του AKP. Η απόφαση μειώνει την ικανότητα του Τούρκου πρωθυπουργού να έχει τον έλεγχο της βάσης του κόμματος, ενισχύοντας παράλληλα την επιρροή του Ερντογάν.
 

Facebook Comments