Παρά τις γερμανικές αντιρρήσεις η συζήτηση για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους ξεκίνησε με αφετηρία το σημερινό έκτακτο Eurogroup. Ωστόσο, η χρονική διάρκεια των συζητήσεων χωρίστηκε σε 3 φάσεις σε μια προσπάθεια να ληφθούν υπόψη οι θέσεις της γερμανικής κυβέρνησης, η οποία δια του εκπροσώπου της Στέφεν Ζάιμπερτ επανέλαβε το μεσημέρι ότι πρώτα πρέπει να κλείσει επιτυχώς η αξιολόγηση και μετά να τεθεί θέμα ελάφρυνσης τους χρέους.

«Σαλαμοποίηση» έναρξης της συζήτησης για χρέος

Όπως ανέφερε στη συνέντευξη τύπου ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάιζελμπλουμ, μέχρι τις 24 Μαΐου, που είναι το επόμενο προγραμματισμένο Eurogroup, το EWG θα πρέπει να εξετάσει σε τεχνικό επίπεδο τρεις χρονικούς ορίζοντες ελάφρυνσης του χρέους σε περίπτωση που χρειαστεί: καταρχήν ο βραχυπρόθεσμος μέχρι το τέλος του τρέχοντος τρίτου προγράμματος, ο μεσοπρόθεσμος από το τέλος του 2018 και μετά, όπου περιλαμβάνονται μέτρα όπως η μεγαλύτερη περίοδος χάριτος πριν την αποπληρωμή των δανείων, και ο μακροπρόθεσμος που μπορεί να αφορά και 32 χρόνια.

Ο Ντάιζελμπλουμ επέμενε ότι σε αυτή τη «σαλαμοποίηση» του χρόνου έναρξης της συζήτησης για το χρέος υπάρχουν δύο κόκκινες γραμμές: ότι δεν πρόκειται να γίνει ονομαστικό κούρεμα χρέους και ότι στο βραχυπρόθεσμο πεδίο δεν πρόκειται να γίνουν ουσιαστικές αλλαγές του προγράμματος. Κατέστησε επίσης σαφές καλύπτοντας πλήρως γερμανικό αίτημα ότι δεν υπάρχει περίπτωση να μη συμμετάσχει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο τρίτο πρόγραμμα. «Είναι στοιχείο – κλειδί για μας», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Νομοθετημένος ο αυτόματος μηχανισμός

Σε ότι αφορά τα πρόσθετα μέτρα που ζητά το ΔΝΤ για να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του χρέους ο επικεφαλής του Eurogroup είπε ότι ως βάση λαμβάνονται οι ελληνικές προτάσεις που αφορούν στον μηχανισμό αυτόματου «κόφτη» δημοσίων δαπανών, μισθών και συντάξεως, ο οποίος όμως θα «ενδυναμωθεί». Ο μηχανισμός αυτός θα πρέπει να νομοθετηθεί άμεσα για να μπορεί να μπαίνει σε λειτουργία αυτόματα μόλις διαπιστωθεί απόκλιση από το στόχο του πρωτογενούς πλεονάσματος. Λεπτομέρειες θα προσδιοριστούν σε τεχνικό επίπεδο καθώς «σήμερα ανοίξαμε μόλις τη συζήτηση για το χρέος». Εκείνο που διευκρίνισε ο Ντάιζελμπλουμ είναι ότι η απελευθέρωση της επόμενης δόσης δεν συνδέεται με την ολοκλήρωση των συζητήσεων για το χρέος, αλλά αρκεί η συμφωνία για το πακέτο μεταρρυθμίσεων και το πρόσθετο πακέτο μέτρων που ζητά το ΔΝΤ για να συμμετάσχει στο πρόγραμμα.

Υπό αυτήν την έννοια κι αν όλα πάν καλά μέχρι τις 24 Μαΐου, ενδέχεται να αποδεσμευτεί τον Ιούνιο η πρώτη δόση των 5,7 δις ευρώ από το πακέτο των 86 δις ευρώ. Προηγούμένως θα πρέπει να δοθεί η έγκριση από πολλά εθνικά κοινοβούλια, μεταξύ αυτών και το γερμανικό. Από αύριο απομένουν 14 ημέρες σκληρής δουλειάς σε επίπεδο EWG για να αποσαφηνιστεί το πλαίσιο της σημερινής συμφωνίας στις λεπτομέρειές του, δεδομένου ότι ο διάβολος κρύβεται ακριβώς στις λεπτομέρειες.

 

Facebook Comments