Σύμφωνα με πληροφορίες, οι διαβουλεύσεις πλέον θα συνεχιστούν εξ αποστάσεως. Οπως αναφέρουν κυβερνητικά στελέχη, απομένουν λεπτομέρειες να καθοριστούν, ενώ παράγοντες της τρόικας συμπληρώνουν ότι οι συζητήσεις θα είναι σε υψηλό επίπεδο και δεν απαιτείται η παρουσία τεχνικών κλιμακίων στην Αθήνα.

Επί της ουσίας, η κυβέρνηση καλείται να εξειδικεύσει ακόμα περισσότερο τον τρόπο λειτουργίας του μηχανισμού αυτόματης διόρθωσης πιθανών μελλοντικών αποκλίσεων από τους δημοσιονομικούς στόχους. Παράλληλα, όμως, θα πρέπει να διασφαλίσει και την πλήρη εφαρμογή όλων των προαπαιτούμενων δράσεων, όπως αυτές απορρέουν από το μνημόνιο, στο πλαίσιο της πρώτης αξιολόγησης του προγράμματος. Μετά την ψήφιση του ασφαλιστικού νομοσχεδίου και των αλλαγών στη φορολογία εισοδήματος, τα επόμενα βήματα αφορούν:

1. Στην ψήφιση των άλλων παραμετρικών δημοσιονομικών μέτρων. Πρόκειται για τους έμμεσους φόρους και τη μείωση των μισθολογικών δαπανών που έχουν συμφωνηθεί.

2. Στην κατάθεση των διατάξεων για την απελευθέρωση της πώλησης των «κόκκινων» δανείων. Εξαίρεση θα υπάρχει μόνο για όσα δάνεια είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία και εφόσον η αντικειμενική αξία του ακινήτου δεν ξεπερνά τις 140.000 ευρώ. Επίσης θα πρέπει να ανοίξει και η αγορά της πώλησης των ενήμερων δανείων.

3. Στη σύσταση του νέου ταμείου αποκρατικοποιήσεων. Μάλιστα, εντός Ιουνίου θα πρέπει να διοριστεί το εποπτικό συμβούλιο του ταμείου, το οποίο υπενθυμίζεται ότι έχει συμφωνηθεί να αποτελείται από πέντε μέλη, εκ των οποίων τα δύο θα ορίζονται από τους δανειστές και το ένα θα είναι ο πρόεδρος του ταμείου. Επιπλέον, το νέο ταμείο θα πρέπει να λειτουργεί πλήρως έως τον Σεπτέμβριο.

4. Αλλες δράσεις οι οποίες περιλαμβάνουν παρεμβάσεις στον κλάδο της ενέργειας, την απελευθέρωση της αγοράς προϊόντων, τη δικαιοσύνη κ.λπ.

Πέραν αυτών, μέσα στις επόμενες 14 ημέρες οι δύο πλευρές θα προσπαθήσουν να συμφωνήσουν και σε άλλα δύο θέματα:

• Στο ύψος της δόσης που θα εκταμιευθεί. Εκτός από τις υποχρεώσεις για την αποπληρωμή του χρέους, η δόση που θα εκταμιευτεί θα πρέπει να καλύπτει σε κάποιον βαθμό και την εξόφληση ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων του Δημοσίου. Ο αρχικός προγραμματισμός προέβλεπε τη διάθεση 5,7 δισ. μετά την ολοκλήρωση του πρώτου ελέγχου, που είχε σχεδιαστεί να συμβεί πέρυσι τον Νοέμβριο. Εκτοτε οι ληξιπρόθεσμες οφειλές διογκώθηκαν και, σύμφωνα με πληροφορίες, υπάρχει η πρόθεση να «καθαρίσει» το τοπίο με τις οφειλές του Δημοσίου. Συνολικά, το σχέδιο προβλέπει την πλήρη εκκαθάρισή τους έως τον Ιούνιο του 2017, αλλά στο οικονομικό επιτελείο εκτιμούν ότι η δόση που θα δοθεί τώρα θα είναι μεγάλη και θα καλύψει μέρος των κρατικών οφειλών. Πάντως, το Euroworking Group θα αποφασίσει τόσο για το ύψος της δόσης, όσο και για τον τρόπο διάθεσής της.

• Τα μέτρα που θα υιοθετηθούν τώρα για το χρέος θα αφορούν κυρίως σε εργαλεία διαχείρισής του, χωρίς να αποκλείουν στελέχη του οικονομικού επιτελείου, τη διάθεση δανείων από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας (ESM) για την επαναγορά των «ακριβότερων» δανείων του Διεθνούς Νομισματικού Τα

Facebook Comments