Πλούσιοι και πασίγνωστοι επιχειρηματίες αλλά και πολιτικοί από κάθε πλευρά του πλανήτη, βρίσκονται (ή αναμένεται ότι θα βρεθούν) κάτω από ενδελεχή οικονομικό έλεγχο και κάτω από έντονη κριτική για την επιλογή τους να συστήσουν off-shore εταιρίες και μέσω αυτών να καταφέρουν να αποφύγουν την επιβολή φορολογίας.

Ξεκινώντας από τα βασικά, η σύσταση off-shore εταιρίας είναι καθόλα νόμιμη και ως εκ τούτου δε μπορεί να θεωρηθεί μεμπτή, ανήθικη ή παράνομη ενέργεια. Η πηγή προέλευσης των χρημάτων και αν αυτά έχουν προέλθει παρανόμως ή με εγκληματικές ενέργειες είναι υπόθεση των δικαστηρίων και όχι άλλων Αρχών ελέγχου.

Μεμπτό είναι όμως να υπάρχουν off-shore εταιρίες που να οδηγούν σε πολιτικά πρόσωπα ή σε πρόσωπα τα οποία έχουν εκλεγεί και λαμβάνουν σημαντικές αποφάσεις. Και για την ώρα, έχουν αποκαλυφθεί αρκετά ονόματα κορυφαίων πολιτικών, στα πρόσωπα των οποίων ασκείται ήδη έντονη κριτική ενώ υπάρχουν και σοβαρά ερωτήματα που θα πρέπει να απαντηθούν.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι τα Panama Papers είναι μια προσπάθεια να πληγεί ο Ρώσος Πρόεδρος Putin καθώς οι μυστικές υπηρεσίες ήξεραν ότι στη δικηγορική εταιρία του Παναμά υπήρχαν δεκάδες πρόσωπα του στενού του περιβάλλοντος. Εδώ θα θυμίσω ότι ο Putin ήταν μεταξύ αυτών που επιθυμούσε να υπάρξει «κούρεμα» στις κυπριακές τράπεζες καθώς ήξερε ότι εκεί έχει διαφύγει «μαύρο» χρήμα Ρώσων αξιωματούχων, οι οποίοι αρνήθηκαν να το επαναπατρίσουν μετά από τις όποιες συστάσεις είχαν γίνει.

Σύμφωνα με δηλώσεις του Ramon Fonseca, ήταν συνειδητή επιλογή της εταιρίας να μην αναλαμβάνει Αμερικανούς πελάτες. Από την άλλη δε μπορούμε να γνωρίζουμε αν και οι Αμερικανοί πολίτες ήθελαν να απευθυνθούν στο συγκεκριμένο γραφείο για να αποκτήσουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους υπηρεσίες.

Μια εκτίμηση έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι Αμερικανοί αποφεύγουν να δηλώνουν τον πλούτο τους σε εταιρίες οι οποίες έχουν συγκεντρώσει υπερβολικά μεγάλη πελατεία, καθώς τηρούν απαρέγκλιτα τον άγραφο νόμο που λέει να αποφεύγουν την πολυκοσμία και να μη δίνουν στόχο. Πρόκειται για μια συντηρητική κίνηση η οποία όμως τους προστατεύει από φαινόμενα όπως τα Panama Papers.

Ένα ακόμα σενάριο έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι αμερικανικές εταιρίες έχουν εντελώς διαφορετικό νομικό καθεστώς και πολλές φορές είναι δύσκολο έως αδύνατο μια αμερικανική επιχείρηση να εξυπηρετηθεί σε άλλο έδαφος.

Ακόμα πιο πιθανό είναι το ακόλουθο σενάριο. Οι Αμερικανοί μπορούν πολύ εύκολα να συστήσουν off-shore εταιρίες σε αμερικανικό έδαφος και στις περιοχές του Wyoming, του Delaware και της Nevada. Περιοχές οι οποίες έχουν πολύ καλύτερη φήμη από τον Παναμά ο οποίος διαφημίζεται ως η χώρα του ξεπλύματος χρήματος.

Οι Αμερικανοί, επιλέγουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες προκειμένου να κρύψουν τον πλούτου τους και να αποφύγουν τη φορολόγηση. Χώρες ισχυρές, με ισχυρή οικονομία, διπλωματία, καλές σχέσεις, ισχυρό και αναπτυγμένο τραπεζικό σύστημα το οποίο διακρίνεται από εχεμύθεια. Μέχρι τώρα είχαν την Ελβετία, το Μονακό, το Λουξεμβούργο, την Ιρλανδία και την Ανδόρα. Λιγότερο τη Μάλτα και αν τη χρησιμοποιήσουν θα το κάνουν για κάποιες από τις δεκάδες εξωγχώριες εταιρίες που χρησιμοποιούνται για αποπροσανατολισμό.

Τέλος, οι Αμερικανοί πολίτες έχουν την τύχη να έχουν τις πέντε κορυφαίες τράπεζες του πλανήτη αλλά και τη βιομηχανία των hedge funds. Οι μεγάλες τράπεζες λαμβάνουν τα χρήματα των πελατών τους και τα στοιχεία εξαφανίζονται. Όταν λοιπόν ακούμε ότι η JPMorgan κατέχει το 5,0% μιας εταιρίας, ο νόμιμος κάτοχος είναι η JPMorgan αλλά δε μπορεί κανείς να ξέρει ποιανού χρήματα είναι σε αυτό το 5,0%!

Η ιστορία με τα Panama Papers μοιάζει να είναι ένα ακόμα χτύπημα προς την Ευρώπη και άλλες μεγάλες χώρες στις οποίες υπάρχει συσσωρευμένος πλούτος και στόχος μπορεί να είναι η ενίσχυση της αμερικανικής βιομηχανίας φοροαποφυγών όπου θα έχουν και τον απόλυτο έλεγχο των στοιχείων και των κεφαλαίων.

Facebook Comments