Η αβεβαιότητα προηγείται της αστάθειας. Οι διαρκείς μανούβρες, μικροπολιτικής αναβλητικότητας της συγκυβέρνησης για όλο το χρονικό διάστημα που αυτή κρατά τις τύχες της χώρας στα χέρια της, έχουν παγιώσει την αβεβαιότητα στην καθημερινότητα των πολιτών. Συνεχής διαρροή καταθέσεων, κλείσιμο και φυγή επιχειρήσεων στο εξωτερικό, αύξηση της ανεργίας, της μετανάστευσης νέων επιστημόνων και της ακρίβειας καθώς και νέα φορομπηχτικά μέτρα είναι μερικές από τις αρνητικές συνέπειες των χειρισμών και των αποφάσεων της συγκυβέρνησης.

Η μεγάλη πλειονότητα των πολιτών έχει πλέον αντιληφθεί ότι το ψεύδος και η επικοινωνιακή διαχείριση, σημαντικών για τη ζωή τους ζητημάτων, έχει κυριαρχήσει στην πολιτική ζωή του τόπου. Παρόλα όσα γράφονται και λέγονται στη δημόσια συζήτηση, οι πολίτες αντιλαμβάνονται πλέον ότι το κοντινό μέλλον προδιαγράφεται ζοφερό και αναπόδραστο.

Το κλείσιμο της περιβόητης συμφωνίας ή κατ’ άλλους η πιστή τήρηση των απαιτήσεων των δανειστών, επιφέρει άμεσα νέα δεδομένα στη ζωή όλων μας και ειδικά των οικονομικά ασθενέστερων. Ο φαύλος κύκλος της χρεοκοπημένης οικονομίας μας, σφίγγει ακόμα περισσότερο, αφήνοντας πίσω του ολοένα και περισσότερα θύματα, που προέρχονται κυρίως από τον ιδιωτικό τομέα.

Η δε επικοινωνιακή διαχείριση του κλεισίματος της νέας συμφωνίας θα βασιστεί σε δυο σκέλη: πρώτον  στην απενεοχοποίηση με την έννοια ότι η συγκυβέρνηση ότι δεν φέρει καμια απολύτως ευθύνη για τα νέα μέτρα καθώς και στην υπόσχεση, η οποία θα εκφραστεί με ένα αισιόδοξο αφήγημα για την επόμενη μερα. Ένα αφήγημα επιτυχίας μιας νέας εποχής για τη χώρα μας, που δυστυχώς όμως θα καταπέσει όπως και τα προηγούμενα αντίστοιχα αφηγήματα σε μερικούς μήνες όταν τα ταμειακά διαθέσιμα της χώρας θα εξαντλούνται για ακόμη μια φορά.

Η πολιτική και κοινωνική αστάθεια, βρίσκεται για ακόμη μια φορά προ των πυλών, ενισχυμένη τώρα από το εγχώριο προσφυγικό ζήτημα, η πραγματική διευθέτηση του οποίου δεν ενσωματώνεται ιδεολογικά στις δυνατότητες της συγκυβέρνησης.

Η νέα περαιτέρω επιδείνωση της οικονομίας αναπόφευκτα θα οδηγήσει σε νέα μέτρα, εμπλουτισμένα αυτή τη φορά, με γενναίες περικοπές δαπανών του δημοσίου, που για τοσο καιρό, αριστοτεχνικά αποφεύγει η συγκυβέρνηση, προς χάριν της κομματικής της πελατείας.

Σύντομα, ακόμα και οι πελάτες του υπουργού υγείας και του οποιοδήποτε υπουργού θα συνειδητοποιήσουν ότι κανείς δεν μένει ανεπηρέαστος από μια μακρόχρονη, γενικευμένη χρεοκοπία και το κυριότερο, ότι είναι πλέον πελάτες του υπουργού οικονομικών της Γερμανίας και κανενός άλλου.

Facebook Comments