Οι πολιτικές εξελίξεις στην Ιταλία θα καθορίσουν σύντομα την πολιτική, που θα ακολουθηθεί σε όλη την Ευρώπη, εκτιμά η Morgan Stanley. Ποια θα είναι αυτή η πολιτική; Οι αναλυτές του οίκου έχουν δύο σενάρια, ένα αισιόδοξο και ένα απαισιόδοξο…

Σύμφωνα με το αισιόδοξο σενάριο, οι ηγέτες της ευρωζώνης, αποτιμώντας τις ιταλικές εξελίξεις, θα καταλήξουν σε μία πολιτική εντατικής υλοποίησης των δομικών μεταρρυθμίσεων, με έμφαση στην αγορά εργασίας και παράλληλα θα χαλαρώσουν (κυρίως χρονικά) τα δημοσιονομικά προγράμματα προσαρμογής για τις χώρες που τηρούν τους στόχους…

Με δεδομένο ότι οι περισσότερες χώρες έχουν κάνει σημαντικά βήματα για τον περιορισμό των ελλειμμάτων, τονίζεται στην έκθεση, η αγορά θα δει θετικά τη χαλάρωση των χρονικών ορίων και οι αποδόσεις των ομολόγων θα αρχίσουν να πέφτουν. Παράλληλα, η ΕΚΤ θα μειώσει τα επιτόκια. Με αυτό το σενάριο το ΑΕΠ της ευρωζώνης θα σταθεροποιηθεί εφέτος και θα αυξηθεί 1,75% του χρόνου…

Στο απαισιόδοξο σενάριο λαμβάνεται υπόψη το ενδεχόμενο κοινωνικών αναταραχών, που θα επεκταθούν, κάτι που θα στρέψει την πολιτική στην επίλυση μικρών ζητημάτων, αποφεύγοντας τα μεγάλα. Ετσι, θα επανέλθει στο προσκήνιο η άποψη ότι η κρίση συνεχίζεται και ότι δεν πέρασαν τα χειρότερα. Η συζήτηση για έξοδο από το ευρώ, σε αυτό το σενάριο, θα περιλάβει πλέον και τις μεγαλύτερες χώρες της ευρωζώνης, όπου τα αντι-ευρωπαϊκά κόμματα κερδίζουν έδαφος. Η ύφεση θα γίνει πιο βαθιά και το ΑΕΠ θα περιοριστεί κατά 1,7% εφέτος και 0,2% το 2014…

«Μονόδρομο» για την κυβέρνηση και τη χώρα θεωρεί η Eurobank τη θετική αξιολόγηση από την τρόικα, που αποτελεί προϋπόθεση για τη βελτίωση της αξιοπιστίας της χώρας. «Η προσπάθεια αναβολής λήψης ακόμη και δυσάρεστων (αλλά αναγκαίων) αποφάσεων δεν θα βελτιώσει την κατάσταση, αλλά θα απαιτήσει τη λήψη επιπρόσθετων μέτρων στο μέλλον», τονίζει η Τράπεζα, υπογραμμίζοντας ότι η μη ολοκλήρωση της αξιολόγησης από την τρόικα μέσα στις επόμενες ημέρες μπορεί να καταστήσει την Ελλάδα πάλι «ειδική περίπτωση» και να επαναφέρει στο προσκήνιο τις συζητήσεις για έξοδο από το ευρώ κ.τ.λ….

Ως μία από τις μεγαλύτερες προκλήσεις, που έχει αντιμετωπίσει το ΔΝΤ στην ιστορία του, χαρακτηρίζει την περίπτωση της Ελλάδας η αναπληρώτρια διευθύντρια του Οργανισμού, κυρία Ναμάτ Σαφίκ. Μιλώντας στο Chartered Institute for Public Relations στο Λονδίνο, την περασμένη εβδομάδα, η κυρία Ναμάτ Σαφίκ είπε ότι η κρίση στην Ελλάδα έχει τις ρίζες της στην έλλειψη ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και στο τεράστιο δημοσιονομικό έλλειμμα που προκάλεσαν «οι μη βιώσιμες αυξήσεις» τα τελευταία χρόνια σε μισθούς και συντάξεις…

Υποστήριξε, μάλιστα, ότι το ελληνικό πρόγραμμα είναι σχεδιασμένο με «ιδιαίτερη έμφαση στην προστασία των ευαίσθητων κοινωνικών ομάδων», τόσο στις περικοπές που εφαρμόζονται όσο και στις φορολογικές μεταρρυθμίσεις, αναφέροντας ότι δεν «πειράχθηκαν» οι συντάξεις κάτω των 1.000 ευρώ…

Η αναπληρώτρια διευθύντρια του ΔΝΤ εξέφρασε την πεποίθησή της ότι η αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής αποτελεί καθοριστικό παράγοντα για την επιτυχία του προγράμματος, εξηγώντας το γιατί: «Οταν ζητάς από μία κοινωνία να κάνει τόσο μεγάλες θυσίες, κάτι τέτοιο είναι πραγματοποιήσιμο μόνο εάν οι αλλαγές είναι ισομερώς καταμερισμένες», είπε. Προφανώς, όλο αυτό το μπαράζ συλλήψεων επιχειρηματιών για χρέη και η δημοσιοποίησή του εντάσσεται σε αυτό το «ψυχολογικό» μέρος του σχεδίου…

Το fund Fairfax Financial Holding φέρεται να γνωστοποίησε την πρόθεσή του για συμμετοχή στην αύξηση του μετοχικού κεφαλαίου της ενιαίας τράπεζας Εθνικής – Eurobank, βάζοντας 1,5 δισ. ευρώ. Για να δούμε πόσα ξένα κεφάλαια θα δώσουν το «παρών» τους όταν έρθει η ώρα…

Facebook Comments