Σε εκκρεμότητα παραμένει η ρύθμιση των ενυπόθηκων δανείων για τα φυσικά πρόσωπα, με το υπουργείο Ανάπτυξης να διαμηνύει ότι από τη χθεσινή συνάντηση δεν προέκυψε κάποια νεότερη εξέλιξη και ότι το θέμα παραπέμπεται στη συνέχιση των διαπραγματεύσεων.

Σύμφωνα με τη σχετική ενημέρωση κατά τις χθεσινές συζητήσεις δεν υπήρξε πρόοδος, στον βαθμό που το θέμα του κόστους που συνεπάγεται για τις τράπεζες το πάγωμα της δόσης για τα ενυπόθηκα δάνεια, συνεχίζει να αποτελεί το βασικό αγκάθι στην όλη συζήτηση. Στόχος είναι να περιοριστεί η επιβάρυνση που συνεπάγεται για τις τράπεζες, κάτω από τα 2 δισ. ευρώ, που ήταν η αρχική εκτίμηση.

Η τρόικα φέρεται να επιμένει στην επιχειρηματολογία της για «γενναιόδωρη ρύθμιση», θέτοντας ως προαπαιτούμενο, εκτός από το όριο των 180.000 ευρώ για την πρώτη κατοικία, τον όρο η συνολική ακίνητη περιουσία του δανειολήπτη τόσο από κινητή όσο και από ακίνητη περιουσία, να μην υπερβαίνει τα 300.000 ευρώ. Στο ύψος του επιτοκίου με βάση το οποίο θα εκτοκίζεται το δάνειο κατά την περίοδο του παγώματος της τοκοχρεωλυτικής δόσης, η τρόικα φέρεται να προτείνει να υπολογίζεται με βάση το euribor πλέον ενός περιθωρίου, ενώ η κυβέρνηση έχει προτείνει σταθερό επιτόκιο 1,5%. Αντίστοιχα το εισοδηματικό κριτήριο που προτείνεται είναι τα 25.000 ευρώ, οικογενειακό εισόδημα και προϋπόθεση να έχει μειωθεί κατά 35% αθροιστικά τα τελευταία τρία χρόνια.

Διαφωνία συνεχίζει να καταγράφεται και στο θέμα των αλλαγών στον νόμο για τα υπερχρεωμένα νοικοκυριά – γνωστό ως νόμο Κατσέλη. Η τρόικα φέρεται να απορρίπτει την πρόταση του υπουργείου, ο οφειλέτης να υποχρεώνεται να καταβάλλει έως την εκδίκαση της υπόθεσης, το 10% τουλάχιστον της δόσης που όφειλε κανονικά, αξιώνοντας το σχετικό ποσό να αυξηθεί. Σε ότι αφορά το θέμα που έθεσε η τρόικα για ξεχωριστική ανακεφαλαιοποίηση της Εθνικής και της Eurobank και δυνατότητα «αναστροφής» της διαδικασίας συγχώνευσης, κυβερνητικές πηγές υποστηρίζουν ότι θα αποσυρθεί.

Facebook Comments