Τα τελευταία χρόνια το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ έχει χαρακτηριστεί φιλικό προς τις επιχειρήσεις, κυρίως διότι έχει καταστήσει δυσχερέστερη την κατάθεση ομαδικών αγωγών για αποζημιώσεις από επιχειρήσεις.

Η τάση αυτή συνεχίστηκε σε γενικές γραμμές και την περίοδο 2012-13, η οποία ολοκληρώθηκε την περασμένη εβδομάδα, με αποτέλεσμα να στενεύουν όλο και περισσότερο τα περιθώρια για ομάδες υπαλλήλων, καταναλωτών ή μετόχων να φέρουν τα παράπονά τους προς εκδίκαση στη δικαιοσύνη.

Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η ομόφωνη απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου στις 17 Απριλίου, σύμφωνα με την οποία το Alien Tort Statute του 1789  δεν ισχύει για πολυεθνικές εταιρείες εκτός των συνόρων των ΗΠΑ, απόφαση η οποία αποτέλεσε νίκη για την Royal Dutch Shell που κατηγορούνταν για παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων στη Νιγηρία.

Η απόφαση αυτή μπορεί να βοηθήσει επίσης μεταξύ άλλων και τις Exxon Mobil, Cisco Systems, Chiquita Brands και Rio Tinto σε ανάλογες εκκρεμείς υποθέσεις.

Ενάντια στη γενικότερη τάση ήταν η απόφαση για υπόθεση της Amgen στις 27 Φεβρουαρίου 2013, με την οποία επετράπη η εκδίκαση ομαδικής αγωγής μετόχων, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η εταιρεία τους παραπλάνησε σχετικά με την ασφάλεια δύο φαρμάκων κατά της αναιμίας, πράγμα που είχε ευνοϊκή επίδραση στην τιμή της μετοχής της, χωρίς οι ενάγοντες να πρέπει να αποδείξουν προδικαστικά ότι η κακή πληροφόρηση ευνόησε την τιμή της μετοχής. Πρέπει να σημειωθεί ότι στο πλευρό της Amgen είχε ταχθεί το Εμπορικό Επιμελητήριο των ΗΠΑ και άλλες ομάδες πίεσης υπέρ των επιχειρήσεων.

 

Κλεόβουλος Κιουλάφας, Οικονομικός αναλυτής MSc Finance & Banking, για το GreekTrader.gr

Facebook Comments