Μετά τη μαραθώνια συνάντηση του οικονομικού επιτελείου με την τρόικα η οποία διήρκησε 5,5 ώρες, κορυφαίο στέλεχος του υπουργείου Οικονομικών εξέφρασε στις 2 τα ξημερώματα την αισιοδοξία του ότι η Κυριακή είναι η καταληκτική ημερομηνία των διαπραγματεύσεων και ότι «προσδοκούμε τουλάχιστον να εγκριθεί η δόση στο Eurogroup της Δευτέρας».

Ο ίδιος επισήμανε ότι «η δόση θα είναι τέτοια που θα ικανοποιεί τις ανάγκες μας», διαψεύδοντας δημοσιεύματα για «τρίμηνο κενό στη χρηματοδότηση» προς τη χώρα.

Επισήμανε επίσης, πως όλα τα ανοικτά θέματα θα κλείνουν σταδιακά και ια φεύγουν από το τραπέζι των εκκρεμοτήτων και ότι η τρόικα δεν πρόκειται να φύγει από την Αθήνα αν δεν κλείσει οριστικά η συμφωνία ακόμη και για το επίμαχο θέμα της κινητικότητας στο Δημόσιο.

Η τρόικα εμφανίζεται, πάντως, αμετακίνητη στο ζήτημα της παρουσίασης σαφών δεσμεύσεων για την κινητικότητα και δεν αποκλείεται το σενάριο η καταβολή της δόσης ύψους 8,1 δισ. ευρώ να συνδεθεί (εφάπαξ ή τμηματικά) με την επίτευξη των στόχων που θα τεθούν. Ακόμη, πάντως, και σε αυτήν την περίπτωση το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα, καθώς πέραν της λήξης ομολόγου ύψους 2,2 δισ. ευρώ στο τέλος του επόμενου μήνα δεν υπάρχουν άλλες υποχρεώσεις.

Σε περίπτωση ασφυκτικής πίεσης έλλειψης διαθεσίμων, υπάρχει πάντα η ακριβή έστω λύση της έκδοσης εντόκων γραμματίων αλλά και η επώδυνη για την αγορά επιβράδυνση του ρυθμού τακτοποίησης των ληξιπρόθεσμων χρεών του Δημοσίου προς τρίτους.

ΠΑΡΕΛΑΣΗ ΥΠΟΥΡΓΩΝ ΣΤΗΝ ΠΛΑΤΕΙΑ ΣΥΝΤΑΓΜΑΤΟΣ

Η χθεσινή, πάντως, ημέρα συνοδεύτηκε για μία ακόμη φορά από παρέλαση υπουργών στην πλατεία Συντάγματος, πριν από τη συνάντηση του υπουργού Οικονομικών κ. Ι. Στουρνάρα με την τρόικα με τα ανοικτά θέματα των υπουργείων Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εσωτερικών και Εργασίας να συνεχίζουν να «ταλαιπωρούν» τις διαπραγματεύσεις. Το υπουργείο Οικονομικών, όπως έγραψε χθες το «Κέρδος» θεωρεί ότι θα υπάρξει συμφωνία για τον τρόπο κάλυψης του δημοσιονομικού κενού ύψους 2 δισ. ευρώ για την περίοδο 2013-2014 χωρίς μάλιστα την ανάγκη λήψης πρόσθετων μέτρων. Αναγνωρίζει, ωστόσο, ότι η Ελλάδα δεν μπορεί αμέσως να καλύψει τις απαιτήσεις του μνημονίου για την κινητικότητα στο Δημόσιο και ελπίζει ότι θα υπάρξει σημαντική πρόοδος κατά τη νέα συνάντηση του υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης με την τρόικα σήμερα το πρωί.

ΜΕ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΙΚΟ ΠΑΓΩΜΑ ΑΠΕΙΛΟΥΝ ΟΙ ΔΑΝΕΙΣΤΕΣ

Την ίδια ώρα, ωστόσο, με τρίμηνο χρηματοδοτικό πάγωμα απειλούν την Ελλάδα οι διεθνείς δανειστές της, εάν δεν κατορθώσει να τους πείσει ότι βρίσκεται σε τροχιά μεταρρυθμίσεων

Αυτό αναφέρει χθεσινό τηλεγράφημα του Reuters, το οποίο επικαλείται ανώτερο αξιωματούχο της ευρωζώνης, που όμως δεν κατονομάζει. Ειδικότερα και σύμφωνα με το πρακτορείο, οι διεθνείς πιστωτές μπορεί να παγώσουν εκτάκτως τη χρηματοδότηση προς την Ελλάδα, εάν η Αθήνα δεν κατορθώσει να τους πείσει ότι βρίσκεται σε τροχιά επίτευξης των μεταρρυθμιστικών της στόχων. «Εάν δεν ολοκληρώσουμε αυτήν την αξιολόγηση δεν βλέπω καμία χρηματοδότηση προς την Ελλάδα στη διάρκεια του επόμενου τριμήνου», δήλωσε προς εκπροσώπους του Τύπου ο συγκεκριμένος αξιωματούχος, αναφέρει το Reuters. Σύμφωνα με τον ίδιο, οι υπουργοί οικονομικών της ευρωζώνης αναμένεται να αποφασίσουν επί του ζητήματος τη Δευτέρα, κατά τη συνεδρίαση του Eurogroup, αλλά, σύμφωνα με τον αξιωματούχο, δεν είναι πιθανό να καθυστερήσουν τις πληρωμές.

Facebook Comments