Τα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού στην Πορτογαλία συνέχιζαν σήμερα να διεξάγουν διαπραγματεύσεις για να παραμείνει στην εξουσία η σημερινή κυβέρνηση, η οποία έχει αποσταθεροποιηθεί από μια μείζονα πολιτική κρίση που η Ευρώπη και οι χρηματαγορές ανησυχούν ότι μπορεί να οδηγήσει στην εγκατάλειψη της πολιτικής λιτότητας που εφαρμόζεται στη χώρα, η οποία βρίσκεται σε διεθνές πρόγραμμα χρηματοοικονομικής στήριξης.

Μετά τις εκκλήσεις να υπάρξει επειγόντως μια «διασαφήνιση» της κατάστασης από τις Βρυξέλλες και την τιμωρία της Πορτογαλίας από τις αγορές, ο κεντροδεξιός πρωθυπουργός Πέδρο Πάσος Κοέλιο διαβεβαίωσε τους ευρωπαίους εταίρους του ότι θα μπορέσει να ξεπεράσει την καταιγίδα που προκάλεσαν οι παραιτήσεις του υπουργού Οικονομικών Βίτορ Γκάσπαρ τη Δευτέρα και του υπουργού Εξωτερικών Πάουλο Πόρτας την επομένη.

Το χρηματιστήριο της Λισσαβόνας, που είχε βυθιστεί σημειώνοντας πτώση 5,31% χθες κατά το κλείσιμο, ανακτούσε το πρωί ένα μέρος της ζημίας, καταγράφοντας άνοδο 3% τις πρώτες ώρες της σημερινής συνεδρίασης. Τα επιτόκια δανεισμού της Πορτογαλίας παρέμεναν πάνω από το 7%, παρότι μειώθηκαν σήμερα – χθες, είχαν ξεπεράσει το 8%, για πρώτη φορά από το Νοέμβριο. Το επιτόκιο των πενταετών ομολόγων παρέμενε πάνω από το ψυχολογικά σημαντικό όριο του 7% και των δεκαετών ομολόγων βρισκόταν στο 7,59%, αυξημένο κατά έξι μονάδες βάσης, μετά το μεσημέρι.

Μετά την απόφαση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας να αφήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο νωρίτερα στο ιστορικό χαμηλό επίπεδο του 0,50%, οι επενδυτές ανέμεναν τη συνέντευξη Τύπου για περαιτέρω ενδείξεις σχετικά με την πολιτική της ΕΚΤ ενόψει του ενδεχομένου αναζωπύρωσης της κρίσης του κρατικού χρέους στην ΕΕ. Παράγοντες της αγοράς προέβλεπαν «μια δύσκολη κατάσταση» στις αγορές, καταγράφοντας τη «νευρικότητα» που επικρατεί.

Σε μια προσπάθεια να διασώσει την πλειοψηφία του συνασπισμού του στη βουλή, ο Πάσος Κοέλιο, επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος των Σοσιαλδημοκρατών (PSD, κεντροδεξιά) δεν αποδέχθηκε την παραίτηση του επικεφαλής της πορτογαλικής διπλωματίας, ο οποίος είναι παράλληλα επικεφαλής του συντηρητικού κόμματος CDS-PP, του ήσσονος κόμματος του κυβερνητικού συνασπισμού.

Σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί η πτώση της κυβέρνησης που ανέμεναν διάφοροι αναλυτές, η ηγεσία του CDS-PP εξουσιοδότησε τον πρόεδρο του κόμματος χθες βράδυ να έχει συνομιλίες με τον πρωθυπουργό ώστε να «βρουν μαζί μια βιώσιμη λύση για την κυβέρνηση της Πορτογαλίας». Η πρώτη τους χθεσινή συνάντηση χαρακτηρίστηκε «ιδιαίτερα εποικοδομητική» από πηγές της πορτογαλικής πρωθυπουργίας.

Σύμφωνα με τον Τύπο, ο πρωθυπουργός Πάσος Κοέλιο ελπίζει να παρουσιάσει -μετά τη νέα συνάντησή του με τον Πόρτας σήμερα- μια διευθέτηση για την έξοδο της χώρας από την κυβερνητική κρίση στον πρόεδρο Ανίμπαλ Καβάκο Σίλβα κατά τη συνάντηση που θα έχουν στις 19:00 (ώρα Ελλάδας).α

Facebook Comments