’Τα επιτόκια θα παραμείνουν στα τρέχοντα ή και χαμηλότερα επίπεδα’

MarketNews

Η νομισματική πολιτική της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) προβλέπει τη διατήρηση των επιτοκίων στα τρέχοντα ή σε κατώτερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο, δήλωσε σήμερα, κατά την συνέντευξη Τύπου που ως είθισται παραχωρεί έπειτα από κάθε σύνοδο του διοικητικού συμβουλίου της στη Φραγκφούρτη, ο πρόεδρος της ΕΚΤ, κ. Μάριο Ντράγκι, στέλνοντας στις αγορές την πιο σαφή ένδειξη σχετικά με τις προθέσεις της ΕΚΤ μέχρι τώρα.

«Το Διοικητικό Συμβούλιο αναμένει τα βασικά επιτόκια της ΕΚΤ να παραμείνουν στα τρέχοντα ή σε χαμηλότερα επίπεδα για μια παρατεταμένη χρονική περίοδο», είπε ο κ. Ντράγκι, κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου.

Το επιτόκιο της ΕΚΤ, πρόσθεσε ο πρόεδρός της, θα βρίσκεται σε αυτό το επίπεδο για «όσο χρειάζεται», σηματοδοτώντας την συνέχιση της «χαλαρής» νομισματικής πολιτικής που ασκεί.

Αμετάβλητο στο 0,50% το ευρω-επιτόκιο

Η EKT αποφάσισε κατά τη σημερινή συνεδρίαση του διοικητικού της συμβουλίου να διατηρήσει αμετάβλητο το βασικό της επιτόκιο στο ιστορικά χαμηλό επίπεδο του 0,50%, υπό το φως στοιχείων περί βελτίωσης του οικονομικού κλίματος αργότερα εφέτος.

Σύμφωνα με στοιχεία που δόθηκαν στη δημοσιότητα πρόσφατα, η ευρωπαϊκή μεταποιητική βιομηχανία εμφανίζει σημάδια σταθεροποίησης και αναμένεται να ανακάμψει στη διάρκεια του τρέχοντος τριμήνου.

Ταυτόχρονα, ο πληθωρισμός στην Eυρωζώνη σημείωσε άνοδο στο επίπεδο του 1,6%, ήτοι πλησιέστερα αλλά πάντως χαμηλότερα από το επίπεδο του 2% που έχει θέσει η ΕΚΤ ως επίπεδο που επιδιώκει να διατηρεί στο πλαίσιο της πολιτικής νομισματικής σταθερότητας.

Η ΕΚΤ διατήρησε, επίσης, αμετάβλητο το επιτόκιο οριακής αναχρηματοδότησης στο επίπεδο του 1%, διατηρώντας παράλληλα το καταθετικό της επιτόκιο στο μηδέν.