Γ. Στουρνάρας: Προς επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα

MarketNews

Γ. Στουρνάρας: Προς επίτευξη συμφωνίας τη Δευτέρα, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Προς επίτευξη πολιτικής συμφωνίας τη Δευτέρα οδεύει η ελληνική κυβέρνηση, κατά τις εκτιμήσεις των κ.κ. Ι. Στουρνάρα και Κυρ. Μητσοτάκη. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται, με την κινητικότητα στο Δημόσιο να αποτελεί το «αγκάθι», ενώ οι συνομιλίες θα συνεχισθούν, όπως σημείωσε ο υπουργός Οικονομικών, και κατά τις επόμενες ημέρες.

«Υπάρχει πρόοδος σε όλα τα θέματα», δήλωσε οι υπουργός Οικονομικών, κ. Γιάννης Στουρνάρας, βγαίνοντας από το Μέγαρο Μαξίμου, μετά τη συνάντηση του Πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των δανειστών. Είπε ακόμη ότι οι συναντήσεις με τα μέλη της Τρόικας θα συνεχιστούν και αύριο και μεθαύριο και την Κυριακή, αν χρειαστεί. «Πηγαίνουμε για πολιτική συμφωνία τη Δευτέρα», ανέφερε ο κ. Στουρνάρας.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Κυριάκος Μητσοτάκης δήλωσε, από την πλευρά του, ότι «θα είμαστε έτοιμοι τη Δευτέρα» και πρόσθεσε πως είναι απαραίτητο να υπάρξει συμφωνία και στο θέμα του Δημοσίου.

«Να σας πω κατηγορηματικά ότι δεν υπάρχει κανένα ζήτημα συνολικής αύξησης των απολύσεων, πέραν των 15.000, που έχει συμφωνήσει η κυβέρνηση» σημείωσε ο κ. Μητσοτάκης.

Με τους επικεφαλής της Τρόικας συναντήθηκε ο Πρωθυπουργός, κ. Αντώνης Σαμαράς, στο Μέγαρο Μαξίμου, μετά την άκαρπη συνάντηση με τον κ. Κυριάκο Μητσοτάκη, για την κινητικότητα στο Δημόσιο.

Σε εξέλιξη, λοιπόν, βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις, με τους δανειστές να έχουν κλείσει και «ραντεβού» για τις 20:00, με τον κ. Ευάγγελο Βενιζέλο.

Κατά τη σημερινή συνάντηση της ηγεσίας του υπουργείου Διοικητικής Μεταρρύθμισης  με την Τρόικα - και προκειμένου το υπουργείο να εξασφαλίσει την παράταση για υπαγωγή 12.500 υπαλλήλων σε κινητικότητα έως τα τέλη Σεπτεμβρίου - προτάθηκε από το υπουργείο να υπάρξει ανάλογη με την καθυστέρηση μείωση του χρόνου παραμονής των υπαλλήλων στη διαθεσιμότητα.

Αυτό σημαίνει ότι προτείνεται οι 12.500 υπάλληλοι, που θα υπαχθούν σε κινητικότητα, να μην πληρωθούν με το 75% του μισθού τους το ανώτερο για 12 μήνες, όπως ορίζεται από τη νομοθεσία, αλλά για μικρότερο χρονικό διάστημα.

Μετά το πέρας του καθορισμένου χρονικού διαστήματος, οι υπάλληλοι ή θα έχουν μεταταχθεί ή θα απολυθούν.

Από την πλευρά του, το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης κρίνει ότι η πρότασή του συνιστά ισχυρό μοχλό πίεσης προς την ελληνική δημόσια διοίκηση, ώστε να πιεσθεί και να επισπεύσει τις διαδικασίες για τις μετακινήσεις των υπαλλήλων. Πίεση που μοιάζει επιβεβλημένη, δεδομένου ότι οι πρώτοι 2.000 υπάλληλοι που είχαν βγει σε διαθεσιμότητα πέρυσι το Νοέμβριο, μόλις πρόσφατα μετακινήθηκαν στις νέες τους θέσεις.

Σε ό,τι αφορά στο φλέγον θέμα της αποδοχής από την τρόικα των μετατάξεων ως κινητικότητα, η διαπραγμάτευση βρίσκεται, κατά τα φαινόμενα, σε καλό δρόμο.

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης επιμένει, οι μετατάξεις εκπαιδευτικών και δημοτικών υπαλλήλων να συνυπολογιστούν στον αριθμό των 12.500 υπαλλήλων που πρέπει να μετακινηθούν άμεσα.

Χθες, η Τρόικα έδειχνε ανυποχώρητη στο θέμα αυτό και απαιτούσε να βγουν σε διαθεσιμότητα οι υπάλληλοι πριν μετακινηθούν. Σήμερα, εμφάνισε την ενδεχόμενη συγκατάθεσή της ως διαπραγματευτική υποχώρηση.

Εάν τελικά συμψηφισθούν οι μετατάξεις με την κινητικότητα, η ελληνική κυβέρνηση θα διευκολυνθεί, καθώς - σύμφωνα με πληροφορίες - το υπουργείο Παιδείας σχεδιάζει 5.000 μετατάξεις εκπαιδευτικών (πληροφορικής και φυσικής αγωγής) από τη δευτεροβάθμια, στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση.

Επιπλέον, αναμένεται να τεθούν σε κινητικότητα 3.000 δημόσιοι υπάλληλοι και 2.500 δημοτικοί υπάλληλοι.

Συνεργάτες του κ. Μητσοτάκη ανέφεραν ότι η διαπραγμάτευση είναι δύσκολη, αλλά βρίσκεται σε καλό δρόμο.

Οι ίδιες πηγές από το περιβάλλον του Υπουργού Διοικητικής Μεταρρύθμισης τόνιζαν η «μάχη» δίδεται για να πεισθεί η Τρόικα ότι οι μετατάξεις δημοσίων υπαλλήλων, π.χ. εκπαιδευτικών από την δευτεροβάθμια στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση, μπορούν να ενταχθούν στο πλαίσιο της κινητικότητας.

Επίσης, οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι η ελληνική πλευρά έθεσε στο τραπέζι και το ενδεχόμενο μείωση του χρόνου διαθεσιμότητας από 12 μήνες στους εννέα ή τους έξι.

Δεδομένη πρέπει να θεωρείται και νέα συνάντηση της τρόικας με τον κ. Μητσοτάκη, πιθανότατα αύριο, Παρασκευή.

Μετά την αποχώρηση της τρόικας στις 11.30 το πρωί, ο κ. Κυριάκος Μητσοτάκης μετέβη στο Μέγαρο Μαξίμου να ενημερώσει τον Πρωθυπουργό.