Το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ) αναθεώρησε επί τα χείρω σήμερα την πρόβλεψή του για την πορεία της οικονομίας της Ιταλίας φέτος, ενώ επέκρινε τα σχέδια της κυβέρνησης συμμαχίας να καταργήσει έναν αντιδημοφιλή φόρο στα ακίνητα.

Το Ακαθάριστο Εθνικό Προϊόν (ΑΕΠ) της τρίτης σε μέγεθος οικονομίας της ευρωζώνης πρόκειται να συρρικνωθεί κατά -1,8% φέτος, εκτίμησε το ΔΝΤ μετά το τέλος μιας αποστολής κλιμακίου ειδικών του στη Ρώμη. Τον Απρίλιο, προέβλεπε συρρίκνωση του ιταλικού ΑΕΠ κατά -1,5%

Πάντως το Ταμείο προέβλεψε ταχύτερη ανάπτυξη της οικονομίας το 2014, κατά +0,7%, από +0,5%.

Το ΔΝΤ επαίνεσε την Ιταλία διότι εκπλήρωσε τους ιδιαίτερα αυστηρούς στόχους που έχει θεσπίσει η Ευρωπαϊκή Ένωση για την μείωση των ελλειμμάτων, αλλά παράλληλα κάλεσε την κυβέρνησή της να κάνει περισσότερα για να τονώσει την ανάπτυξη και την απασχόληση μειώνοντας την γραφειοκρατία, προωθώντας μεταρρυθμίσεις στο σύστημα απονομής δικαιοσύνης και βοηθώντας τις τράπεζες να απαλλαγούν από μη εξυπηρετούμενα δάνεια.

“Οι αναπτυξιακές προοπτικές παραμένουν ασθενικές, η ανεργία είναι απαράδεκτα υψηλή και το ηθικό στις αγορές είναι ακόμη εύθραυστο, κάτι που υπογραμμίζει ότι ο στόχος πολύ απέχει από το να έχει επιτευχθεί», τόνισε το κλιμάκιο των ειδικών του Ταμείου.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση οφείλει επίσης να συμβάλει στην ανάκαμψη της Ιταλίας, προχωρώντας στην εφαρμογή των σχεδίων για την τραπεζική ένωση, συμβάλλοντας να γίνουν διαθέσιμες πιστώσεις σε μικρού και μεσαίου μεγέθους επιχειρήσεις και τονώνοντας την ενιαία αγορά στο πεδίο των υπηρεσιών, προέτρεψε παράλληλα ο διεθνής χρηματοοικονομικός αυτός οργανισμός.

Η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού του πρωθυπουργού Ενρίκο Λέτα δέχεται πιέσεις από το συντηρητικό κόμμα Λαός της Ελευθερίας (PdL) του Σίλβιο Μπερλουσκόνι να καταργήσει το φόρο πρώτης κατοικίας, η καταβολή του οποίου συμφωνήθηκε πρόσφατα να ανασταλεί για μια περίοδο τριών μηνών.

Το ΔΝΤ διεμήνυσε ότι τάσσεται εναντίον της απόφασης αυτής.

“Ο φόρος ιδιοκτησίας στις κύριες κατοικίες πρέπει να παραμείνει (σε ισχύ) για λόγους ισότητας και (φορολογικής) αποτελεσματικότητας», τόνισε το κλιμάκιο των ειδικών του Ταμείου, καλώντας επίσης να αναθεωρηθούν προς τα πάνω οι αντικειμενικές τιμές των οικοπέδων και των ακινήτων στο ιταλικό κτηματολόγιο, με βάση τις οποίες υπολογίζεται ο φόρος αυτός.

Αντιθέτως το ΔΝΤ κάλεσε να μειωθούν οι φόροι που επιβάλλονται στις μισθωτές υπηρεσίες και στο κεφάλαιο.

Το PdL του Μπερλουσκόνι έχει απειλήσει επανειλημμένα ότι θα αποσύρει την υποστήριξή του προς την κυβέρνηση Λέτα –πυροδοτώντας, έτσι, μια κυβερνητική κρίση– εάν ο φόρος στην πρώτη κατοικία δεν καταργηθεί.

“Ασφαλώς θα λάβουμε υπόψη μας την γνώμη του ΔΝΤ. Ο στόχος είναι να υπάρξει μια συμφωνία εντός της (κυβερνητικής) συμμαχίας», δήλωσε ο υπουργός Οικονομίας Φαμπρίτσιο Σακομάνι.

Facebook Comments