Μιλώντας στη Βουλή πριν την ψήφιση του πολυνομοσχεδίου με τα νέα μέτρα, ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης δήλωσε ότι η κυβέρνηση θα μπορεί να καταθέσει τα ισοδύναμα μέτρα επί του προϋπολογισμού έως την τελευταία ημέρα του 2016.

Αυτό σημαίνει πως έως τότε το «πάγωμα» αναβάλλεται.

Το «πάγωμα» στα ειδικά μισθολόγια είχε προκαλέσει πονοκέφαλο στην κυβέρνηση και είχε οδηγήσει τον Αλέξη Τσίπρα να συγκαλέσει διυπουργική σύσκεψη το βράδυ του Σαββάτου ώστε να βρεθούν ισοδύναμα μέτρα ανά υπουργείο.

Η δήλωση του κ. Χουλιαράκη προκάλεσε ειρωνικά χειροκροτήματα από τα έδρανα της Νέας Δημοκρατίας, με τον αναπληρωτή υπουργό να απαντά καλώντας την αξιωματική αντιπολίτευση να υπερψηφίσει το πολυνομοσχέδιο.

Μιλώντας επί του πολυνομοσχεδίου, ο κ. Χουλιαράκης παραδέχτηκε ότι τα νέα μέτρα πλήττουν το μέσο εισόδημα και είναι εν δυνάμει υφεσιακά, όμως είπε πως είναι απαραίτητα ώστε η χώρα να ολοκληρώσει την αξιολόγηση και βγει από την «επιτροπεία μία ώρα αρχύτερα».

Παρά τον κίνδυνο ύφεσης όμως, ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ δήλωσε βέβαιος πως με τα σημερινά μέτρα η χώρα θα πετύχει τους δημοσιονομικούς στόχους έως το 2018, κάτι που σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να εφαρμόσει τον αυτόματο δημοσιονομικό «κόφτη» σε δημόσιες δαπάνες.

Χαρακτήρισε την τρέχουσα αξιολόγηση ως την «πιο κρίσιμη και σημαντική» και υποστήριξε πως εάν κλείσει η επιτυχώς η διαπραγμάτευση θα υπάρξουν οι προϋποθέσεις για την ανάκαμψη της οικονομίας και την επιστροφή του κλίματος σταθερότητας.

Όπως είπε, με το πέρας της αξιολόγησης θα ανοίξουν οι στρόφιγγες αποπληρωμής ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου και η ΕΚΤ θα επιτρέψει στις ελληνικές τράπεζες να επιστρέψουν στην κανονική, φθηνή γραμμή χρηματοδότησης του ευρωσυστήματος.

«Το μόνο πειστικό αφήγημα για τη χώρα είναι αυτό της κυβέρνησης της αριστεράς» κατέληξε ο αναπληρωτής ΥΠΟΙΚ.

Facebook Comments