Στα οφέλη της ολοκλήρωσης της α’ αξιολόγησης εστιάζει η εβδομαδιαία ανάλυση της Alpha Bank, για την πορεία της ελληνικής οικονομίας, εκτιμώντας ότι πλέον διαμορφώνονται οι συνθήκες τόσο για την αποπληρωμή των οφειλών του δημοσίου προς τις επιχειρήσεις, όσο και για την ένταξη των ελληνικών κρατικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλαρώσεως της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τραπέζας (ΕΚΤ).

Το πρώτο, σύμφωνα με την ανάλυση της Alpha Bank, αναμένεται να τονώσει τη ρευστότητα στην ελληνική οικονομία, αμβλύνοντας σημαντικά τις επιπτώσεις του υφεσιακού μείγματος δημοσιονομικής προσαρμογής και καθιστώντας επιτεύξιμη την εαρινή πρόβλεψη της Κομισιόν για ύφεση μόλις 0,3% κατά το τρέχον έτος.

Σύμφωνα με την εμπειρία της περιόδου 2012- 2014, ο ρυθμός αναπτύξεως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητος στην επιτάχυνση της αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων. Στην παρούσα φάση – εκτιμά η Alpha Bank – φαίνεται ότι ένα μέρος της προβλεπόμενης δόσης θα διοχετευθεί και προς αυτήν την κατεύθυνση.

Το δεύτερο, συνεχίζει η τράπεζα, μπορεί να αποτελέσει ένα ισχυρό συμβολισμό προς τις διεθνείς αγορές υποβοηθώντας την αποκατάσταση της εμπιστοσύνης και τη σταδιακή αποκλιμάκωση του κόστους δανεισμού του ελληνικού δημοσίου που θα επιτρέψει, σε μεταγενέστερο στάδιο, την πρόσβασή του στις διεθνείς αγορές.

Αποκατάσταση εμπιστοσύνης

Όπως σημειώνεται στην ανάλυση, η αποκατάσταση της εμπιστοσύνης ώστε να ενισχυθεί μεσοπρόθεσμα η πραγματική οικονομία μέσω της αυξήσεως των επενδυτικών δαπανών προϋποθέτει την επιτάχυνση των διαρθρωτικών αλλαγών που προβλέπονται στη νέα συμφωνία. Η έγκριση από το Κυβερνητικό Συμβούλιο Οικονομικής Πολιτικής (ΚΥΣΟΙΠ) του προγράμματος των 19 ιδιωτικοποιήσεων που περιλαμβάνει το πρόγραμμα αξιοποιήσεως των περιουσιακών στοιχείων του ΤΑΙΠΕΔ συνιστά ένα θετικό βήμα.

Επιπλέον, σύμφωνα με την Alpha Bank, το νέο θεσμικό πλαίσιο για τη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων σε συνδυασμό με την προοπτική επανένταξης των ελληνικών κρατικών ομολόγων στις αποδεκτές από το ευρωσύστημα εξασφαλίσεις και την εξάλειψη της πολιτικής αβεβαιότητας ώστε να ξεκινήσει η σταδιακή επιστροφή των καταθέσεων θα διευρύνουν τη δυνατότητα του τραπεζικού συστήματος να χρηματοδοτήσει την ελληνική οικονομία.

Άρση αβεβαιότητας

Παράλληλα, η άρση των αβεβαιοτήτων με την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολογήσεως είναι σημαντικός παράγοντας για την επίτευξη των δημοσιονομικών στόχων των επομένων ετών. Η νομοθέτηση του προληπτικού μηχανισμού διορθώσεως δημοσιονομικών αποκλίσεων είναι καίριας σημασίας, σύμφωνα με την τράπεζα, καθώς ενισχύει την αξιοπιστία του Ελληνικού κράτους στις διεθνείς αγορές.

Παρά ταύτα – καταλήγει η σχετική έκθεση –  η επίτευξη των στόχων για τα πρωτογενή πλεονάσματα θα απαιτήσει σημαντική προσπάθεια, ειδικά το 2018.

Facebook Comments