'

Κύπρος: Ανοίγουν τα ταμεία οι τράπεζες

StockWatch

Κύπρος: Ανοίγουν τα ταμεία οι τράπεζες, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα, τηλεοραση, live tv, live streaming, web tv

Ανοίγουν τα ταμεία οι τράπεζες προσφέροντας χαμηλότοκα δάνεια σε ολοένα και περισσότερα νοικοκυριά και επιχειρήσεις. Η σταθεροποίηση των ισολογισμών τους σε συνδυασμό με το περιβάλλον χαμηλών επιτοκίων που επικρατεί διεθνώς επέτρεψαν στις τράπεζες να διοχετεύσουν μέρος της ρευστότητας τους σε νέες δανειοδοτήσεις. Το χαμηλό κόστος δανεισμού και οι βελτιωμένες μακροοικονομικές προσδοκίες ενισχύουν, παράλληλα, τη ζήτηση νέων δανείων.

Νέα στοιχεία της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας που επεξεργάστηκε η StockWatch αποτυπώνουν την αύξηση του ενδιαφέροντος των δανειοληπτών για νέα δάνεια.

Αν και οι «αμαρτωλοί» ρυθμοί πιστωτικής επέκτασης του 2007 και του 2008 αποτελούν παρελθόν, η παραχώρηση νέων δανείων δείχνει να ανακάμπτει για πρώτη φορά μετά από μια πενταετία.

Στο θετικό κλίμα συντείνει και η χαλάρωση των κριτηρίων που έχει θεσπίσει η κΤ για νέα δάνεια.

Με την νέα οδηγία η ΚΤ ζητά από τις τράπεζες να εστιάζουν στην ικανότητα αποπληρωμής των χρεωστών, αντί σε εξασφαλίσεις ή εγγυήσεις.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, τα νέα επιχειρηματικά δάνεια (που περιλαμβάνουν και αναδιαρθρώσεις) παρουσίασαν αύξηση 21% το τετράμηνο του 2016 στα €654 εκ. από €540 εκ. την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Εξαιρουμένων των αναδιαρθρώσεων, τα νέα επιχειρηματικά δάνεια ανέρχονται στα €375 εκ. φέτος από €321 εκ. πέρσι.

Τα νέα στεγαστικά δάνεια (με τις αναδιαρθρώσεις) αυξήθηκαν κατά 43% στα €256 εκ. από €179 εκ. πέρσι. Τα νέα καθαρά στεγαστικά δάνεια ανήλθαν στα €136 εκ. από €48 εκ. πέρσι.

Τα νέα καταναλωτικά δάνεια αυξήθηκαν κατά 29% στα €44 εκ. από €34 εκ. την περίοδο Ιανουαρίου- Απριλίου του 2015.

Χωρίς τις αναδιαρθρώσεις τα νέα καταναλωτικά δάνεια ανέρχονται στα €31 εκ. από €23 εκ. το τετράμηνο του 2015.

Η αύξηση στη ζήτηση για δάνεια σημειώνεται λόγω της υποχώρησης των επιτοκίων σε ιστορικά χαμηλά επίπεδα.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία της ΕΚΤ, το επιτόκιο των νέων στεγαστικών δανείων, στην Κύπρο υποχώρησε τον Απρίλιο στο 3,67 % από 3,75% τον Μάρτιο του 2016 και 4,28% τον αντίστοιχο μήνα του 2015.

Όσον αφορά το μέσο επιτόκιο νέων επιχειρηματικών δανείων στην Κύπρο μειώθηκε τον Απρίλιο του 2016 στο 4,60% από 4,61% τον Μάρτιο και 5,20% τον Απρίλιο του 2015.