Τα Φεστιβάλ Υπερηφάνειας (Pride) διεξάγονται σε όλο τον κόσμο σε ανάμνηση της εξέγερσης του Stonewall (Νέα Υόρκη, 1969). Τότε για πρώτη φορά τρανς, γκέι και λεσβίες αντεπιτέθηκαν στις προσπάθειες καταστολής της ελευθερίας εκφράσεων και ομοερωτικής επιθυμίας και διεκδίκησαν με σθένος την ύπαρξή τους . Είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια γιορτή της LGBT ορατότητας και διαδήλωση για την ισότητα και το σεβασμό κάθε ερωτικής συμπεριφοράς και έκφρασης ταυτότητας φύλου .

Από την 1η ιστορική παρέλαση του 2005, το Athens Pride μάχεται για την ισονομία και το δικαίωμα όλων των LGBTQI ατόμων στην προσωπική έκφραση. Η LGBTQI κοινότητα της Ελλάδας μαζί με το Athens Pride επιτέλεσαν άλμα αναφορικά με την ορατότητα μέσα στην κοινωνία . Ωστόσο ο δρόμος για την ισότητα και τον σεβασμό παραμένει μακρύς , ιδιαίτερα για τα τρανς άτομα της κοινωνίας μας.

Φέτος το θέμα του Athens Pride ήταν «Γυναίκα δε γεννιέσαι Γίνεσαι / Άνδρας δε γεννιέσαι Γίνεσαι» και εστίαζε ιδιαίτερα στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν τα διεμφυλικά / τρανς άτομα. Το παρών έδωσαν μεταξύ άλλων πολλοί Έλληνες πολιτικοί αλλά και διπλωμάτες από τις εν Ελλάδι πρεσβείες της Αυστραλίας , της Βραζιλίας, του Καναδά, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Γαλλίας, της Γερμανίας, της Ιρλανδίας, του Ισραήλ, της Ολλανδίας, της Νορβηγίας, της Σουηδίας, της Χιλής, της Σλοβενίας, του Ηνωμένου Βασίλειου και των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής .

Η ανακοίνωση των διοργανωτών


«Η Νομική Αναγνώριση Ταυτότητας Φύλου είναι η διαδικασία της αλλαγής του ονόματος και του φύλου που δηλώνεται στη ληξιαρχική πράξη γέννησης στα κρατικά έγγραφα και μητρώα (ταυτότητα, βιβλιάριο υγείας, διαβατήριο, πτυχίο κα.) Προκειμένου να αναγνωριστεί η ταυτότητα φύλου ενός ατόμου σύμφωνα με το πως αυτοπροσδιορίζεται και όχι σύμφωνα με το έμφυλο κανονιστικό δίπολο . Αυτό εάν και εφόσον το άτομο επιθυμεί να καταγράφεται επίσημα ως άρρεν ή θήλυ ή ως άλλο .

»Κάποια κράτη, μεταξύ των οποίων και η Ελλάδα, επιβάλλουν τους όρους με τους οποίους επιτρέπουν σε ένα τρανς άτομο να προχωρήσει σε αυτήν τη μετατροπή εγγράφων . Η αναγκαστική στείρωση, το διαζύγιο, η υποχρεωτική διάγνωση της ψυχικής υγείας ή κάποιο συγκεκριμένο όριο ηλικίας είναι κάποια από τα προαπαιτούμενα που παραβιάζουν τα ανθρώπινα δικαιώματα και οδηγούν σε αποκλεισμούς των τρανς ατόμων από υγεία , παιδεία, εργασία και κοινωνική ζωή.  

»Η μη νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου «νομιμοποιεί» το εκφοβισμού, τις βίαιες επιθέσεις τρανσφοβικού μίσους, την αναγκαστική σεξουαλική εργασία και την κοινωνική απομόνωση. Το δικαίωμα της αυτοδιάθεσης του σώματος, του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού χωρίς ιατρικές προϋποθέσεις και της τρανς γονεϊκότητας πρέπει να είναι αυτονόητο και για τα τρανς , ιντερσέξ και μη-δυαδικό άτομα.

»Γεννιόμαστε με μια σωματική ανατομία η οποία από το υπερηχογράφημα μας κατατάσσει επιστημονικά και κοινωνικά στις έμφυλες κατηγορίες όπως γυναίκα, άντρας, ιντερσέξ γυναίκα, ιντερσέξ άντρας. Η έκφραση του φύλου μας κι ο αυτοπροσδιορισμός μας είναι αποτέλεσμα εκπαίδευσης και μίμησης αυτοματισμένων συμπεριφορών , συνηθειών, και συναισθημάτων που προκύπτουν από αυτή τη βίαιη διαδικασία η οποία από βρέφη μας προσανατολίζει στο κανονιστικό έμφυλο δίπολο :. Cis ευθεία άντρας / cis ευθεία γυναίκα  

»Τα τρανς άτομα δεν ταυτιζόμαστε με το φύλο με το οποίο βίαια προσπαθούν να μας ταυτίζουν από τη στιγμή της γέννησης μας . Η διαφωνία μας με αυτό μπορεί να περιλαμβάνει σωματαλλαγές , ορμόνες, χειρουργικές επεμβάσεις οι οποίες μας οδηγούν όλο και πιο κοντά στο επιθυμητό φύλο . Ωστόσο αυτή η διαφωνία μπορεί και να είναι απλά μια διαφορετική έκφραση φύλου , μη αναγνωρίσιμη με βάση τους κανόνες του έμφυλου δίπολου . Η κατάληξη και η αρχή του έμφυλου αυτοπροσδιορισμού ενός cis ή τρανς ατόμου μπορεί να είναι το «είμαι», όμως η επεξεργασία του σίγουρα περιλαμβάνει και το «γίνομαι». Γεννηθήκαμε με μια ανατομία και μόνο, κι ότι «είμαστε», «γίναμε» με τον cis ή με τον τρανς τρόπο.

»Δεδομένου το ότι η Ελλάδα ανήκει στις χώρες που ακόμα δεν έχει θεσπίσει νομική αναγνώριση ταυτότητας φύλου , η κύρια διεκδίκηση της τρανς κοινότητας έγκειται ακριβώς στην αποκατάσταση αυτής της αδικίας. Να μην καταγραφόμαστε στα επίσημα έγγραφα ως το φύλο που μας αποδόθηκε κατά τη γέννηση , αλλά ως αυτό με το οποίο ταυτιζόμαστε, μοιάζουμε, νιώθουμε, γίναμε, είμαστε ».

 

Facebook Comments