Στην ομολογία ότι ο δύσκολος κάβος για την κυβέρνηση κρύβεται στην επικείμενη δεύτερη αξιολόγηση, που περιλαμβάνει τις αλλαγές στα εργασιακά, προχώρησε την Τρίτη ο Υπουργός Οικονομίας από το βήμα της Βουλής.

Ο Γιώργος Σταθάκης πάντως απέφυγε να υπεισέλθει σε λεπτομέρειες ενώ τα σενάρια για τις απαιτήσεις των δανειστών δίνουν και παίρνουν.

«Το τρίτο θέμα αφορά τις διαρθρωτικές αλλαγές. Η πρώτη αξιολόγηση έχει ένα τμήμα. Το δεύτερο θα είναι η επόμενη αξιολόγηση του Σεπτεμβρίου, που έχει δύσκολα θέματα, τα εργασιακά, δεν χωράει συζήτηση. Αλλά το πρώτο κομμάτι για την πρώτη αξιολόγηση και ένα μεγάλο μέρος των θεμάτων που καλούνταν η κυβέρνηση να προχωρήσει για το επιχειρηματικό κλίμα νομίζω ότι η κυβέρνηση το ολοκλήρωσε επιτυχώς», σημείωσε χαρακτηριστικά ο υπουργός κατά την τοποθέτησή του για τον υπό συζήτηση αναπτυξιακό νόμο.

Επιχειρώντας, δε, να αποσείσει τις αιτιάσεις της αντιπολίτευσης ότι τα κυβερνητικά στελέχη και βουλευτές «κάνουν τα πάντα προκειμένου να παραμείνουν στην καρέκλα της εξουσίας», ο κ. Σταθάκης απάντησε σε ανάλογο ύφος, αναφέροντας: «δεν έχουμε καμία λατρεία για την καμία εξουσία. Εδώ μας έφεραν οι πολίτες για να υπηρετήσουμε αυτά που είπαμε. Είναι άδικη η κατηγορία ότι εμείς κινούμαστε με γνώμονα την εξουσία ιδίως από πολιτικές δυνάμεις που είχαν την ευκαιρία να κυβερνήσουν για δεκαετίες τον τόπο».

Αναφορικά με τον αναπτυξιακό νόμο, για τον οποίο τα κόμματα της αντιπολίτευσης άσκησαν δριμεία κριτική με κοινό παρανομαστή ότι διανέμει ελάχιστα χρήματα και σε συνδυασμό με την υπερφορολόγηση δεν προσφέρει παρά ελάχιστα στην ανάπτυξη της χώρας, ο Γιώργος Σταθάκης τον υπερασπίστηκε με σθένος σημειώνοντας ότι αποτελεί ένα συγκροτημένο και δίκαιο αναπτυξιακό σχέδιο, που δεν επαναλαμβάνει λάθη του παρελθόντος.

Ο ίδιος μάλιστα προανήγγειλε την κατάθεση νομοτεχνικής βελτίωσης, που θα κάνει ευνοϊκότερους τους όρους αποπληρωμής για συγκεκριμένες επιχειρήσεις που είχαν εντάξει τα επενδυτικά τους σχέδια στους δύο παλαιότερους αναπτυξιακούς νόμους. Συγκεκριμένα, ανακοίνωσε ότι εξετάζεται η πιθανότητα αποπληρωμής τους υπό προϋποθέσεις σε βάθος πενταετίας κι όχι επταετίας όπως προβλέπει η παρούσα διάταξη, χωρίς ωστόσο να το αναλύσει περαιτέρω.
 

Facebook Comments