Τον κίνδυνο της άτακτης χρεοκοπίας αντιμετωπίζει το Πουέρτο Ρίκο μετά την απόφαση του Ανωτάτου Δικαστηρίου των ΗΠΑ να απαγορεύσει την αναδιάρθρωση του χρέους του, που είχε αποφασίσει το νησί της Καραϊβικής.

Μοναδική ελπίδα του Πουέρτο Ρίκο πλέον είναι να ψηφίσει το αμερικανικό Κογκρέσο νόμο που θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους του, ύψους 70 δισ. δολαρίων, με τη βοήθεια ομοσπονδιακού συμβουλίου.

Η κρίσιμη απόφαση του Ανώτατου Δικαστηρίου ελήφθη με πέντε ψήφους υπέρ και δύο κατά και εμποδίζει το Πουέρτο Ρίκο να δρομολογήσει «κούρεμα» χρέους των δημόσιων υπηρεσιών του και υπηρεσιών κοινής ωφελείας. Ακυρώνει, έτσι, νομοσχέδιο που ενέκρινε ο κυβερνήτης του Πουέρτο Ρίκο στις 6 Απριλίου. Ο λόγος είναι πως το Πουέρτο Ρίκο αποτελεί μεν αμερικανικό έδαφος αλλά όχι και πολιτεία των ΗΠΑ, και σε αντίθεση με τις 50 πολιτείες των ΗΠΑ δεν καλύπτεται από το άρθρο 9 του πτωχευτικού κώδικα.Στην πράξη, αυτό σημαίνει πως δεν μπορεί να αποφασίσει την αναδιάρθρωση του χρέους των δημοσίων υπηρεσιών του όπως προβλέπει νόμος που ψήφισε το αμερικανικό Κογκρέσο το 1984. Το αποτέλεσμα είναι πως το νησί της Καραϊβικής, στο οποίο το ποσοστό της φτώχειας ανέρχεται ήδη στο 45% επί ενός πληθυσμού 3,5 εκατ. ατόμων, αντιμετωπίζει τον κίνδυνο της οικονομικής καταστροφής εάν δεν ληφθούν μέτρα που να τροποποιήσουν τη σχετική νομοθεσία ή να οδηγήσουν σε συμφωνία με τους πιστωτές του. Στο μεταξύ, πάντως, δρομολογούνται οι σχετικές διαδικασίες για να διορισθεί ομοσπονδιακό συμβούλιο που θα αναλάβει να έρθει σε συμφωνία με τους επενδυτές για την αναδιάρθρωση του χρέους του νησιού και θα έχει την εξουσιοδότηση να εγκαινιάσει δικαστική διαδικασία πτώχευσης που θα επιτρέψει την αναδιάρθρωση του χρέους του ακόμη και χωρίς τη συναίνεση των πιστωτών.

Την περασμένη εβδομάδα, η αμερικανική Βουλή των Αντιπροσώπων ψήφισε νομοσχέδιο με το οποίο θεσπίζει το αρμόδιο ομοσπονδιακό συμβούλιο. Το νομοσχέδιο έχει παραπεμφθεί προς έγκριση στη Γερουσία και ο Λευκός Οίκος έχει απευθύνει έκκληση για επίσπευση της διαδικασίας ώστε να προλάβει ο Αμερικανός πρόεδρος να το υπογράψει πριν από την 1η Ιουλίου, καθώς τότε εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή χρέους του Πουέρτο Ρίκο ύψους 1,9 δισ. δολαρίων.

Facebook Comments