Μια μεγάλη αναδιάρθρωση του χρέους στην Ελλάδα και την Πορτογαλία «θα μπορούσε να τινάξει στον αέρα ολόκληρη την Ευρωζώνη», λόγω των μεγάλων απωλειών που θα σήμαινε για τους πιστωτές, προειδοποιεί ο Γερμανός «σοφός» της Οικονομίας Πέτερ Μπόφινγκερ, σε συνέντευξή του στην «Berliner Zeitung».

«Οι ευρωπαϊκές τράπεζες κατέχουν απαιτήσεις αξίας άνω των 3 δισ. ευρώ», εξηγεί ο κ. Μπόφινγκερ και ως εναλλακτική λύση προτείνει την έκδοση ευρωομολόγων ή την επιβολή εφάπαξ φόρου μεγάλης ακίνητης περιουσίας. «Όλα αυτά είναι προτιμότερα από το κούρεμα», καταλήγει.

Εξάλλου, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κέντρου Οικονομικών Ερευνών ZEW Κλέμενς Φούεστ, σε συνέντευξή του στη γερμανική Ραδιοφωνία, υποστήριξε ότι η αναδιάρθρωση δεν θα βοηθήσει την Ελλάδα. Πρώτα θα πρέπει να εφαρμοστούν οι μεταρρυθμίσεις.

«Τελικά, το θέμα είναι ότι η Ελλάδα πρέπει να προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις και στα μέτρα λιτότητας που είχε δεσμευθεί από την αρχή και σε αυτό γίνονται πολύ λίγα», σημείωσε, αλλά διευκρίνισε ότι μακροπρόθεσμα «οι πιστωτές θα πρέπει να πάνε στην κυβέρνηση στην Αθήνα και να την εξυπηρετήσουν, καθώς το χρέος, όπως είναι σήμερα, δεν μπορεί να χρηματοδοτηθεί για πολύ καιρό».

Ο κ. Φούεστ, ωστόσο, δεν θεωρεί ότι η έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα αποτελούσε λύση, καθώς θα βύθιζε τη χώρα σε ακόμη βαθύτερη ύφεση.

Facebook Comments