Σε πιστό συνέταιρο, που φροντίζει για την προκοπή του παραγωγού/κτηνοτρόφου, προσεγγίζοντας με ολιστική φιλοσοφία τον αγροτικό τομέα, εξελίσσεται με γοργό βηματισμό, η Τράπεζα Πειραιώς, έχοντας στραμμένο το βλέμμα της στο …αύριο. Σε μία εφ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο διευθυντής του αγροτικού τομέα της Τράπεζας, Γιάννης Χανιωτάκης, εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ τις πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται, προκειμένου το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ως άξιος συνοδοιπόρος στο “ταξίδι” στην εύφορη γη, να δίνει λύσεις και διέξοδο σε ζητήματα που ακόμα δεν έχουν καν χτυπήσει την “πόρτα” των παραγωγών/κτηνοτρόφων.

Ο αγροτικός τομέας αποτελεί προτεραιότητα για την Τράπεζα Πειραιώς, τονίζει ο κ. Χανιωτάκης και προσθέτει: “Στρατηγική επιλογή για το χρηματοπιστωτικό ίδρυμα αποτελεί η στήριξή του, καθώς θεωρούμε ότι αποτελεί σημαντικό πυλώνα για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, αναγνωρίζοντας παράλληλα την πολύπλευρη συμβολή του στην κοινωνία και το περιβάλλον”.

Αναφερόμενος στη σχέση του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος με τον παραγωγό/κτηνοτρόφο, ο κ. Χανιωτάκης τονίζει: “Η σχέση αυτή ενδυναμώνεται συνεχώς τα τελευταία χρόνια μέσα από τις δράσεις μας κι αυτό επιβεβαιώνεται και από τη σχέση εμπιστοσύνης μεταξύ των αγροτών και της Τράπεζας Πειραιώς, καθώς στην συντριπτική τους πλειονότητα την επιλέγουν για την πληρωμή των επιδοτήσεών τους”.

Μια ολιστική “ματιά” στον αγροτικό τομέα

“Η προσέγγισή μας για τον αγροτικό τομέα είναι ολιστική” υπογραμμίζει ο κ. Χανιωτάκης και προσθέτει: “Επιθυμία μας αποτελεί η στήριξη και η ενίσχυση βιώσιμων αγροτικών μονάδων, ενώ όραμά μας, η δημιουργία ενός ανταγωνιστικού αγροδιατροφικού τομέα”.

Σκοπός του χρηματοπιστωτικού ιδρύματος, που αποτελεί και το θεμέλιο, είναι, σύμφωνα με τον κ. Χανιωτάκη, “να συνεισφέρει ουσιαστικά στη δημιουργία άριστων γεωργικών εκμεταλλεύσεων και επιχειρήσεων προς όφελος των ιδίων και της εθνικής οικονομίας”.

Άλλωστε, όπως σημειώνει, “αυτό που οφείλει να κάνει μια τράπεζα είναι η απευθείας στήριξη της παραγωγικής διαδικασίας και αυτό αποτελεί τον πυρήνα των δράσεών μας, χωρίς όμως να μένουμε μόνο εκεί”.

Η πεποίθηση που επικρατεί στους κόλπους της Τράπεζας Πειραιώς αναφορικά με τον αγροτικό τομέα είναι “πως η χρηματοδότηση δεν πρέπει να αποτελεί απλή ροή κεφαλαίων αλλά -την ίδια στιγμή- να δίνει και λύσεις για την ορθολογική ανάπτυξη τόσο των γεωργικών εκμεταλλεύσεων όσο και των επιχειρήσεων του κλάδου”.

Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Χανιωτάκης τονίζει ότι η ολιστική φιλοσοφία που διέπει τον τρόπο με τον οποίο λειτουργεί η Τράπεζα. “Προφανώς δεν παραμένει μόνο στις χρηματοδοτήσεις των παραγωγών και την παραγωγική διαδικασία” λέει και εξηγεί: “Αφορά τη συνεργατική προσέγγιση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του αγροτικού τομέα”.

Η Τράπεζα Πειραιώς -ύστερα από διεθνή ηλεκτρονικό διαγωνισμό- συνεργάζεται και χρηματοδοτεί αποκλειστικά το Ελληνικό Δημόσιο (Ο.Π.Ε.Κ.Ε.Π.Ε.) με περισσότερα από 2 δισ. ευρώ τον χρόνο για την έγκαιρη πληρωμή των επιδοτήσεων των αγροτών. Επίσης, διατηρεί εξαιρετική συνεργασία με τον ΕΛ.Γ.Α., τον Ο.Γ.Α., τον ΕΛ.Γ.Ο. και άλλους σημαντικούς φορείς. Τέλος, η θυγατρική της Τράπεζας, ΕΞΕΛΙΞΗ Α.Ε., προσφέρει υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικές και συμβουλευτικές υπηρεσίες σε θέματα βιώσιμης επιχειρηματικότητας.

“Δεν είναι μόνο θέμα χρηματοδότησης. Βλέπουμε πιο μακριά για τους παραγωγούς”

Χαρακτηριστικό παράδειγμα της προσέγγισης του αγροτικού τομέα είναι, σύμφωνα με τον κ. Χανιωτάκη, το πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, “που αποτελεί μία από τις πιο επιτυχημένες παρεμβάσεις” της Τράπεζας Πειραιώς.

“Ενώ το ζητούμενο από πλευράς αγροτών και επιχειρήσεων ήταν απλώς η ρευστότητα, εξασφαλίσαμε πέραν της χρηματοδότησης και την πώληση και την πληρωμή της αγροτικής παραγωγής, στηριζόμενοι στο συμβόλαιο μεταξύ της επιχείρησης και του παραγωγού” εξηγεί και διευκρινίζει: “Μέσα από τα χαρακτηριστικά του προϊόντος διασφαλίσαμε ότι η στοχευμένη χρηματοδότηση θα οδηγηθεί αποκλειστικά στην παραγωγή και θα συμβάλει στη δημιουργία σχέσεων εμπιστοσύνης μεταξύ όλων των συμμετεχόντων στην αγροδιατροφική αλυσίδα”.

Ο κ. Χανιωτάκης παραθέτει τα στοιχεία που αποδεικνύουν την αποδοχή του προγράμματος Συμβολαιακής Γεωργίας και Κτηνοτροφίας, υπογραμμίζοντας ότι “μέχρι σήμερα περισσότεροι από 18.000 παραγωγοί έχουν ενταχθεί και επωφελούνται από το πρόγραμμα, ενώ οι επιχειρήσεις και οι συνεταιρισμοί που συνεργάζονται ξεπερνούν τις 200, για περισσότερα από 50 διαφορετικά αγροτικά προϊόντα”.

Παρά, ωστόσο, την επιτυχή συνεργασία και τα θετικά βήματα, οι αρμόδιοι στην Τράπεζα Πειραιώς δεν επαναπαύονται και παραμένουν σε εγρήγορση. Όπως εξηγεί ο διευθυντής του αγροτικού τομέα της Τράπεζας Πειραιώς, “με σκοπό τη διευκόλυνση της προώθησης των προϊόντων του αγροδιατροφικού κλάδου, η Τράπεζα ενισχύει χρηματοδοτικά τη σύνδεση μεταξύ των επιχειρήσεων που συμμετέχουν στο Πρόγραμμα Συμβολαιακής Γεωργίας & Κτηνοτροφίας και ξενοδοχειακών μονάδων”.

Πρακτικά, “η τράπεζα χρηματοδοτεί ξενοδοχειακές μονάδες για να προμηθευτούν επώνυμα πιστοποιημένα προϊόντα Συμβολαιακής Γεωργίας. Έτσι, οι τουρίστες απολαμβάνουν στον χώρο του ξενοδοχείου τα υψηλής ποιότητας τοπικά προϊόντα με αποτέλεσμα να ισχυροποιούνται τα εμπορικά ονόματα των προϊόντων αυτών” επισημαίνει.

Ξεπερνούν ήδη τους 50.000 οι κάτοχοι της κάρτας αγρότη

Ένα άλλο παράδειγμα που αποτυπώνει τη φιλοσοφία της Τράπεζας Πειραιάς, πέραν της συμβολαιακής γεωργίας, αφορά την Κάρτα Αγρότη. Ο κ. Χανιωτάκης τονίζει: “Με την κάρτα δώσαμε από τον Φεβρουάριο τη δυνατότητα στους αγρότες να επιτύχουν τιμές τοις μετρητοίς στα αγροεφόδια που προμηθεύονται από τα τοπικά καταστήματα, προεξοφλώντας μέρος των ετήσιων αγροτικών τους επιδοτήσεων”. Ήδη, περισσότεροι από 50.000 αγρότες έχουν επωφεληθεί από τα πλεονεκτήματα της κάρτας με εγκεκριμένες χρηματοδοτήσεις άνω των 100 εκατ. ευρώ “και στην περίπτωση αυτή, η στοχευμένη χρηματοδότηση που είναι στο επίκεντρο, προσφέρει άμεσα και πολλαπλά οφέλη με πιο σημαντικό τη μείωση του κόστους”.

Η επόμενη ημέρα ήρθε …νωρίτερα με το Πρόγραμμα Συμβολαιακής Αγροεφοδίων

“Στην Τράπεζα Πειραιώς είμαστε στην επόμενη μέρα” τονίζει ο κ. Χανιωτάκης και προσθέτει: “Έχουμε ήδη ξεκινήσει να ξεδιπλώνουμε το Πρόγραμμα της Συμβολαιακής Αγροεφοδίων, που αφορά τη χρηματοδότηση των καταστημάτων γεωργικών εφοδίων, προκειμένου να επωφεληθούν από προνομιακή τιμολόγηση κατά την αγορά των αγροτικών εφοδίων από τις εταιρείες παραγωγής ή εμπορίας, πληρώνοντας τοις μετρητοίς”.

Στο πλαίσιο αυτό, σημειώνει: “Φροντίζουμε να εξασφαλιστεί η ορθολογική λειτουργία της αγοράς και η δίκαιη κατανομή των ωφελειών που προκύπτουν σε όλους τους συμμετέχοντες σε αυτήν. Με τον τρόπο αυτόν και ο αγρότης θα έχει τη δυνατότητα να αγοράσει τα παραγωγικά εφόδια σε χαμηλότερες τιμές, μειώνοντας και το δικό του κόστος και τα προϊόντα μπορούν να γίνουν πιο ανταγωνιστικά”.

Η χρηματοδότηση των επενδυτικών σχεδίων των αγροτών

Το ενδιαφέρον των αγροτών για υλοποίηση επενδυτικών σχεδίων έχει ήδη ενταθεί, καθώς είναι σε εξέλιξη το νέο Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, ενώ αναμένεται και ο νέος αναπτυξιακός νόμος.

Στο πλαίσιο αυτό, σύμφωνα με τον κ. Χανιωτάκη, η Τράπεζα Πειραιώς έχει επιλέξει να στηρίξει και τον επενδυτικό σχεδιασμό της νέας προγραμματικής περιόδου σχετικά με την αγροτική ανάπτυξη της χώρας και έχει προετοιμάσει τις δομές της προς την κατεύθυνση αυτή.

Facebook Comments