Στις πέντε κύριες προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ελληνικό τραπεζικό σύστημα, αναφέρθηκε η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, κατά τη διάρκεια ομιλίας της σε συνέδριο του Economist, στην Αθήνα.  

  • Αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στον χρηματοπιστωτικό τομέα, άρση των κεφαλαιακών περιορισμών, σταδιακή επαναφορά των καταθέσεων
  • Διοχέτευση των πιστώσεων προς παραγωγικές επιχειρηματικές και επενδυτικές πρωτοβουλίες
  • Προσαρμογή των τραπεζών στις νέες απαιτήσεις που επιβάλλονται από τον Ενιαίο Μηχανισμό Εποπτείας (SSM)
  • Διατήρηση της ανταγωνιστικότητας, ανάκτηση της κερδοφορίας
  • Αναβάθμιση του πλαισίου εταιρικής διακυβέρνησης και διαχείρισης κινδύνων

Όσον αφορά τα «κόκκινα δάνεια», εξήγησε ότι η σωστή και αποτελεσματική τους διαχείριση συνιστά «κλειδί» για την απελευθέρωση κεφαλαίων, με στόχο τη χρηματοδότηση της πραγματικής οικονομίας.

Παράλληλα, η κ. Κατσέλη έκανε ειδική αναφορά στην προσαρμογή των τραπεζών στο νέο επιχειρησιακό περιβάλλον, το οποίο επιβάλλει επενδύσεις στις νέες τεχνολογίες, την πληροφορική, την καινοτομία, τη διάθεση προηγμένων προϊόντων και την παροχή ολοκληρωμένων υπηρεσιών στους «ψηφιακούς πελάτες».

Καταλήγοντας, η πρόεδρος της Εθνικής επισήμανε ότι μετά από έξι χρόνια ύφεσης, το τραπεζικό σύστημα βρίσκεται σε μεταβατική φάση, καθώς διαθέτοντας ισχυρή κεφαλαιακή βάση, καλείται να διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην επανεκκίνηση της οικονομίας και την στήριξη της ανάπτυξης.

Facebook Comments