Ο χαμηλός τζίρος καταδεικνύει το πόσο ευμετάβλητη είναι η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τους ξένους οίκους να προβλέπουν ότι προς το παρόν δεν αποτελεί προορισμό κεφαλαίων το Χ.Α.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι ότι βρίσκονται σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις με την τρόικα και πως το κομβικό σημείο για την αλλαγή πορείας της αγοράς και της οικονομίας θα είναι ένα ακόμα κούρεμα του ελληνικού χρέους, αυτή τη φορά του επίσημου τομέα.  Πάντως, δείχνει να αντιδρά στην τελευταία συνεδρίαση της εβδομάδας η εγχώρια χρηματιστηριακή αγορά, με τον γενικό δείκτη να σκαρφαλώνει στις 834 μονάδες και με τα κέρδη κοντά στο 1,5%, αλλά χωρίς συναλλαγές και χωρίς ενδιαφέρον.

Οι συναλλαγές είναι ιδιαίτερα υποτονικές. Χθες ήταν κλειστή η Wall, μεσολαβεί Σαββατοκύριακο, αλλά στην ουσία δεν υπάρχουν οι καταλύτες εκείνοι προκειμένου να ανάψει το πράσινο φως για την έλευση κεφαλαίων. Το καλό νέο είναι ότι ίσως η χώρα μας λάβει στο ακέραιο την δόση των 8,1 δις. ευρώ και όχι σε δόσεις.

Η ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών ολοκληρώθηκε, αλλά η πιστωτική επέκταση παραμένει αρνητική, σχολιάζουν οι χρηματιστές, που σημαίνει ότι οι τράπεζες εξακολουθούν να έχουν κλειστή τη στρόφιγγα της ρευστότητας.  Η αγορά στέκεται στην επικείμενη πώληση του Τ.Τ. για το οποίο ερίζουν οι συστημικές τράπεζες, ΕΤΕ, Alpha και Eurobank μέσω του ΤΧΣ η τελευταία.

  Ισχυρά κέρδη βγαίνουν στην ΕΥΔΑΠ, που ενισχύεται σχεδόν κατά 6%, λίγο πάνω από τα 6 ευρώ και με όγκο 20 χιλιάδων τεμαχίων. Αγοραστές κάνουν την εμφάνισή τους στην Coca Cola, στα 19,75 ευρώ, 3% ενισχύεται ο ΟΛΠ, στα 17,50 ευρώ, περίπου κατά 3% ο Τιτάνας, παρά την αβεβαιότητα στην Αίγυπτο και από εκεί και πέρα κέρδη πάνω από 2%  καταγράφουν Alpha και Εθνική και αναιμικά κοντά στο 1,5% ενισχύεται η Πειραιώς.  Τα warrants της ΕΤΕ, της Πειραιώς και της Alpha καταγράφουν απώλειες.

 

ΧΣ

Facebook Comments