Προς αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων ο Ραχόι

Deutsche Welle

Προς αναζήτηση κυβερνητικών εταίρων ο Ραχόι, ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Mετά τη δύσκολη Παρασκευή του Brexit οι Ισπανοί ψηφοφόροι κλήθηκαν χθες στις κάλπες αναδεικνύοντας νικητή της εκλογικής αναμέτρησης τον νυν πρωθυπουργό από το Λαϊκό Κόμμα (PP) Μαριάνο Ραχόι. Σύμφωνα με αναλυτές οι Ισπανοί ψήφισαν υπέρ της σταθερότητας και της ήδη δοκιμασμένης αν και δύσκολης «συνταγής» Ραχόι, στον απόηχο των ραγδαίων εξελίξεων στη Μεγάλη Βρετανία και την ΕΕ.

Χωρίς αυτοδυναμία ο Ραχόι, ανατροπή για τους Unidos Podemos

Το Λαϊκό Κόμμα κατάφερε να εξασφαλίσει τις περισσότερες έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, όχι όμως και την αυτοδυναμία. Πιο συγκεκριμένα κατακτά 137 κοιβοβουλευτικές έδρες, δεκατέσσερις περισσότερες σε σχέση με τις προηγούμενες εκλογές του Δεκεμβρίου του 2015 οι οποίες δεν κατάφεραν να δώσουν κυβέρνηση. Ωστόσο και αυτή τη φορά οι έδρες αυτές απέχουν πολύ από τις 176 σε σύνολο 350 εδρών που απαιτούνται προκειμένου ένα κόμμα να έχει την αναγκαία πλειοψηφία εντός της ισπανικής βουλής.

Δεύτεροι τερμάτισαν τελικά οι Σοσιαλιστές του Πέδρο Σάντσεθ (PSOE), παρά τις αρχικές δημοσκοπήσεις που τους ήθελαν να έρχονται τρίτοι μετά τους Unidos Podemos. Το ισπανικό Σοσιαλιστικό Κόμμα κατακτά έτσι 85 έδρες έναντι 90 εδρών που κατείχαν στην απερχόμενη βουλή. Από την πλευρά τους οι Unidos Podemos, ο συνασπισμός με άλλα λόγια των Podemos του Πάμπλο Ιγκλέσιας με την κομμουνιστική Ενωμένη Αριστερά, κατέκτησαν την τρίτη θέση και 71 έδρες. «Ελπίζαμε να τα πάμε καλύτερα», δήλωσε μάλιστα εμφανώς απογοητευμένες ο Πάμπλο Ιγκλέσιας χθες βράδυ μετά την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων. Οι φιλελεύθεροι Ciudadanos διασφαλίζουν 32 έδρες, δηλαδή 8 λιγότερες από τις προηγούμενες εκλογές, ενώ δηλώνουν πρόθυμοι να συνεργαστούν με τον Μ. Ραχόι για τον σχηματισμό βιώσιμου κυβερνητικού σχήματος.

Ο Ραχόι ζητά εντολή διακυβέρνησης

Πάντως παρά το γεγονός ότι το Λαϊκό Κόμμα δεν καταφέρνει για μια ακόμη φορά να σχηματίσει άμεσα αυτοδύναμη κυβέρνηση, ο Μαριάνο Ραχόι εμφανίστηκε χθες ικανοποιημένος με το αποτέλεσμα και αισιόδοξος για την αποφυγή ενός νέου κυβερνητικού αδιεξόδου. «Κερδίσαμε τις εκλογές και τώρα διεκδικούμε το δικαίωμά μας να κυβερνήσουμε» δήλωσε χαρακτηριστικά από τη Μαδρίτη, στέλνοντας μήνυμα προς επίδοξους κυβερνητικούς εταίρους.

Σε κάθε περίπτωση η άμεση δημιουργία σταθερής κυβέρνησης που θα απολαύει την εμπιστοσύνη της ισπανικής Βουλής είναι επιτακτική, δεδομένου ότι εδώ και έξι μήνες βρίσκεται στην ουσία σε καθεστώς ακυβερνησίας. Εάν και αυτή τη φορά τα ισπανικά κόμματα δεν κατορθώσουν να καταλήξουν σε συμφωνία για τον σχηματισμό κυβέρνησης δεν αποκλείεται ακόμη και η εκ νέου προσφυγή σε τρίτη εκλογική αναμέτρηση μέσα σε διάστημα έξι μηνών. Ωστόσο ήδη από τώρα αποκλείεται το ενδεχόμενο συνεργασίας Λαϊκού Κόμματος και Σοσιαλιστών, κάτι που οι δεύτεροι απέκλεισαν άλλωστε ήδη από τον περασμένο Δεκέμβριο. Επίσης και το ενδεχόμενο σχηματισμού κυβέρνησης μεταξύ Σοσιαλιστών και Unidos Podemos τελικά απομακρύνεται δεδομένου ότι δεν καταφέρνουν τελικά από κοινού να εξασφαλίσουν την απόλυτη πλειοψηφία, εξαιτίας ιδίως των χαμηλότερων των προσδοκώμενων ποσοστών των δεύτερων.