«Μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά της ΕΕ»

Deutsche Welle

«Μεγαλύτερη ευελιξία στα δημοσιονομικά της ΕΕ», ειδήσεις από την ελλάδα, ειδησεις τωρα ελλαδα, τα τελευταια νεα τωρα

Η συζήτηση βεβαίως περιστράφηκε καταρχάς γύρω από το Brexit. Ο Τζάνι Πιτέλα Δήλωσε πως σε εμπορικό επίπεδο θα μπορούσαν να συναφθούν παρόμοιες συμφωνίες με αυτές που η ΕΕ έχει με την Ελβετία ή με τρίτες χώρες.

Όσον αφορά την πρόσβαση στην εσωτερική αγορά, ο Τζάνι Πιτέλα τόνισε ότι θα πρέπει να γίνει υπό όρους και υπογράμμισε πως το να είναι κανείς μέλος της εσωτερικής αγοράς και να μη είναι, έχει τεράστια διαφορά. Οι Βρετανοί σιγά-σιγά αρχίζουν να συνειδητοποιούν τις συνέπειες της απόφασής τους, επεσήμανε.

Στην ερώτηση εάν θα έπρεπε να επαναληφθεί το δημοψήφισμα στο Ηνωμένο Βασίλειο, ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας των Σοσιαλδημοκρατών στο Ευρωκοινοβούλιο απαντά πως αυτή είναι μια απόφαση που θα πρέπει να λάβουν οι Βρετανοί.

Ο Τζάνι Πιτέλα σχολιάζει πως οι ψηφοφόροι επηρεάστηκαν από ψέματα τόσο όσον αφορά την οικονομική πολιτική όσο και την μετανάστευση. Ωστόσο όμως όλο και περισσότερα κράτη, όπως η Γερμανία, έχουν κουραστεί από το γεγονός ότι μερικές χώρες δεν τηρούν τη συνθήκη του Μάαστριχ και αυτό χωρίς κάποιες σοβαρές συνέπειες.

Η ανάπτυξη θα στερήσει τα επιχειρήματα από τους ακροδεξιούς

Αυτό το γεγονός της μη τήρησης των κανόνων του Μάαστριχτ στρέφει τον κόσμο προς τους ακροδεξιούς:

«Οι πολίτες έχουν δίκιο όταν θυμώνουν διότι ορισμένες χώρες δεν τηρούν τους κανόνες. Οι κανόνες ισχύουν για όλους. Θα πρέπει όμως να εξαρτώνται και από την πολιτική και οικονομική πραγματικότητα. Όταν μια χώρα βρίσκεται σε ύφεση και έχει υψηλή ανεργία δεν μπορεί να της φερθεί κανείς με μεγάλη αυστηρότητα. Διαφορετικά θα πεθάνει αυτή η χώρα».

Ο Τζάνι Πιτέλα θεωρεί πως η Ευρώπη έχει ανάγκη από ευελιξία και πως οι ιθύνοντες στις Βρυξέλλες δεν είναι ρομπότ. Το ζητούμενο είναι η δημιουργία θέσεων εργασίας μέσα από επενδύσεις. Και έτσι μόνο θα καταστεί εφικτό να στερήσουν τα επιχειρήματα από τους ακροδεξιούς, πιστεύει. Όσον αφορά την άνοδο ευρωσκεπτικιστικών κομμάτων, όπως η Εναλλακτική για την Γερμανία, απαντά:

«Η Εναλλακτική για την Γερμανία κερδίζει έδαφος γιατί παίζει με θέματα όπως η μετανάστευση, ο εθνικισμός, η παγκοσμιοποίηση. Σε αυτά τα θέματα θα πρέπει να απαντήσει η Ευρώπη».