Το Παρίσι υποδέχτηκε το Euro στις 10 Ιουνίου, βουτηγμένο ακόμα μέσα στο νερό. Οι πρώτες μέρες ήταν γεμάτες ανακατωσούρα και κόσμο που έτρεχε εδώ κι εκεί με ομπρέλες και φωτογραφικές μηχανές να φωτογραφίσει την πλημμύρα, τόσο που δεν ξεχώριζε κανείς τούς οπαδούς των ομάδων από τους δημοσιογράφους ή τους τουρίστες και τους Παριζιάνους που ήθελαν να απαθανατίσουν τις μοναδικές εικόνες βιβλικής καταστροφής. Ολοι ήταν στους δρόμους και όλοι στα πέριξ του Σηκουάνα όπου συγκεντρωνόταν το μεγαλύτερο ενδιαφέρον. Καθώς, ωστόσο, οι μέρες προχωρούσαν και τα νερά υποχωρούσαν, οι κόσμοι άρχισαν να διαχωρίζονται. Οι κλασικοί τουρίστες παρέμειναν στον Σηκουάνα και στις γύρω γειτονιές, οι Παριζιάνοι γύρισαν στις δουλειές τους και οι οπαδοί και δημοσιογράφοι άρχισαν να είναι ορατοί πια στα αναμενόμενα σημεία: ο δήμος έχει προβλέψει δύο σταθμούς φιλάθλων, έναν κάτω από τον Πύργο του Αϊφελ με γιγαντοοθόνη, ο οποίος με τα 130.000 τετραγωνικά του μπορεί να φιλοξενήσει δωρεάν μέχρι αργά το βράδυ και να διασκεδάσει με διάφορες εκδηλώσεις 90.000 θεατές, και έναν στο προάστιο του Σεν Ντενί έξω από το Στάδιο της Γαλλίας στο πάρκο της Λεγεώνας της Τιμής. Σ’αυτούς τους σταθμούς και στα καφενεία του Παρισιού συναντάει κανείς το Εuro 2016.

Προβολή των αγώνων σε γιγαντοοθόνη. Ο Πύργος του Αϊφελ μπορεί να φιλοξενήσει δωρεάν και να διασκεδάσει με διάφορες εκδηλώσεις 90.000 θεατές.

Παρά τα έντονα μέτρα ασφαλείας που έχουν ληφθεί σε εφαρμογή του αντιτρομοκρατικού προγράμματος vigipirate, η ατμόσφαιρα στη γαλλική πρωτεύουσα είναι χαρούμενη κι ανέμελη και όλα μοιάζουν να εξελίσσονται χαλαρά κι αβίαστα. Στρατός και αστυνομία είναι παρόντες σε κάθε γωνιά της πόλης, ωστόσο το μάτι δεν τους πιάνει παρά μόνο εάν κοιτάξει με προσοχή. Ο δήμος έχει φροντίσει στην εντέλεια για την εξυπηρέτηση των επισκεπτών. Ειδικές ομάδες ενημέρωσης είναι εγκατεστημένες σε διάφορα σημεία της πόλης, ιδιαίτερα στα αεροδρόμια και στους σταθμούς τρένων και μετρό. Τα καφενεία έχουν εξοπλιστεί με οθόνες και γεμίζουν ασφυκτικά τις ώρες των μεταδόσεων και αναμεταδόσεων των αγώνων, αλλά και το βράδυ αργά, όταν οι φίλαθλοι πίνουν τις τελευταίες μπίρες της ημέρας είτε για να γιορτάσουν τη νίκη είτε για να καταπιούν την ήττα.

Στη διάρκεια της ημέρας, το μετρό είναι γεμάτα με χρωματιστές φανέλες, σημαίες, συνθήματα και μάγουλα βαμμένα με εθνικά χρώματα, ιδιαίτερα νωρίς το απόγευμα, όταν ξεκινούν τα παιχνίδια. Το στάδιο βρίσκεται πάνω στη γραμμή που εξυπηρετεί τα δύο αεροδρόμια της πόλης και η πολυκοσμία (σε συνδυασμό και με τις απεργίες) προκαλεί συχνά καθυστερήσεις στις μετακινήσεις. Το ίδιο και οι συνεχείς έλεγχοι τσαντών και αποσκευών από την αστυνομία. Ωστόσο τίποτα δεν επηρεάζει την ευχάριστη ατμόσφαιρα που δημιουργούν τα χρώματα και ο ενθουσιασμός. Ο δήμος έχει οργανώσει παράλληλα συναυλίες, εκθέσεις, χώρους λούνα παρκ και καθημερινές πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Από όλους τους φιλάθλους, την πρώτη θέση στη σκηνή του Παρισιού κατέχει η Ιρλανδία. Πράσινο παντού, μέρα και νύχτα. Και μάγουλα κοκκινισμένα από τον ήλιο και την μπίρα. Η τελευταία εβδομάδα ξεκινάει με ομίχλη και δυνατή βροχή. Ωστόσο, με ομπρέλες ή χωρίς, το Euro συνεχίζεται και το Παρίσι θα το στηρίξει και θα το αγκαλιάσει μέχρι το τέλος.

Facebook Comments