Η ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών φαίνεται να αντιλαμβάνεται το λάθος με την κατάργηση, επί της ουσίας, των προστίμων για τις περιπτώσεις μη έκδοσης αποδείξεων. Το όργιο φοροδιαφυγής αναγκάζει την κυβέρνηση να θεσμοθετήσει αυστηρότερα πρόστιμα, ενώ ταυτόχρονα έχει δοθεί εντολή ενεργοποίησης του μέτρου του κλεισίματος των επιχειρήσεων ακόμη και για ένα μήνα για τη μη έκδοση αποδείξεων.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Τρ. Αλεξιάδης, μιλώντας χθες στον ραδιοφωνικό σταθμό Βήμα FM, προανήγγειλε εντατικοποίηση των φορολογικών ελέγχων και νομοθετικές παρεμβάσεις για την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής που γίνεται κυρίως στις τουριστικές περιοχές.

Οι παρεμβάσεις θα αφορούν τόσο στα πρόστιμα όσο και την απάλειψη των κινήτρων για φοροδιαφυγή με την αποφυγή έκδοσης αποδείξεων. Οσον αφορά τον ΦΠΑ, υπογράμμισε ότι στο πρώτο πεντάμηνο του έτους τα έσοδα από τον συγκεκριμένο φόρο ήταν υψηλότερα από τον στόχο.

Ωστόσο, εξήγησε ότι ο ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο κάθε έτους τα έσοδα είναι χαμηλότερα από τους στόχους, οι οποίοι όμως υπερκαλύπτονται σε ετήσια βάση μετά την καλοκαιρινή περίοδο. Αυτός είναι ο λόγος, είπε ο υπουργός, για τον οποίο τα έσοδα από τον ΦΠΑ στα νησιά το πρώτο πεντάμηνο φέτος ήταν μειωμένα κατά 9,8% σε σχέση με τον στόχο. Για τον ίδιο λόγο, το 2015 η υστέρηση αυτή ήταν 18% και 28% το 2014. Ωστόσο, δεν εξήγησε γιατί δεν τίθενται χαμηλότεροι στόχοι κατά το πεντάμηνο.

Παρά ταύτα, ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε το πρόβλημα των χαμηλών προστίμων για τη μη έκδοση αποδείξεων και ανέφερε ότι θα αντιμετωπιστεί με εντατικοποίηση των ελέγχων και με νομοθετικές παρεμβάσεις. Σημείωσε, ωστόσο, ότι και τα υψηλά πρόστιμα είχαν δοκιμασθεί στο παρελθόν χωρίς αποτέλεσμα για τη φοροδιαφυγή. Το πρόστιμο που επιβάλλεται πλέον στους υπόχρεους σε ΦΠΑ επιτηδευματίες είναι το 50% του ΦΠΑ των μη εκδοθέντων φορολογικών στοιχείων, ενώ σε όσους δεν υπάγονται στο καθεστώς ΦΠΑ, όπως ιατρεία, φροντιστήρια, ιδιωτικά σχολεία, δεν επιβάλλεται κανένα πρόστιμο.

Και ενώ τα προηγούμενα χρόνια οι ελεγκτές επέβαλλαν υπέρογκα πρόστιμα (250 ή 500 ευρώ) για μια τυπική παράβαση, τώρα ο νόμος δεν τιμωρεί όσους δεν εκδίδουν αποδείξεις.

Facebook Comments