Οι μετοχές και τα ομόλογα είναι πλέον υπερβολικά ακριβά μετά το ράλι που σημείωσαν όταν ξεπέρασαν (προσωρινά) το σοκ του Brexit και είναι εξαιρετικά ευάλωτα σε ένα απότομο sell-off, σημειώνει η Goldman Sachs σε νέα έκθεσή της.

Η αγορά αντιμετώπισε τους κινδύνους από το βρετανικό δημοψήφισμα και την απόφαση της χώρας για έξοδο από την Ευρωπαϊκή Ένωση σαν ένα αρνητικό εγχώριο σοκ για την ανάπτυξη, το οποίο θα επηρεάσει κυρίως τη Βρετανία και την Ευρώπη, και το οποίο είναι πιθανό να οδηγήσει τις κεντρικές τράπεζες σε περαιτέρω νομισματική χαλάρωση , τονίζει η Goldman.

Αυτό είναι οδήγησε πολλά funds να αυξήσουν τις τοποθετήσεις τους σε μετοχές και ομόλογα, όπως επισημαίνει, αυξάνοντας τους κινδύνους για ένα απότομο sell-off.

“Οι αγορές έχουν δείξει ψυχραιμία λόγω των προσδοκιών για νέα μέτρα από τις κεντρικές τράπεζες, ενάντια στις άσχημες προοπτικές του μακροοικονομικού σκηνικού”, σημειώνει η αμερικάνικη τράπεζα.  “Έτσι, τα ομόλογα μπορεί να υποστούν βαρύ ξεπούλημα ως αποτέλεσμα της απογοήτευσης από τις κεντρικές τράπεζες, δεδομένων των θετικών εκπλήξεων από τον πληθωρισμό ή / και την ρευστότητα, τα οποία θα οδηγήσουν σε έντονο sell-off στις μετοχές και σε άλλα assets υψηλού ρίσκου, τουλάχιστον αρχικά”.

Όπως προσθέτει, οι μετοχές θα μπορούσαν υποστούν έντονες ρευστοποιήσεις και λόγω των αρνητικών εκπλήξεων από την ανάπτυξη και με τις αποδόσεις των ομολόγων σε ιστορικά χαμηλά, τα ομόλογα είναι απίθανο να αποτελέσουν καλά hedges. Αυτό οδηγεί σε αύξηση του κινδύνου στα χαρτοφυλάκια.

Αυτό οδηγεί την Goldman να γυρίσει σε overweight τη στάση της στα μετρητά και να συστήσει αύξηση των θέσεων στο χρυσό. “Παραμένουμε αμυντικοί καθώς θεωρούμε ότι η όποια ανάκαμψη των μετοχών και των αποδόσεων των ομολόγων μετά το Brexit δεν αναμένεται να κρατήσει”.

Προς το παρόν διατηρεί την ουδέτερη στάση της στις μετοχές, αλλά αν συνεχιστεί το ράλι θα μειώσει σημαντικά το ρίσκο της σε αυτή την κατηγορία assets, ενώ παραμένει underweight για τα κρατικά ομόλογα σε 12άμηνη βάση

Facebook Comments