Οι bullish παράγοντες για το χρυσό θα συνεχίσoυν να εξουδετερώνουν τους bearish παράγοντες το 2016, σημειώνει η Citigroup σε νέα έκθεσή της, ανεβάζοντας την πρόβλεψή της στα 1.265 δολ. η ουγγιά στο τέλος του 2016, 9% υψηλότερα από το 2015.

Σύμφωνα με την αμερικάνικη τράπεζα, ο χρυσός θα επαναβεβαιώσει το status του ως ασφαλές επενδυτικό καταφύγιο το β’ εξάμηνο, ενώ το δολάριο, η Fed και τα ευρύτερα μακροοικονομικά θέματα που κράτησαν το χρυσό υψηλά πριν το Brexit, είναι πιθανό να συνεχιστούν, προσθέτοντας στο ανοδικό momentum.

Γενικότερα για τα εμπορεύματα, η Citi αναμένει η δυναμική τους πορεία να επιστρέψει αυτό το τρίμηνο και να κρατήσει έως το τέλος του έτους, καθώς θα υπάρξουν νέες ισχυρές εισροές, τόσο στα ETFs όσο και σε πιο μακροπρόθεσμες τοποθετήσεις.

Ωστόσο, οι τιμές του πολύτιμου μετάλλου θα σταθεροποιηθούν το 2017 και το 2018, εάν η Fed προχωρήσει σε ομαλοποίηση της πολιτικής της έως το επόμενο έτος και αν οι κίνδυνοι του Brexit υποχωρήσουν.

Όπως τονίζει, τα χαμηλά επιτόκια στις ΗΠΑ εξακολουθούν να προκαλούν ανησυχία και έτσι παραμένει bullish για το χρυσό, ενώ προσθέτει ότι αναμένει μόνο μια αύξηση των επιτοκίων στο τέλος του έτους, η οποία μπορεί να εμποδίσει το χρυσό από την απότομη εκτόξευση, κατά το τέταρτο τρίμηνο του έτους, εκτός εάν το δολάριο υποστεί sell-off.

Αν δεν υπάρξει αύξηση των επιτοκίων στις ΗΠΑ το 2016 και στις αρχές του 2017, η άνοδος του χρυσού θα είναι ακόμα πιο έντονη, ενώ ο κίνδυνος της ύφεσης είναι σήμερα υψηλότερος από ό,τι μία έκπληξη ισχυρής ανόδου για την παγκόσμια ανάπτυξη, κάτι που επίσης υποστηρίζει το χρυσό.

Όπως προσθέτει, το βρετανικό δημοψήφισμα ενίσχυσε την οικονομική και πολιτική αβεβαιότητα στο Ηνωμένο Βασίλειο και τις ευρωπαϊκές οικονομίες, και αποτελεί ένα market risk που θα στηρίξει το χρυσό.

Facebook Comments